1. En reel græsplæne til boldspil er et hit. Du kan afgrænse plænen ved at lade græsset vokse lidt vildt i højden i kanterne i stedet for at lave en skarp, tætklippet kant, så det ikke kommer til at ligne en golfbane.
  2. Plant robuste planter omkring græsplænen, så de kan tåle, at der kommer en bold flyvende. Rododendron bliver fx robust efter nogle år.
  3. En anden mulighed er at plante en gruppe bambus – enten i kanten af græs­plænen eller et andet sted i haven – for at skabe lidt grønt liv. Bambus kan du evt. plante som en labyrint, så ungerne kan løbe rundt derinde. 
  1. Trampolinen er ikke så køn – men et hit hos børnene. Grav den ned, så den fylder mindre – og brug jorden til at lave en bakkehøj i haven, hvor børnene kan lege og få en lillebitte kælketur om vinteren. Tænk også fremad: Når børnene ikke længere gider at hoppe rundt, kan hullet fra trampolinen fx blive til en hyggelig bålplads – og så er det måske hyggeligt med aftensol. 
  2. Roser og fine stauder kan du komme om i anden række, så de ikke er tæt på boldbanen. Børnene kan rive sig på rosenbuskenes torne, hvis bolden ryger herhen, og det lægger både en dæmper på børnenes leg og de voksnes afslappethed, hvis de fine stauder er i risikozonen for at blive ramt af en bold.
  3. Brug evt. baghaven til en ”troldeskov”, hvor græs og planter får lov til at vokse vildt, og børnene kan gå på opdagelse.
  4. Har du ikke plads eller lyst til det traditionelle legehus, kan du sætte noget pileflet, evt. omme i baghaven. Her kan børnene lave tunneller og huler.
  5. Særligt hvis du har små børn, er det en god idé at placere legestederne så tæt på huset og terrassen som muligt – så får børnene større glæde af dem, da de helst vil lege i nærheden af, hvor de voksne er. 
  6. Vandpytter og mudder inviterer til leg. Lav fx en lille lavning i græsset, hvor overskydende regnvand løber ned i og siver væk til siderne– og sørg selvfølgelig for, at det ikke er særligt dybt, så det ikke udgør en fare. 
  1. Du kan også hænge gyngen op i et træ – lindetræer og kirsebærtræer af en vis størrelse er gode bud. Husk, at grenene skal have en vis tykkelse for at bære en gynge.
  2. Gamle æble- og pæretræer kan blive gode klatretræer, da de har en god forgrening. Tjek, at der ikke er barksprængninger og hulrum i hovedstammen, da et råddent træ vil være risikabelt at bruge til klatretræ.
  3. Flytter du ind i en have uden et oplagt klatretræ, kan du plante et selv. Poppel vokser fx ret hurtigt, så på fem-seks år kan du godt have et lille klatretræ.
  4. Du kan også købe nogle store træstammer, fx fra en skovfoged. Hvis de bliver lagt tilfældigt i haven – evt. oven på noget sand – kan det blive en slags klatrestativ.
  5. Har I køkkenhave, så placér den et stykke fra boldspillet i solen. Omkrans evt. køkkenhaven med hæk eller bærbuske, som børnene kan gå og plukke fra.
  6. Giv evt. børnene et hjørne af køkkenhaven ­– majs, ærter, jordbær, to­­mater og kartofler vokser hurtigt og er gode til små, utålmodige sjæle. Undgå giftige nat­skyggeplanter som tomat og kartofler til de helt små pilfingre. 
  1. En sandkasse er også et hit – giv den evt. en dobbeltfunktion. Du kan måske placere sand under gyngestativet, så det også er blødt at falde fra gyngen. Eller du kan lægge en presenning i bunden, så den kan for­vandles til et soppebassin.
  2. Du kan også grave en fordybning i plænen som en sandbunker – det ser mere naturligt og integreret ud i haven. Overdæk sandkassen for at undgå besøg af kattene.

Video: 5 ideer til en sjov have for børn

Podcast: Mig og min have

Episode 6: Leg i haven

En have skal rumme hele familien - og indbyde til hygge og samvær. Vi sætter i dette afsnit fokus på, hvordan du med simple metoder kan få mere leg og samvær i haven til gavn for hele familien.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit