Et udslidt 1960'er parcelhus i gule mursten kan forvandles til en nutid familiebolig med sommerhusstemning, sortbejdset lærketræ og zink på taget. Den idé sendte Christina og Benny Ernlund Jørgensen fra Risskov ind til Bolius Idépris, og i dag modtog de hovedpræmien på 250.000 kroner for den bedste idé i kategorien 60'er/70'er huset.

Udover istandsættelsen skal 1960'er huset også have en tilbygning med to værelser for at skabe bedre plads til Christina og Benny og deres to børn: Johannes på fire og Anna på et år.

Birketræer og sommerhusstemning

Ombygningen af 60'er huset skal fremhæve husets kvadratiske form og give det et strammere og mere moderne udtryk. Det vil familien opnå ved at fjerne det eksisterende udhæng og sætte en ny facade op i lærketræ.

- Ved at bruge sortbejdset træ giver vi vores hus lidt sommerhusstemning, som vi synes passer godt til grunden, som har store gamle birke-, valnød- og æbletræer og masser af stauder, siger Benny Ernlund Jørgensen.

Familien kan rigtigt godt lide træ, som de synes ældes på en smuk og levende måde, og det skræmmer dem ikke, at det måske kræver lidt mere arbejde at vedligeholde end andre materialer.

Trængte til en kærlig hånd

Benny Ernlund Jørgensen mener, at det er vigtigt, at man som boligejer ser mulighederne i det hus, man har, i stedet for at bygge huset om til ukendelighed.  Familien købte deres hus for kun et år siden, og i annoncen stod der, at huset trængte til en kærlig hånd.
 
- Vi købte huset af en gammel dame på 93 år, som havde boet der, siden huset blev bygget i 1960. Huset var nedslidt og stod helt i den oprindelige stil med brunt træværk over alt, fortæller Benny Ernlund Jørgensen.

Arkitekterne i gang med planlægning

Alligevel faldt familien for huset. De kunne lide dets enkle form og syntes, at det virkede lyst og åbent, og meget større end sine 100 kvadratmeter. Christina og Benny Ernlund Jørgensen, der begge er arkitekter, gik straks i gang med at planlægge forandringerne.

Det første familien gjorde var at udskifte køkkenet, men da det er dyrt at købe nyt hus, har de hidtil tøvet med at gå videre med det store ombygningsprojekt.

Præmien forpligter

Så præmien faldt meget belejligt, som Benny Ernlund Jørgensen udtrykker det. Den kan virkelig sætte skub i ombygningen.

- Det er simpelthen så dejligt, at vi har vundet. Det er rart, at der er nogen der kan se mulighederne i éns ideer, men det forpligter jo også, siger han med et smil.

Egentlig var det bare meningen, at familien skulle male huset her til sommer, men nu har planerne ændret sig drastisk. Til foråret går familien i gang med at realisere vinder-idéen.


Dommerpanelet i Bolius Idépris sagde bl.a. om vinderprojektet:

- Denne idé forholder sig til en generel problematik. Huset er med sine 90 kvadratmeter blevet for lille til familien og er desuden temmelig nedslidt.

- Ideen er opdelt i to etaper. I første etape renoveres det eksisterende hus med nye facader og tag. Anden etape er en ny tilbygning. Tilbygningen placeres via en glasgang med afstand til det eksisterende hus og skaber derved et uderum, hvorfra der kan trækkes lys og natur ind. Resultatet bliver, at huset på den ene side kommer til at fremstå som et nyt hus med nye elementer og arkitektur, men samtidig bygger videre på det oprindelige hus. Det er en god og overskuelig løsning, der opfylder familiens behov om mere plads.

Den ny beklædning og modultankegangen for tilbygningen kan gennemføres i mange forskellige udtryk og materialer. Det gør, at det er en løsning, der kan bruges af mange andre husejere.Bolius Idépris

Bolius Idépris er Danmarks største idékonkurrence for private boligejere. Formålet med prisen er at højne livskvaliteten blandt boligejerne og motivere dem til at forbedre deres huse. Priserne uddeles for første gang i år, men konkurrencen fortsætter hvert år frem til i hvert fald 2010.

I alt er der blevet sendt knap 2.000 ideer ind i de tre kategorier 60'er/70'er-huset, køkken/alrum og badeværelse. Vinderen af 60'er/70'er-huset får 250.000 kroner, mens vinderne i køkken/alrum og badeværelses-kategorierne hver får 150.000 kroner, til at føre projektet ud i livet. 46 deltagere belønnes med hver 20.000 kroner for den gode idé.

Vinderne er blevet udpeget af en uvildig dommerkomité, der består af:

  • Michael Bloch, arkitekt og rådgivningschef i Bolius
  • Anne Buchardt, cheføkonom i BG Bank
  • Erik Rimmer, publicistisk direktør i Bonnier Publications
  • Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og partner i Future Navigator
  • Kent Martinussen, adm. direktør Dansk Arkitektur Center

Alle præmierede ideer kan ses på www.boliusidepris.dk