20 gode planter til små haver

Små eller søjleformede træer, klatreplanter, espalierer, stedsegrønt og slanke stauder. Få inspiration til 20 gode planter til små haver.

Måske drømmer du om et lille træ, der kan pynte uden at stjæle al sollys og udsigt i din lille have? Eller måske overvejer du at plante nye buske eller blomster i din rækkehushave eller kolonihave? 

Hvis du skal indrette en lille have, er der nogle planter, der er mere egnet end andre. Nogle planter - som fx syrener og dronningebuske - bliver både meget høje og brede, og det kan hurtigt tage meget af pladsen i en lille have. 

Men hvad skal du så vælge? Få inspiration nedenfor, hvor Jesper Carl Corfitzen, haveekspert i Bolius har udvalgt 20 gode planter til små haver. 

Små træer

I en lille have kan træerne blive meget dominerende, hvis de er for store. Men på den anden side kan et træ være med til at bryde det flade udtryk, der godt kan komme i en lille have. Plant derfor gerne træer – men vælg nogle små arter, der helst ikke bliver over tre meter i størrelsen. 

Paradisæble

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Sydbøg

Foto: Franz Xaver 

Rødtjørn

Blomster på en rød tjørn

Foto: Olive Titus

Søjleformede træer og buske

Søjleformede planter kan også være en god måde at få skabt variation i den lille have, uden at trækronen kommer til at fylde for meget. Det giver også en udnyttelse af haven i højden, når grundarealet er lille. 

Søjleenebær

Foto: Wikimedia Commons

Søjletaks

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Søjlebøg

Foto: Mark Bolin

Klatre- og slyngplanter

Du kan også selv skabe nogle søjler, fx ved at barbere grenene af et gammelt træ, der ellers skulle fældes, eller støbe en stolpe ned i jorden. Klatreplanter kan også bruges i forbindelse med et plankeværk eller lodrette flader som et skur eller en husvæg. 

Rådhusvin

Foto: Leonora Enking

Klematis

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Kaprifolie

Foto: Stefan Lefnaer 

Vinterjasmin

Foto: Anne Fonnesbech

Espalierede blomster og træer

Udnyt fladerne langs hus, skur og hegn med espalierer, hvor planterne fylder mindre. Du kan fx espaliere frugttræer, som beskæres hen over sommeren, hvor de kan formes. Eller du kan bruge klatreroser i stedet for rosenbuske. Vær dog opmærksom på, at roser skal have godt med vand, hvis de ikke skal tørre ud, og hvis de er espalieret op ad huset, vil jorden som regel være tørrere her. 

Klatreroser

Foto: Torben Klint

Æbletræer

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Pæretræer

Stedsegrønne buske og planter

Stedsegrønne planter kan skabe struktur i haven og sikre, at den ikke bliver alt for død at se på om vinteren. Efeuen er både klatrende og stedsegrøn – men kræver, at man gider at klippe og trimme den. De stedsegrønne buske kan måske klippes i nogle sjove former, da du typisk vil bruge mindre tid på at klippe hæk, end hvis du havde en almindelig parcelhushave. 

Efeu

Foto: Stuart McIntyre

Buksbom

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Kugletaks

Slanke og høje stauder

Ligesom med buske er der nogle stauder, der spreder sig meget og vil optage en stor del af haven, og hvis planterne står tæt, og der ikke er så meget plads, vil de komme til at dominere. Undgå fx en daglilje, der efter fem år vil fylde rigtig meget i forhold til, hvor lidt blomst den giver. Gå også efter slanke stauder med spir. 

Fingerbøl

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Kongelys

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Virginsk ærenpris

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Stokrose

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Podcast: Sådan passer du dine roser

Hør Bolius' haveekspert, Jesper Carl Corftizen, give gode råd til pleje, beskæring og valg af roser i Bolius' podcast 'Mig og Min Have'.

Hør alle afsnit her - eller find til iPhone og Android.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab