I løbet af de seneste tre år har velgørenhedsorganisationen New Story bygget over 1.600 hjem til fattige familier i Haiti, Mexico, Bolivia og El Salvador, men den amerikanske NGO ønskede at udrette endnu mere og gik derfor på jagt efter en teknologi, der kunne reducere omkostningerne, gøre byggeprocessen hurtigere og forbedre kvaliteten af boligerne. 

Sidste år indledte organisationen et samarbejde med det nystartede byggefirma ICON, der arbejder på at udvikle 3D-printere til byggebranchen. 3D-printing af bygninger er en ny praksis, der kun har været på markedet en håndfuld år, og der eksperimenteres derfor stadig intenst med den nye teknologi. 

ICON bag første 3D-printede i USA godkendt til beboelse

I starten af marts 2018 præsenterede ICON deres første printede hus, der var blevet til i en baghave i Austin, Texas. Printeren, der blev brugt, Vulcan 1, er en prototype af den mobile printer, New Story planlægger at bruge til at bygge boliger i udviklingslande. Printeren er monteret på et kæmpe stativ, hvorpå den kører frem og tilbage, mens den presser lag på lag af cementblanding ud.  

Vulcan 1 kan maksimalt opføre 3,4 meter høje og 6 meter brede huse, mens der ingen begrænsninger er på længden. Printmaterialet, cement, udmærker sig bl.a. ved at være et billigt materiale, man kan finde verden rundt. En anden fordel ved printeren er, at hvor materialespildet i konventionelt byggeri er betragteligt, så bruger 3D-printere kun lige nøjagtigt det byggemateriale, der er nødvendigt. Vulcan 1 er specielt udviklet til brug i udviklingslande. Da den kun vejer et ton, kan den transporteres med lastbil, og den er desuden bygget til at kunne klare en del knubs.   

Opførelsen af den printede del af huset tog blot 47 timer og kostede omkring 10.000 dollars (ca. 66.000 kr.). Det var dog håndværkere, der installerede vinduer, døre, elektricitet, kloakering og tag, da det ligger uden for printerens kapacitet. Det 33 m2 store hus er indrettet med stue, soveværelse, badeværelse samt en terrasse, og er det første 3D-printede hus i USA, der er godkendt til beboelse. 

Se det 3D-printede hus her

3D-printeren Vulcan II afløser Vulcan I

ICON er nu gået i gang med at udvikle en endnu hurtigere printer, der er døbt Vulcan II. I starten af 2019 skal den opgraderede printer bringes til El Salvador. Det centralamerikanske land er plaget af en bastant boligmangel, og mange indbyggere lever i slum. Her vil man først prøveprinte nogle huse, og derefter er planen, at der skal bygges 50 huse i størrelsen 56-74 m2. 

Byggeomkostninger pr. bolig forventes at komme til at ligge på omkring 4.000 dollars (26.000 kr.), hvilket er en væsentlig reduktion i forhold til de huse, New Story tidligere har opført, der kostede ca. 6.000 dollars (39.000 kr.). Forventningen er, at husene vil kunne holde mindst lige så længe, som konventionelt byggede betonhuse. 

Nyt hus kan printes på en dag

Ved at 3D-printe boligerne kan New Story også skære ned på byggetiden. Hvor det tidligere har taget organisationen otte måneder at opføre 100 hjem (2,4 dage pr. hus), kan man med Vulcan-printeren bygge et hjem om dagen. Hvis projektet bliver en succes, vil New Story også printe huse i Haiti, Bolivia og Mexico.

Jason Ballard, der er en af ICON’s stiftere og direktør, er overbevist om, at 3D-printning med tiden vil revolutionere byggebranchen.  

- Almindeligt byggeri generer en masse spild, er ofte ikke til at betale, og boligerne er ikke robuste eller bæredygtige. Vi mener, at man ved at bruge ICON’s avancerede software og robot-teknologi kan 3D-printe hjem, der både er billige, modstandsdygtige, bæredygtige og frem for alt smukke. Vi bliver nødt til at gentænke vores tilgang til boligbyggeri og konstruktion, så vi globalt kan give alle adgang til ordentlige boliger, erklærer han.   

ICON har også planer om at gøre sig gældende på det amerikanske hjemmemarked og arbejder på at gøre det muligt at downloade og printe et hus på 24 timer til halvdelen af, hvad det ville koste med traditionelt byggeri. Virksomheden vurderer selv, at den vil kunne begynde at tilbyde den service allerede i 2019.  

SE TEMA: Byg nyt hus