4 myter om grill – passer de?

Smager mad grillet på en kulgrill bedre? Skal grillristen renses, når den er varm? Er overgrillet kød farligt at spise? Ryger en gasgrill mere end en kulgrill? Få svar på myterne her.

Er overgrillet kød farligt at spise? Find svaret her i artiklen.

1. Grillristen skal altid renses, mens den er varm

Ja, det er rigtigt. Grillristen er meget nemmere at gøre ren, når den er varm. Så kan du nemt skrabe skidtet af med en god stålgrillbørste helt uden brug af rensemidler.

Gør derfor grillristen ren, så snart du er færdig med at grille. Vend den varme rist om, så du også får skrabet skidtet af undersiden.

Start alligevel altid med at gå din grillrist efter med børsten, når du har tændt grillen op og skal grille på ny.

LÆS OGSÅ: Sådan renser du grillristen

2. Overgrillet kød er farligt at spise

Ja, det er rigtigt. Der sker ikke noget ved, at dit kød får en stegeskorpe (brun overflade). Men hvis det bliver forbrændt og har en sort skorpe og en bitter, brændt smag, er der en risiko for, at der er udviklet stegemutagener i kødet, som kan være kræftfremkaldende.

Du kan undgå at overgrille din mad på flere måder:

  • Brun dit kød hurtigt af og lad det derefter tilberede færdigt ved indirekte varme.
  • Vend kødet hvert andet minut (bøffer, koteletter o.l.).
  • Sørg for at kødet har en kernetemperatur på 65 grader og ikke højere af hensyn til saftigheden (men er der angivet andet på pakken, skal vejledning følges).
  • Tilbered større stykker kød og stege ved indirekte varme i en lukket grill. Alternativt: Beskyt stegen med stanniol, hvis du anvender direkte varme, men husk at brune kødet inden servering for smagens skyld.
  • Brug gerne marinader, der indeholder antioxidanter (findes typisk i mange krydderier) og hæmmer udviklingen af stegemutagener.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du skadelige stoffer fra grillen

3. En gasgrill ryger mere end en kulgrill

Nej, det kan man ikke sige.

Både gasgrill og kulgrill ryger en smule, men ingen af dem behøver at ryge særlig meget. Det afhænger blot af, at du styrer dine processer og rengør din grill ordentligt.

Undgå, at fedt, olie og kødsaft drypper ned på gasbrænder eller kul således:

  • Pak kødet ind i stanniol.
  • Steg kødet ved indirekte varme og placér drypbakker nedenunder.
  • Tør overskydende olie eller marinade af, inden kødet steges, hvis kød steges over direkte varme.

Gasgrill: Undgå, at fedt og olie drypper ned på brænderne. Tøm fedtbakken og tør bunden af jævnligt, ellers kan der udvikle sig både ild og røg.

Kulgrill: Lad der ikke dryppe fedt eller kødsaft ned på kullene, da det afgiver røg. Brug gode, tørre kul - hvis kullene er dårlige eller fugtige, ryger de meget.

LÆS OGSÅ: Må du grille på din altan?

4. Mad grillet på en kulgrill smager bedre

Hverken ja eller nej. Det er et spørgsmål, som ikke kan afgøres på en objektiv måde.

En kulgrill giver som regel lidt mere røgsmag og den gammeldags fornemmelse af grillkul, man husker fra sin barndom. Men kød kan sagtens få grillstriber og den samme stegeskorpe og stegesmag på en gasgrill. Så det er i bund og grund smag og behag.

LÆS OGSÅ: Gasgrill eller kulgrill - hvad er bedst?

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab