5 gode grunde til at tjekke dit hus for radon

Radon forekommer naturligt i dit hjem og kan ikke mærkes. Alligevel er der mange gode grunde til at få testet sit hjem for den kræftfremkaldende gas. Vi giver 5 gode grunde her.

Radonmåler

En radonmåler er ret lille og kan snildt stå med nipstingene på reolen, uden at der bliver lagt mærke til den. Foto: Torben Klint

Selvom radon er en ganske naturlig gasart, der findes over alt, er det værd at tjekke, om mængden af radon i dit hjem er for høj. Radon er nemlig radioaktivt og kan påvirke helbredet.

Her er 5 gode grunde til at tjekke niveauet af radon i dit hjem:

  1. Radon kan hverken ses, mærkes, lugtes eller smages. Den eneste måde du kan finde ud af hvor meget radon, der er i dit hjem, er ved at få det målt.
  2. Hvert år er radon medvirkende årsag til 300 dødsfald som følge af lungekræft. Jo mere radon du har i boligen, desto større er sandsynligheden for at få lungekræft.
  3. Hvert 5. enfamiliehus har for høje niveauer, så sandsynligheden for at dit hus er i risikogruppen, er relativ høj. Til gengæld er der også en god chance for, at niveauet er lavt. Testen vil give dig klarhed om, hvorvidt du bør gøre noget for at sikre din bolig mod radon, eller om du kan sove trygt om natten.
  4. Det er forholdsvist nemt og billigt at teste for radon, og derfor kan en radontest være en god investering for din sundhed. Bestil en test hos et målefirma, stil målerne op og send dem hernæst ind til analyse efter 2-3 måneder. Kort tid efter får du dit resultat tilsendt med posten.
  5. En test for radon kan være det første skidt mod at mindske sundhedsrisikoen i dit hjem. I mange tilfælde kan du nedbringe niveauet af radon ved hjælp af udluftning og ventilation. Andre gange skal der byggetekniske løsninger til. Testen vil hjælpe dig med at finde den bedst egnede løsning.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab