5 gode råd til bedre belysning i soveværelset

Der kan være brug for 3 forskellige slags lys i soveværelset. Læs hvilke, og hvordan du undgår at genere din partner, når du læser i sengen.

Soveværelset er et af de rum i hjemmet, det kan være sværest at vælge lys til. Belysningen skal på en gang være behagelig, stemningsskabende og afslappende samtidig med, at den skal kunne anvendes til påklædning og læsning, som kræver et skarpere og mere koncentreret lys. Få 5 gode råd her:

1. Vælg 3 forskellige lyskilder i soveværelset

De fleste har brug for mindst 3 forskellige lyskilder i soveværelset:

 • Et godt, generelt lys, der ikke blænder. Det kan fx være en loftslampe med en sparepære, som kan bruges, når sengen skal reddes, og soveværelset skal gøres rent.
 • En lyskilde med et skarpere lys og en god farvegengivelse ved klædeskabet.
 • Et klart og koncentreret lys som læselampe.
Læselamper kan med fordel centreres over sengen, så lyset generer ens partner mindst muligt. 
Foto: Kira Brandt.

Læselamper kan med fordel centreres over sengen frem for at placere dem i hver sin side som her, så lyset generer ens partner mindst muligt. Du vil blive glad for at have placeret en afbryder ved sengen. Foto: Kira Brandt.

2. Placér læselamperne rigtigt

Der er 2 ting at tage højde for, hvis du godt kan lide at læse i sengen.

 • At læse kræver et forholdsvist skarpt og koncentreret lys, så du ikke skal anstrenge dig for at se.
 • Lamperne må heller ikke oplyse resten af rummet for meget, eller forstyrre din partner, der måske gerne vil sove, mens du læser.

Vælg derfor en lille lyskilde med et koncentreret lys, som man får med LED. Her er det også vigtigt at lyset har en varm og behagelig farve.

Som regel er det hensigtsmæssigt, at læselamper placeres på hver side af dobbeltsengen så man hver for sig kan læse eller sove.

SE TEMA: Belysning

Der findes et væld af dekorative og smarte lamper, men det er en god idé at overveje, hvilket lys man egentlig har behov for, inden man køber ny. Foto: Karina Tengberg.

Der findes et væld af dekorative og smarte lamper, men det er en god idé at overveje, hvilket lys man egentlig har behov for, inden man køber ny. Foto: Karina Tengberg.

3. Brug spots ved klædeskabet

Ved klædeskab og spejl er det en god idé at vælge en lyskilde, der giver et klart lys med god farvegengivelse. Er der ikke indbygget lys i skabet, kan der være brug for spots, der både kan lyse dit tøj op i skabet og belyse dig foran spejlet. Her kan du fx vælge nogle spots i loftet, der kan drejes.

4. Installer lysdæmpere

Stemningen i soveværelset kan skabes ved hjælp af de lamper, du har, antallet af lyskilder og gennem lysstyrken. Derfor er det en rigtig god idé at vælge lysdæmpere i soveværelset, så du kan variere lysstyrken i de enkelte lamper og dermed ændre på rummets stemning.

5. Husk afbrydere ved sengen

Sørg for, at lyset kan slukkes fra sengen, så du ikke behøver at stå op af sengen igen, når du først har lagt dig. På samme måde er det rart at kunne tænde lyset fra sengen, når du skal vågne en kold og mørk vintermorgen.

Vælg lys før lampe

Inden du går i gang med at vælge den lampe, du bedst kan lide i lampeforretningen, er det en god idé at tænke over, hvilket lys du har brug for.

For selvom lampen gerne skulle være et dekorativt indslag i soveværelset, er dens primære funktion at give det rigtige lys i en bestemt funktion.

 • Diffust, spredt lys
  Funktioner: Generel belysning af soveværelset.
  Lampe: Loftlampe, væglampe, lamper med klar skærm.
 • Rettet, koncentreret lys
  Funktioner: Ved spejl og klædeskab samt som læselampe.
  Lampe: Spots eller lamper med smal, "lukket" skærm.
 • Opadrettet lys
  Funktioner: Supplerende rumbelysning eller effektbelysning ved fx loft til kip.
  Lampe: Væglamper, uplights.
 • Nedadrettet lys
  Funktioner: Hyggebelysning eller som sengelampe.
  Lampe: Væglamper eller lamper med lukket skærm.

LÆS OGSÅ: Fugt i soveværelset

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab