5 råd, når du skal lave håndværkeraftale

Undgå uventede ekstraregninger, uenigheder og diskussioner, når du hyrer håndværkere. Følg disse 5 gode råd og lav en klar håndværkeraftale.

Undgå misforståelser og forventninger, der ikke bliver mødt, ved at lave en håndværkeraftale inden arbejdet går i gang.

Undgå misforståelser og forventninger, der ikke bliver mødt, ved at lave en håndværkeraftale inden arbejdet går i gang.

1. Gennemtænk opgaven

Gør dig helt klart, hvad det er, du skal have lavet, og hvor stort dit budget er. Hvis du er i tvivl om, hvordan opgaven skal gribes an, så rådfør dig med en byggerådgiver, inden du går i gang. Især ved større projekter kan det være en god idé at få en byggerådgiver til at gennemgå aftalen, inden du skriver den under. Rådgiveren kan bedre gennemskue faldgruber.

2. Få referencer

Bed håndværkeren om referencer, så du evt. kan se noget, han har lavet. Spørg også venner, familie og kolleger om anbefalinger på håndværkere, og indhent gerne 3-4 tilbud på opgaven.

3. Overvej håndværkere med garantiordning

Der findes forskellige brancheforeninger med garantiordninger, som dækker evt. tab, du som forbruger har i forbindelse med en håndværkerydelse. Fx får du dækket fejl og mangler på op til 100.000 kr. i op til 5 år efter, arbejdet er udført, hvis din håndværker er medlem af Dansk Byggeris BYG Garanti. Bed om håndværkerens telefonnummer, e-mail og CVR-nummer, så kan du altid tjekke ham hos brancheforeningen. Du kan se en liste over de forskellige brancheforeningers garantiordninger her.

4. Brug en standardkontrakt

Når du har valgt et tilbud, skal du indgå en kontrakt. Erhvervs- og Byggestyrelsen, Dansk Byggeri, Tekniq og Forbrugerrådet har udarbejdet standardkontrakten AB-forbruger, der er lavet specielt til privatpersoner, der vil indgå en aftale med håndværkere. 

5. Skriv alle aftalepunkter ned

Lav et dokument eller en e-mail, der omfatter alle aftaler, som ikke dækkes af standardkontrakten, herunder fx den daglige oprydning, hvordan I kommunikerer eller ugentlige byggemøder. Husk også at lave en ny skriftlig aftale med pris, hvis der opstår ekstraopgaver.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab