Hvilke typer havearbejde er godt at lave i efterår og vinter?

Det sene efterår og vinteren byder på masser af havearbejde, hvis du er villig til at trække i det varme tøj. Nogle opgaver er endda mere overskuelige, når havens planter har smidt bladene og sat væksten på standby. Du kan bl.a.:

  • Plante nye træer, buske og roser
  • Lægge forårsløg
  • Beskære træer og buske
  • Luge ukrudt.

Plantning af træer, buske, roser

Efteråret er det bedste tidspunkt at plante nye løvfældende træer, buske og roser. I den kolde periode er jorden fugtig, som gør, at planterne får tid til at etablere nye rødder, før sommerens tørre vejr sætter ind.

Du kan faktisk plante træer og buske hele vinteren, så længe jorden ikke er frossen. Det gælder dog ikke stedsegrønne træer og buske, som helst skal plantes i sensommeren.

Du kan også flytte løvfældende træer og buske til andre steder i haven, hvis de står forkert.

Sæt forårsløg i haven om efteråret

Efteråret er også det tidspunkt, hvor du skal lægge forårsløg som vintergækker, scilla, krokus, påskeliljer og tulipaner i jorden, hvis du vil have kulør på haven i forårsmånederne.

Det er praktisk i løbet af foråret at notere, hvor der er behov for flere forårsfarver. Om efteråret kan du ikke se, hvor planterne vokser, da de jo for længst er visnet væk.

Det er fx oplagt at plante de tidlige forårsløg ved indgangen til huset eller på steder, hvor du kan se dem fra husets vinduer, så du får mest mulig glæde af dem.

Beskæring af træer og buske

Der er tradition for at beskære træer om vinteren. Gartnerne har ikke meget at lave på denne årstid, så tiden kan bruges på beskæring. Mange gartnere mener dog, at beskæring i sensommeren/efteråret er det bedste for planterne, der kan nå at lukke sårene efter beskæring inden vinteren.

I princippet kan du beskære de løvfældende buske og træer hele året rundt. Som tommelfingerregel kan det anbefales at beskære om sommeren, hvor planterne er i vækst og derved har nemmere ved at hele. Men de fleste kan tåle en vinterbeskæring, som også har sine fordele:

  • Planterne sætter nye og kraftigere skud til foråret, så de bliver tættere og kraftigere.
  • Det er nemmere at se, hvad du laver, da blade ikke forhindre udsynet.

Vær opmærksom på, at ikke alle træer og buske tåler vinterbeskæring. Det gælder bl.a.:

  • Frostfølsomme buske som fx rose, sommerfuglebusk, syrisk rose og lavendel. De beskæres bedst sidst i april, når der ikke længere er risiko for hård frost.
  • Mange stedsegrønne planter. Hvis de skal beskæres, sker det bedst i perioden fra maj til august.
  • Stenfrugter (kirsebær, blomme, mirabel), der let får svampesygdomme, hvis de beskæres om vinteren. De bør beskæres fra juli til september, når frugterne er plukket.
  • Blødere, der er planter, som taber en masse saft, hvis de beskæres om vinteren eller tidligt på foråret. De beskæres bedst om sommeren fra juli til september. Det gælder: birk, valnød, ahorn, morbær, hjortetakstræ, ægte kastanje, solbær, ribs, vindrue og kiwi.

Forårsblomstrende buske, fx kirsebærkornel, forsytia og syren kan godt beskæres om vinteren, men der er dog risiko for, at det kan gå ud over blomstringen. Beskær dem hellere lige efter blomstringen, så de kan nå at danne blomsterknopper inden næste forår.

Lugning af ukrudt

En hel del ukrudt kan sagtens vokse hele vinteren, hvis den er mild. Hvis du slutter havesæsonen med en grundig lugning i bedene, er lugearbejdet meget lettere at gå til, når foråret kommer.

Du kan også bruge en mild vinterdag på at fjerne ukrudt. Vælg en dag, hvor jorden er fugtig, men hverken for våd eller frossen, så er det lettest at få ukrudtet op.

Fordelen ved vinterlugning er, at det er relativt nemt at gå til bedene og se forskel på, hvilke planter der er ønsket eller uønsket.

Dertil kan noget ukrudt og haveaffald også bruges som dekoration til efterår, vinter og jul, fx mos, grene, kogler og gran.

Brug tiden på haveplanlægning

Når det er koldt og mørkt udenfor, kan man hygge sig indendørs med havebøger og frøkataloger. Det er en god idé at skrive ideerne ned først på efteråret, mens du stadig har sommerens haveoplevelser i frisk erindring. Derefter kan du bruge vinteren til at planlægge alt det, du vil gøre i haven, når foråret kommer.

Når du planlægger haven, er det værd at tænke på, at den ikke blot skal blomstre smukt om sommeren, men at der også skal være interessante ting at kigge på om efteråret og vinteren.

Alle de sene stauder som asters og høstanemoner og dahliaer blomstrer stadig flittigt, indtil den første frost tager dem. Og mange af de roser, der blomstrer flere gange (remonterende), slutter havesæsonen af med et fint blomsterflor, som kan vare ved helt til november-december måned.

Selvom vinteren kan det være dejligt at gå en runde i haven med godt med tøj på. Men haven kan også nydes inde fra stuerne. Nogle planter blomstrer om vinteren. Det gælder fx kejserbusk, troldnød, vinterjasmin, julerose, erantis og vintergæk. Desuden kan stedsegrønne buske som buksbom, taks, fyr, gran, laurbærkirsebær m.fl. give haven lidt grøn farve om vinteren, mens hyben og bær bidrager med røde og orange farver.

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Vinter og jul

Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit