5 råd til sensommer-oprydning i haven

Fra først i september kan du vinterklargøre haven, så dine planter får bedre betingelser resten af sæsonen. Se, hvad der skal beskæres, sås og fjernes.

En sensommeroprydning vil give dine buske, træer og bede bedre betingelser resten af sæsonen, –og samtidig bliver vinteroprydningen i haven om et par måneder meget mere overskuelig.

Her er 5 tips fra John Henriksen, tidligere slotsgartner på Gråsten Slot.

1. Plant de sidste afgrøder

Ryd op i dine urtebede og fjern ukrudt – så bliver der plads til sæsonens sidste omgang afgrøder, hvis du tilsætter gødning eller kompost. Du kan stadigt nå at så salat, radiser og gulerødder. Plant stedmoderblomster, forglemmigej og bellis nu – så får du fine blomster til foråret.

Plant dækafgrøder på de store arealer, der står tomme efter afgrøder, der ikke giver mere i år. Fx kan du plante gul lupin, sennepsblomster eller honningurt. Disse dækafgrøder kan overleve jorden over og vil styrke jorden vinteren igennem, –og så er de kønnere end et goldt bed.

LÆS OGSÅ: Kan du så noget i køkkenhaven om efteråret?

Du kan med fordel plante de sidste afgrøder - fx kan du stadig nå at gro salat, radiser og gulerødder.

Du kan med fordel plante de sidste afgrøder - fx kan du stadig nå at gro salat, radiser og gulerødder.

2. Så ekstra græs på plænen

Strø græsfrø ud på plænen, hvor den ser lidt tynd ud. Vand kun jorden, hvis den er meget tør. Spred helst frøene umiddelbart efter regn – dog ude,n at plænen er helt pløret.

LÆS OGSÅ: Pleje af græsplænen

3. Plant hæk og træer

Plant stedsegrønt, alt fra træer til hækplanter. Den lune jordtemperatur giver træerne gode betingelser for at danne et solidt rodnet hurtigt, så de bedre kan klare vinteren.

LÆS OGSÅ: Valg og plantning af hæk

4. Beskær roser og større træer

Beskær større grene på valnød, birk og ahorn –tidligt i september. Så kan træets sår (der, hvor grenen er skåret af) nå at hele inden vinteren, så træets saftstrøm ikke løber ud. Der dannes nemlig kun sårhelingsvæv i den egentlige vækstperiode og ikke om vinteren. Får saften lov at løbe frit om vinteren, kan træet forbløde.

LÆS OGSÅ: Beskæring af træer og buske

Beskær rosenbuske for afblomstrede skud og fjern evt. ny vækst, som ikke er så kraftig, så kun de kraftigste skud bliver til noget –- de kan evt. nå at give flere roser i år. Beskæring af svage skud er vigtig, så din rosenbusk ikke bliver for tynd.

5. Vand din kompost

Sørg for, at din kompost er fugtig, og vand den, hvis den er for tør. Ellers sker der ingen omsætning i plantematerialet på komposten. Giv kompostbunken et par håndfulde kunstgødning eller hønsemøg, hvis du vil sætte ekstra gang i processen.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab