5 ting, der ødelægger dit indeklima

Det kan være direkte livsfarligt at være skødesløs med indeklimaet. Se de 5 ting, der påvirker dit indeklima mest, og få gode råd om, hvordan du får et godt indeklima.

Et dårligt indeklima kan gøre dig og din familie syg og være direkte livsfarligt. De 5 ting, der påvirker dit indeklima mest er:

 1. •Fugt
 2. Partikler
 3. •Manglende ventilation
 4. Manglende rengøring
 5. Temperatur

For meget fugt kan give allergi

Der er mange mennesker, der ikke forstår, hvor farligt et fugtigt hus er. Seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), Lars Gunnarsen forklarer:

- Vand er ganske uskyldigt og ikke farligt. Men høj luftfugtighed øger betingelserne for, at husstøvmider kan trives, og at der derfor kommer flere af dem. Det kan give problemer for folk med husstøvmideallergi, hvilket omkring 10 procent af danskerne har. Og det kan også være med til at fremme udviklingen af allergi hos de, der endnu ikke er ramt.

Ifølge Lars Gunnarsen skal du altid forsøge at holde luftfugtigheden i dit hjem så lav som muligt.

Fugt kan give skimmelsvamp

- Et andet stort fugtrelateret problem er skimmelsvampe. Her er især opfugtede byggematerialer et kæmpe problem. Byggematerialer, der ligger ude i regnvejr, før de bliver brugt, kan ofte have taget skade, siger Lars Gunnarsen

Det viser et eksempel fra Nordsjælland, hvor 50 nye boliger sidste sommer blev revet ned, før nogen overhovedet nåede at flytte ind, fordi byggematerialerne havde ligget ude i regnvejr.

Lugt om du har indeklimaproblemer

Men fugtskader kan også sagtens opstå i din eksisterende bolig. Fx, hvis et rør lækker, eller taget er utæt.

- Man kan tit lugte, når man har et problem. Men så er det ofte for sent, siger Lars Gunnarsen.

Han opfordrer folk til at sætte hurtigt ind, hvis de opdager fugtproblemer i hjemmet. Ellers får skimmelsvampe rigtig gode muligheder for at udvikle sig.

LÆS OGSÅ: Derfor lugter det i dit hus

Partikler slår langsomt ihjel

Der er 2 kilder til farlige partikler, som på længere sigt kan gøre så meget skade på din krop, at du kan risikere at dø af det: ydre og indre kilder.

- De ydre kilder omfatter trafikken, kraftværker, industrien og naturforhold som vulkanske udbrud, ophvirvlet jord og støv samt havsalt. Det er almindelig kendt, at omkring 3.400 mennesker om året dør som følge af påvirkning fra udefra kommende partikler. Og det tal er voldsomt - især sammenlignet med, at der er omkring 400 mennesker, der hvert år bliver dræbt i trafikken, siger Lars Gunnarsen.

Dårlig indeluft øger risiko for sygdomme

Det meste af den luft, vi indånder på et døgn, får vi i vores egen bolig. Derfor er luften i boligen utrolig vigtig.

- De indre kilder til skadelige partikler er madlavning og generelt ting med overfladetemperaturer over 100 grader. Det drejer sig om din ovn, brændeovn, stearinlys og naturligvis også rygning. Alle disse partikler er med til at stresse din krop og øger bl.a. risikoen for, at du får hjerte-/kar-sygdomme.

Fortynd den dårlige luft med ventilation

Ventilation er en meget vigtig faktor i kampen for et bedre indeklima.

- Det handler om, at du reelt fortynder den dårlige luft med ny frisk luft. Hvis du fx bruger noget kraftigt lugtende lim indendørs, så kan du hurtigt selv mærke, at du skal lufte ud. Udluftning er måske det primære værktøj til bedre luftkvalitet i hjemmet, siger Lars Gunnarsen.

- Før i tiden kunne man i hjem med gamle vinduer se, hvornår man trængte til at lufte ud, idet der dannedes dug på indersiden af ruderne. I nye moderne boliger med energiruder, glemmer mange at lufte ud, fordi man ikke får den 'melding' mere, og derfor er mange nye hjem ofte dårligt udluftede.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne?

Husk at støve af

Hvis du ikke er flittig til at gøre rent i din bolig, kan du udsætte dig selv for en unødig risiko. Til gengæld kan for megen rengøring også være skidt.

- En stor del af den kemikaliebelastning, vi oplever indendøre, kommer fra støv. Skal du forsøge at mindske den kemikaliebelastning, skal du sørge for, at støvet i dit hjem ikke er for gammelt. Nogle siger endda, at støv fra støvsugerposer burde behandles som farligt affald, siger Lars Gunnarsen.

- Men du skal også passe på med at bruge for mange desinficerende rengøringsmidler. Det er også skadeligt for indeklimaet.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Sengetøj skal ikke vaskes for tit

Koldt soveværelse øger risiko for skimmelsvamp

Indeklimaet er vigtigt i alle dine rum. Og her kan temperaturen i rummene spille ind.

- Det er ikke påvist, at en høj eller en lav temperatur kan være direkte farlig, men temperaturen kan være en del af årsagen til, at du får et dårligt indeklima. Hvis skimmelsvampe skal have ideelle forhold, så kræver det en fugtighed tæt på dugpunktet, og kold luft kan indeholde langt mindre mere fugt end varm luft. Derfor oplever vi mere regelmæssigt, at der er skimmelsvampe i de soverum, hvor temperaturen er lav om natten, siger Lars Gunnarsen.

Sådan får du et bedre indeklima

 • Fugt: Hvis et rør lækker, eller taget er utæt, så gør noget ved det med det samme. Derved undgår du alvorlige og dyre skader på både bygning og din egen krop.
 • Partikler: Brug ting med omtanke. Benyt emhætten, når du laver mad. Brug ikke stearinlys til opvarmning.
 • Ventilation: Luft ud med gennemtræk et par gange om dagen og efter forurenende aktiviteter. Luk alle træk-ventiler i dine vinduer op hvert forår. Om vinteren kan du så lukke nogle få af dem, hvis du oplever trækgener. Bor du tæt ved en trafikeret vej, kan du lufte ud, når trafikbelastningen udenfor er lavest.
 • Rengøring: Luft ud, mens du gør rent eller bagefter.
 • Temperatur: Hold temperaturen i soveværelset på samme niveau som i hjemmets øvrige rum, når du ikke sover. Sover du bedst ved lav temperatur, så sørg for at opvarme soveværelset om dagen, og luft ud lige inden sengetid.

LÆS OGSÅ: Tjek dit indeklima

Sådan bekæmper du skimmelsvamp

Du kan bruge følgende til at bekæmpe skimmelsvamp:

 • Brintoverilte
 • Natriumhypoklorit
 • Isopropanol eller etanol (med over 70 % alkohol)
 • Sagrotan
 • Rodalon
 • Klorin
 • Bestråling med ultraviolet lys
 • Varme (skimmelsvampe kan ikke overleve temperaturer over 85 grader)

Fjern skimmelsvamp fra lofter, vægge og gulve ved først at vaske det af med en klud. Brug gummihandsker. Smør produktet (eksempelvis brintoverilte eller Etanol) på med en pensel. Vask grundigt efter, og sørg for at tørre det helt ud. Hvis der er tale om gipsplader eller tapet, må du forvente, at det skal skiftes helt ud.

SE TEMA: Skimmelsvamp

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab