5 ting du hellere skal købe brugt

Vinduer lavet i kernetræ, som holder i generationer, eller gamle, massive fyldningsdøre. Visse ting laves bare ikke lige så godt i dag - se her, hvilke 5 byggematerialer der oftest er bedre brugte end nye.

En tommelfingerregel siger, at byggematerialer fra før 1950'erne er af væsentlig bedre kvalitet, end meget af det du kan købe i dag. Og med lidt research, kan du finde tingene billigt.

Pas på skadelige stoffer

Husk dog, at gamle byggematerialer kan indeholde sundheds- og miljøskadelige stoffer, som har været forbudt i årtier. Derfor er det en god idé at rådføre dig med fx en restaureringshåndværker, inden du går i gang med at restaurere brugt træværk.

LÆS OGSÅ: Pas på gammel gift i genbrugsmaterialer

Gamle vinduer af kernetræ har en lang holdbarhed.

Gammelt tømmer til loftsbjælker er godt genbrug.

5 ting du får bedre brugt

  1. Trævinduer. Alene vægten af mange gamle vinduer giver dig et hint om, at her er tale om en kvalitet, du sjældent finder i dag. De tunge, gamle vinduer er lavet af kernetræ (den midterste del af en træstamme), og er fyldt med harpiks, som konserverer træet og holder det fri for råd og svamp.
  2. Gulvbrædder. Skærer du et gammelt gulvbræt over, vil du ofte opdage, hvor hårdt det er, og hvor tæt årerne ligger. Når årerne ligger tæt, er gulvet stærkere og mere modstandsdygtigt over for fx slag. Et godt, brugt gulv har ofte en meget bedre kvalitet til samme pris end en standardvare i byggemarkedet. 
  3. Tagsten. Brugte tagsten er ofte stærkere og mere robuste end nye. Det skyldes bl.a. datidens fremstillingsteknik, hvor man tørrede leret og brændte teglene over længere tid.
  4. Tømmer til loftsbjælker. I dag er det stort set umuligt at skaffe nye loftsbjælker i de kraftige dimensioner, man havde før i tiden, så gammelt tømmer i fyrretræ er en rigtig god investering både æstetisk og økonomisk, hvis dit hus skal have nye, synlige loftsbjælker. 
  5. Fyldningsdøre. Gamle fyldningsdøre i massivt træ er langt mere holdbare end nye, formpressede døre. Ofte er de gamle døre også billigere end de nye.

LÆS OGSÅ: Her kan du købe genbrugsmaterialer

LÆS OGSÅ: 6 genbrugstips til din hverdag

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab