5 trin, når du skal male træværk

Hvornår er det nødvendigt at grunde, og hvor meget skal du slibe? Her får du en let trin for trin-vejledning til at male udvendigt træværk.

Behandling af udvendigt træværk.
Arkivfoto.
 1. Rengør overfladen.
  Rengør træværket med en blanding af vand og rengøringsmiddel, som er beregnet til rengøring af træværk. Er overfladen fedtet eller meget beskidt kan det anbefales at anvende en grundrens.
 2. Fjern løs maling.
  Skrab og slib gammel, løs maling af. Det, du maler ovenpå, skal have fuld vedhæftning til underlaget. Sidder den gamle maling godt fast, skal du slibe overfladen mat.
 3. Brug grunder på ubehandlet træ.
  Grund altid ubehandlet træværk, før du begiver dig ud i at en yderligere behandling af træværket. Vælg en grunder til udendørs træværk, så træværket er beskyttet mod svampeangreb og alger. Brug også grunder på træ, der tidligere har været malet, men som nu er blevet renset og slebet –og står råt.
 4. Mal 1-2 dage efter grunding.
  Lad grunderen tørre ind i træet i 1-2 dage. Først herefter kan du male med træbeskyttelse. Vælg mellem en heldækkende og en transparent træbeskyttelse. En heldækkende træbeskyttelse giver træværket en jævn og tæt overflade i den farve, du ønsker. En transparent træbeskyttelse lader træets oprindelige farve og mønstre trænge igennem beskyttelsen. Påfør altid træbeskyttelse med en stor, bred pensel, og mal med træets åreretning.
 5. Mal igen efter 3– år.
  Hold øje med dit træværk. Hvor tit du skal male afhænger af, hvor udsat træværket er - det har fx en betydning, om det står i skygge, sol, nær havet eller et sted med manglende ventilation. Hvor ofte du skal vedligeholde afhænger også af træets kvalitet -– er det fx kernetræ af høj kvalitet eller splintved af lav kvalitet? Normalt kan du vente 8-10 år med at behandle det nybehandlede område igen, hvis du har benyttet heldækkende træbeskyttelse. Har du givet træværket transparent træbeskyttelse, skal du gentage behandlingen igen efter 2-4 år.

Det skal du bruge til maling af træværk

 1. Fugtmåler - kan enten købes eller lånes hos en farvehandler.
 2. Afrensningsmiddel eller decideret svampebekæmpende middel, hvis der er alger på dit træværk.
 3. En spand og en stiv skrubbe.
 4. Sandpapir eller limskraber - som du kan slibe og skrabe løse partier træbeskyttelse af med. En slibemaskine kan også være nyttig, hvis det drejer sig om store overflader.
 5. Trægrunder - alt efter hvilken type træbeskyttelse du bruger –- hør hos farvehandleren, hvad der egner sig til dit projekt.
 6. Pensler –- en større pensel på ca. 10 cm i bredden og en mindre rund pensel til hjørner og samlinger.
 7. Træbeskyttelse.
 8. Arbejdshandsker og evt. støvmaske – - især når du sliber, kan der komme meget støv. 
 9. Afdækningsplast eller pap –- dæk af under de emner, du skal male. Træbeskyttelse giver grimme pletter på fliserne og kan også ødelægge dine planter.

Kilde: Bolius

Bolius - et helejet Realdania selskab