Har duer indtaget din altan? Det kan være irriterende, for de kan larme og svine, og samtidig kan duer via deres ekskrementer være smittespredere, man mener bl.a., at de medvirker til spredningen af forskellige mere eller mindre farlige sygdomme som papegøjesyge.

Hvis de har en rede, kan rederne være arnested for diverse kryb og smådyr, der senere kan finde vej indenfor.

Hvis du ønsker at forhindre, at duer slår sig ned på din altan, har vi samlet seks gode råd.

1. Undgå, at en due bygger rede på din altan

Duer foretrækker at bygge deres reder på afsatser højt til vejrs, hvilket er en af grundene til, at altanejere tit får problemer med ynglende duer. Da en duerede ofte kun består af ekskrementer med nogle enkelte strå eller pinde, har duerne intet problem med at bygge reder i bunden af en altan.

Det er vigtigt at forhindre duerne i at bygge rede, for har de først lavet en rede og lagt æg i den, vil de blive ved med at vende tilbage, også når du har fjernet den. Reder skal altså fjernes med det samme, og ser man duerne lægge æg, skal man også fjerne æggene. Dueunger har en tendens til at blive i det område, hvor de er udklækket.

En due får ca. 10 unger i løbet af en sommer. De begynder deres æglægning tidligt om foråret og fortsætter med at lægge æg frem til efteråret. I den periode er det en god idé at gå ud på altanen et par gange om dagen og forstyrre dem, så de ikke får ro til at bygge rede.

Gode råd til at slippe for duer på din altan eller dit tag

  • Sørg for, at duer ikke bygger rede på altanen.
  • Afskærm altanen med net i vinterhalvåret.
  • Lad en højttaler med rovfugleskrig stå på altanen
  • Sæt rovfuglesilhouetter på ruderne.
  • Udspænd tynd rustfri ståltråd eller nylonsnore nogle få centimeter over tagryggen.
  • Tilkald en professionel skadedyrsbekæmper.

2. Opsæt net og forhindr duerne i at sætte sig

Spær din altan af med net for derved at undgå duer. Selvom duer er stædige og vedholdende, vil de med tiden holde op med at vende tilbage til din altan, hvis du spærrer for adgangen. Det bedste råd er at spærre altanen af med net i vinterhalvåret, så vil de efterhånden vænne sig til, at de ikke kan komme ind og finde nye steder.

Sæt 4 kroge op og spænd et jordbærnet eller lignende ud over altanen. De kan bl.a. fås hos haveforhandlere og store isenkræmmere. Det vil normalt være tilstrækkeligt at skærme altanen af fra november til marts, så du kan stadig have fuld glæde af din altan både forår og sommer.

En anden billig løsning, der dog ikke er helt så effektiv, er at købe nogle rovfuglesilhouetter og klistre på vinduerne ud for altanen. De kan i nogle tilfælde skræmme duerne, så de ikke slår sig ned.

3. Stop duer på altanen med stålwirer

Sæt en stålwire op et stykke over gelænderet, så duerne ikke kan sidde på det. Selvom duerne bygger reder i bunden af altanen, vil de gerne kunne sidde på gelænderet. Hvis man fjerner den mulighed, vil de som regel finde andre steder at bygge reder. Der findes dog duer, der er ligeglade, og de vil forsøge at bygge rede alligevel. Det skal man sørge for at forhindre.

4. Virker fugleskræmsler og sølvpapir mod duer?

På nettet kan du finde mange andre forslag til, hvordan du skræmmer duer væk. Der nævnes fx fugleskræmsler og aluminiumsfolie i kampen mod duerne. Disse løsninger har dog en meget ringe effekt, da duerne hurtigt vil vænne sig til dem.

5. Kan du skræmme duer væk fra taget med hjortetaksalt?

På nettet er der et husråd om, at en klæbrig blanding af vand og hjortetaksalt kan forhindre duer i at sætte sig de steder, hvor massen er smurt på. Dette husråd er en hjemmelavet pendant til fuglepasta, som professionelle skadedyrsbekæmpere bruger.

Fuglepasta er en halvblød, klæbende, polyethylen-voks, som professionelle skadedyrsbekæmpere smører på bl.a. gesimser, tagrender og tagrygge. Duer skal have fast grund under fødderne og kan derfor ikke lide at sidde på den bløde voks. Voksen kan sidde i årevis og er et meget effektivt middel mod duer på fx taget.

Duer bryder sig ikke om at sidde på noget, der er blødt og klæbende, så hvis det lykkes at lave en klæbrig masse af vand og hjortetaksalt, som kan smøres på, er der derfor en mulighed for, at det vil holde duerne væk - indtil næste gang det regner.

6. Kan en lydoptagelse skræmme duerne væk?

Ja, lydoptagelser af fugleskrig kan i visse tilfælde godt skræmme duer væk. I et konkret tilfælde stillede en mand en højttaler ud på sin altan, hvor han afspillede skrig fra en duehøg, hvorefter duerne fløj og ikke vendte tilbage.