6 grunde til at få høns i haven

Der er mange gode grunde til at få høns i haven - selvforsyning er en af dem. Hvis du også elsker 'Bonderøvens' enkle liv, så se her, hvorfor høns i haven er et godt sted at starte.

Høns støvbader under hønsehuset

Foto: Marianne Vedel

1. Friske æg hver dag

Med blot 4 - 5 høns kan du få friske æg hver morgen. Afhængigt af race kan en høne under optimale forhold lægge 150-300 æg årligt. Hønen lægger flest æg, når den er mellem et halvt og halvandet år gammel, herefter falder antallet gradvist.

LÆS OGSÅ: Hønsehus i haven - alt, hvad du skal vide

2. Super hønsemøg til haven

Hønsemøg er super god gødning til haven. Hønsemøget skal dog helst ikke være for frisk, da det så kan skade planterne. Lad det ligge mindst 3 måneder inden brug og bland det gerne med kompostjord.  Brug ikke hønsemøg direkte mellem grøntsager, der skal spises friske. Grav helst gødningen ned i jorden tidligt på foråret.

LÆS OGSÅ: Gødning

3. Høns som snegledræber

Hvis du kæmper med dræbersnegle i haven, er høns også en god idé. De æder særligt de små snegle.

LÆS OGSÅ: Giver høns i haven rotter?

4. Spis bedre hønsekød

Du kan naturligvis også spise dine høns, og hobbyhøns er angiveligt ofte mere velsmagende end meget af det kylling, du kan købe i butikkerne – det pga. hønsenes ekstra opvæksttid, det mere alsidige foder og de færre stresspåvirkninger. Det er bedst at slagte dine høns, når de er mellem 2 måneder og 2 år gamle.

LÆS OGSÅ: Høns i haven

5. Høns er hyggelige kæledyr

Høns kan blive ret tamme og kan være gode og sjove kæledyr for børn og andre dyreglade sjæle. Men husk ikke at knytte dig for tæt til hønsene, hvis du planlægger at slagte dem.

LÆS OGSÅ: Love og regler om dyrehold ved enfamiliehuse

6. Beroligende stemning til haven

Mange oplever, at det virker beroligende, at have de klukkende høns gående rundt. Nogle lader deres høns gå frit omkring i haven om dagen – gør du det, så husk indhegning om grunden, så de ikke løber væk. Alt efter din og dine naboers lydfølsomhed, kan det også være meget stemningsfuldt med en hane, der galer solen op. Du kan ”slukke” for det meget tidlige hanegal ved at lave hønsehuset lystæt – så galer hanen først, når du åbner for hønsehuset.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab