6 tips til at indrette dig småt, men godt

Selvom du har lidt plads, kan du sagtens få et lækkert hjem, hvis du indretter med omtanke og vælger møbler med flere funktioner.

Bor du på få kvadratmeter eller har du bare et lille rum, hvor du gerne vil udnytte pladsen optimalt, så prøv at indrette med pladsbesparende møbler.

Bor du på få kvadratmeter eller har du bare et lille rum, hvor du gerne vil udnytte pladsen optimalt, så prøv at indrette med pladsbesparende møbler.

Der er masser af fordele ved at bo småt: Lavere husleje, en mindre varmeregning, og så er rengøringen hurtigt overstået.

Bagsiden af medaljen er, at ens hjem let virker klaustrofobisk, hvis der er for mange møbler på for lidt plads. Men med kreativitet og praktisk snilde kan du nemt komme uden om et overfyldt hjem.

Tænk tredimensionelt

Tænk tredimensionelt, og brug hele rummet og alle flader, når du tænker i opbevaring. Ikke kun gulv men også vægge og lofter kan bruges, når møbler skal placeres. Hæng fx klapstole på kroge på væggen, når de ikke bliver brugt, eller hæng din racercykel op på væggen så den både er i tørvejr og til pynt. Tænk ud af boksen, kan din stumtjener eller din potteplanter hænge ned fra loftet?

Flere funktioner i ét

Vælg møbler, der har mere end én funktion, så pladsbrugen dermed optimeres. Vælg fx et sofabord, der kan hæves i højden og fungere som spisebord, en sovesofa der fungerer som sofa om dagen og seng om natten, eller brug skamler som småborde. Tænk også opbevaring ind i indretningen. Du kan få masser af møbler med indbygget opbevaringsplads, fx puffer, sofaborde, bænke og skriveborde.

Vælg lette materialer

Et stort, mørkt træmøbel kan fylde meget, både fysisk og stofligt, i stuen. Gennemsigtige møbler af fx glas eller plexiglas virker mindre, end de rent faktisk er, fordi lyset strømmer igennem. Så ønsker du, at dit rum skal virke større, er sådanne møbler en overvejelse værd.

Drop generelt store og klodsede møbler og vælg fx kompakte højtalere i stedet for store gulvhøjtalere.

Åben planløsning

Hvis du har flere små rum, kan det være en god idé at rive vægge ned, så du derved opnår en mere åben planløsning. Undersøg først, hvilke vægge der er bærende, og hvor lyset primært strømmer ind. Dette er vigtige overvejelser, inden du svinger en tung muggert mod væggen. Hvis du bor til leje, skal du selvfølgelig først have tilladelse fra din udlejer.

Udnyt højden

Har du højt til loftet, kan du udnytte kvadratmeterne i højden ved at bygge en hems oppe under loftet. Herved får du flere kvadratmeter og fx en dejlig soveplads eller et hjemmekontor. Lad skabe og reoler gå helt op til loftet, herved udnytter du også højden, men holder stadig orden på dine sager. Skabe med skydedøre er også en god løsning, når kvadratmeterne er få, da de kræver mindre åben plads end almindelige skabslåger. Alternativt kan du bruge gardiner som skabslåger.

Ryd op og smid ud

Gå jævnligt igennem dine ting for at se, om der er noget, du kan undvære, er vokset ud af eller har købt en ny version af. Sælg overflødige ting på nettet - eller send det til genbrug. Hvis du har et kælder- eller loftsrum, så gem sæsonbetonede ting, fx vintertøj, ski, julepynt her. Begræns desuden nips, planter og andre ting, der fylder og ser rodede ud, i dit hjem.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab