7 gode råd, når du køber fliser til badeværelset

Skal du vælge keramiske fliser eller natursten i badeværelset, og hvordan træffer du de rigtige valg? Her er 7 gode råd, når du går på jagt efter fliser og klinker.

Hvide fliser bliver klistret på væg i badeværelse

Fliser til et badeværelse skal kunne holde til den belastning, de bliver udsat for, og samtidig falde i din smag. I artiklen finder du en række gode råd, som kan være nyttige, når du skal vælge fliser. Foto: Torben Klint

Hvis du skal have nye fliser til dit badeværelse, har du grundlæggende to flisetyper at vælge imellem: Natursten og keramiske fliser. Fordelen ved natursten er, at den indeholder naturlige fedstoffer. Så den uden uden kunstige pudsemidler kan renses og blive flot. Omvendt kan natursten ikke tåle ligeså meget som keramiske fliser.

7 gode råd ved valg af fliser og klinker til badeværelset

Fagredaktør i Bolius Boligejernes Videncenter, bygningskonstruktør Casper Kjerumgaard giver her 7 gode råd, når du skal vælge fliser til dit badeværelse.

Nr. 1: Rådgivning

Før du beslutter dig for, hvilke fliser du skal vælge, kan det måske godt betale sig at få en flisemand, en indretningsarkitekt eller en arkitekt til at se på rummet. Lad dem enten komme ud til dig og se på rummet, eller vis dem gode fotos. De kan ofte se de muligheder, du slet ikke selv havde overvejet.

Du bruger tit et godt stykke over 100.000 kr. på et helt nyt badeværelse. En rådgiver koster sjældent mere end 2-3 procent af prisen på badeværelset, og de penge kan være godt givet ud.

Nr. 2: Størrelse

Du skal bestemme dig for størrelsen på dine nye fliser, og her er der en række ting at tage med i betragtning. Hvor stort er rummet? Er rummet kvadratisk? Er der mange skæve vinkler og ting, der 'stikker ud'? Står toilettet og skabene på gulvet?
En gylden regel er, at du skal bruge store fliser til store rum og små fliser til små rum. Husk dog på, at store fliser har store flader, og derfor har de en naturlig tendens til at være mere glatte.
Bruger du store fliser til små badeværelser, kan rummet let komme til at føles forkert, især fordi det kan være svært at få et antal store fliser til 'at gå op' i et lille rum. Det ender med, at de alligevel skal skæres så meget til, at de bliver mindre. En anden ulempe er, at du ikke kan knække en stor flise og lave fald til et afløb.

Nr. 3: Farve

Når du vælger farven på dine fliser, så vær forsigtig med de skrigende grønne, gule, lyserøde, blå eller andre pangfarver, fordi mange hurtigere kan blive træt af sådanne farver. Er du glad for dem, så brug dem i brusekabinen, ved toilettet eller på mindre flader.
Lad farverne komme ind i rummet ved de ting, der kan flyttes igen: badeforhæng, sæbeskål, toiletbørsteholder, rammen om spejlet e.lign.. Forestil dig, at du ryster dit badeværelse. Det, der er tilbage, skal være i afdæmpede farver.

LÆS OGSÅ: Gulve i badeværelser

Nr. 4: Mønster

Du bliver ofte hurtigere træt af fliser med dekoration af forskellig karakter. Derfor bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du køber blomstrede og rustikke fliser.
Er du vild med mønstre og det rustikke udtryk kan du nøjes med at få fliser op i halvanden meters højde. I stedet kan du så bruge dekorationsmaling eller evt. blomstret tapet fra, hvor fliserne ender. Det kan nemt skiftes ud senere.

Nr. 5: Stil

Er du til en minimalistisk stil, får du den ved at vælge nogle rektangulære og enkle sten, der er lidt skarpe i kanterne. Det er med til at give rummet en mere retlinet stil uden for mange overflødige detaljer.
Men det er endnu vigtigere, at du formår at leve op til stilen i resten af badeværelset. Forsøg at holde resten af badeværelset i samme stil, som du er startet med fra bunden, ellers bliver der tale om stilforvirring, du senere vil blive voldsomt irriteret over.

Nr. 6: Kontrast

Hold dit toilet og din håndvask i hvide farver. Du bliver hurtigt træt af kontrasten til dine fliser, hvis du vælger gule, grønne eller blå kummer. Det gælder også, hvis du har valgt hvide fliser.
Det samme er tilfældet med dine armaturer. Dine fliser danner baggrund for det, du vælger andre steder i rummet. Er du blevet forelsket i et lækkert armatur i børstet stål, bør du vælge matte fliser elle fliser med mat overflade.
De fleste går dog den anden vej, og har du først valgt blanke fliser, bør du også vælge skinnende armaturer. Det spiller langt bedre sammen og skaber ikke en visuelt ubehagelig kontrast med mat og blankt.

Nr. 7: Hyppig rengøring

Mørke fliser på gulvet kræver mere rengøring end lyse fliser.
Mørke fliser bliver naturligvis ikke mere beskidte end lyse fliser, men på mørke fliser ses skidtet meget tydeligere. Og de mørke fliser trænger også langt oftere til en kærlig hånd, når kalk skal fjernes - både på grund af den direkte vandpåvirkning og den megen naturlige fugt, der er i et badeværelse.
Der er også mere rengøring ved naturfliser end keramiske fliser, da naturfliser ikke har de samme fedtafvisende egenskaber, som mange kunstige fliser har.

Andre gode råd om fliser på badeværelset

Udligning

Før fliserne lægges på gulvet, bør du sørge for, at underlaget er helt plant. Hvis du udligner underlaget, undgår du, at fliserne ligger og 'danser' i forskellige højder, hvilket ser meget grimt ud. Det giver gulvet en ujævn overflade, der skaber voldsom disharmoni i udtrykket. Det samme gælder naturligvis med fliser på væggene.
Hvis du ikke får udlignet underlaget, før du lægger fliserne, kan du ramme hjørner og skarpe kanter med dine tæer, når du går uden sko.

Hældning

Når underlaget er plant, kan fliserne ligge lige og få den hældning, der er nødvendig for, at vandet kan løbe derhen, hvor du gerne vil have. Fliserne skal altid have hældning mod afløbet. Bare sørg for, at der er tilstrækkeligt med fald.
Med den rigtige hældning ender vandet i afløbet, og du undgår vandskader. Desuden undgår du at få vand over hele gulvet og derved få problemer med kalkaflejringer, som du så senere skal til at fjerne.
Lettere rengøring
Hvis du vil slippe lettere om ved rengøringen, kan du vælge et væghængt toilet og væghængte skabe. Det er langt nemmere at gøre rent indenunder, og derved bliver det meget lettere at holde fliserne pæne.
Er rummet stort nok, kan du endda spule gulvet rent med en slange i løbet af ingen tid.
Priser og kvalitet på fliser til badeværelset.

Natursten

100-300 kroner pr. kvadratmeter: Ikke den bedste kvalitet 300-700 kroner pr. kvadratmeter: En god kvalitet i 30 x 30 cm. 700+ kroner pr. kvadratmeter: Helt specielle natursten eller normale i god kvalitet i andre størrelser som f.eks. 30 x 60 cm. Keramiske fliser 100-300 kroner pr. kvadratmeter: Ikke den bedste kvalitet 300-700 kroner pr. kvadratmeter: En rigtig god kvalitet og et godt design. 700+ pr. kvadratmeter: Den bedste kvalitet og det bedste design samt specielle størrelser som 60 x 120 eller 120 x 120 cm.

Fokus på fliser

Vi sætter fokus på fliser i boligen på tværs af vores platforme i en række artikler på bolius.dk, video, billedserier og i et stort tema i magasinet Bolius.

Du kan både finde fakta, gode råd og inspiration til valg af fliser til gulve eller vægge indendørs. 

Læs magasinet her

Vær kreativ med fliser

Vær kreativ med fliser

Vi har samlet nogle gør det selv-tips, der viser, hvordan du kan dekorere dine fliser og give nyt liv til de gamle fliser, der ligger og samler støv.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab