Brusebadet er en af de helt store vandslugere i dit hjem. I gennemsnit går 47 procent af en typisk danskers vandforbrug på personlig hygiejne – brusebad og karbad.

Du bruger typisk mellem 6 og 15 liter vand i minuttet, når du tager bad, alt efter hvilken type armatur og brusebadsinstallation, du har. Hvis du bader i 5 minutter, koster det mellem 2,19 kr. og 10,9 kr. om dagen – eller 800-3.950 kr. om året. Prisen afhænger bl.a. af typen af bruser, temperaturen på vandet og prisen for at opvarme vandet.

1. Køb en sparebruser og/eller en vandbegrænser

En sparebruser blander luft i vandet, så strålerne spredes, og det derfor føles, som om der kommer mere vand ud. Der findes flere gode varianter på markedet – også nogle, der kan indstilles til både blødt brus og en hårdere, masserende stråle.

En sparebruser bruger 6-10 liter vand i minuttet (det københavnske vandselskab HOFOR anbefaler en bruser med 8 liter i minuttet). Det er ca. halvt så meget som en almindelig bruser, der bruger 10-20 liter.

Skifter du fra en almindelig bruser, der bruger 20 liter vand i minuttet, til en sparebruser, der bruger 6 liter i minuttet, sparer du pr. bad:

  • Koldt bad, 5 minutter: 70 liter/5 kr. 
  • Varmt bad, 5 minutter: 70 liter/10 kr.

Og du sparer pr. år:

  • Koldt bad, 5 minutter: 25.550 liter/1.850 kr.
  • Varmt bad, 5 minutter: 25.550 liter/3.700 kr.

En vandbegrænser kan bruges både på vandhaner og brusebatterier

Du kan også indsætte en vandbegrænser, der er en modstand, som nedsætter vandgennemstrømningen i dine vandarmaturer og dermed vandforbruget. Vandbegrænseren kan bruges både på vandhaner og almindelige brusebatterier.

En vandbegrænser kan let spare dig for 15.000 liter vand (15 m3) eller ca. 1.100 kr. om året på dit vandforbrug (til en gennemsnitspris på koldt vand på 7,3 øre pr. liter). Det gælder for en vandhane, der bruges 10 minutter pr. dag, og hvor vandgennemstrømningen nedsættes fra 10 til 6 liter pr. min.

Ved en håndbruser med plastslange skal vandbegrænseren placeres før slangen, da den ellers risikerer at sprænge.

Vandbegrænsere og sparebrusere kan købes i byggemarkeder, hos isenkræmmere, vvs-firmaer og på nettet.

2. Køb et nyt armatur eller blandingsbatteri

Du kan også vælge at udskifte hele armaturet og installere en ny bruser med termostatblander, skoldningssikring og indbygget vandbegrænser. Mange nye brusebatterier har en indbygget spærre, som sikrer, at vandet ikke bliver over 38 °C, medmindre du udløser spærren. 

Tjek gerne inden køb, at armaturet fungerer ved det vandtryk, der er i din bolig. Nogle armaturer fungerer ikke ordentligt ved lavt vandtryk.

Blandingsbatteri med brusearmatur kan købes i byggemarkeder, hos isenkræmmere, vvs-firmaer og på nettet.

3. Tag brusebad i højst 5 minutter

Hvis ikke du har sparebruser eller vandbegrænser på dit armatur, bruger du ofte 10-20 liter vand i minuttet. Tager du et 5 minutter langt brusebad, bruger du altså 50-100 liter vand, og mindst 200 liter ved et brusebad på 10 minutter.

Du sparer altså mindst 100 liter vand på at forkorte brusebadet fra 10 til 5 minutter. Med en gennemsnitlig vandpris på op til 14,5 øre for varmt vand, sparer du 14,5 kr. pr. bad eller 5.230 kr. om året.

4. Luk for bruseren, når du sæber dig ind, og bad tæt på bruseren 

Hvis det tager 30-60 sekunder at sæbe dig ind og få shampoo i håret, kan du spare 4-20 liter vand – afhængig af dit brusearmatur – ved at lukke for vandet imens. Hermed kan du få 110-1.060 kr. mere om året på din konto (afhængig af antal liter og temperaturen på vandet).

Installér din bruser på en glidestang, så højden kan indstilles til den enkelte. Jo tættere på kroppen, bruseren sidder, desto mindre afkøles vandet – og energiforbruget falder derfor en smule, fordi du ikke behøver at skrue så meget op for det varme vand.

5. Drop brusebadet en gang i mellem

Jo sjældnere du går i bad, desto flere penge sparer du – men sørg selvfølgelig for en god personlig hygiejne. Du kan fx bruge etagevask af og til. 5-10 liter vand er nok – det svarer til en almindelig opvaskebaljefuld.

Etagevask er også fint til børn indimellem, da de ikke behøver brusebad hver eneste dag. Vask hoved, hænder og numse i nævnte rækkefølge.

6. Brug et badeur/stopur, når du bader

Med et badeur eller et stopur kan du holde øje med, hvor lang tid, du er i bad. Badeure kan både fås som elektroniske digitalure eller som gammeldags timeglas. Sæt uret til fem minutter og hav det synligt placeret i badet, så du kan se, hvornår det er tid til at sæbe ind og skylle af.

Badeure kan bl.a. købes i dit byggemarked eller i en vvs-butik. Stopure fås fx i sportsbutikker, varehuse eller hos urmageren. Husk, at uret skal være vandtæt.

7. Nedsæt vandtemperaturen

Da varmt vand koster mere i forbrug end koldt vand, kan du sænke vandregningen en smule ved at tage koldere brusebade. Du kan også slukke helt for varmen og tage et koldt brusebad – du tager formentlig kortere bad, det er billigere vand, du bruger, og det kan være sundt for dig.

Ifølge sparenergi.dk koster varmt vand fra hanen ca. det dobbelte af, hvad koldt vand koster. Prisen afhænger af opvarmningsform.

Hvad koster en liter koldt og varmt vand i Danmark?

Én liter koldt drikkevand fra hanen kostede i Danmark gennemsnitligt 7,3 øre i 2021 baseret på en gennemsnitsfamilie med et gennemsnitsforbrug. Prisen dækker:

  • Fast bidrag til drikkevand
  • Kubikmeterpris på drikkevand
  • Bidrag til spildevand
  • Fast bidrag til spildevand
  • Moms og afgifter

Men der er store variationer på vandprisen, alt efter, hvilket vandværk du har. Tjek din vandpris på DANVA's Danmarkskort.

Ifølge SparEnergi.dk koster det for mange op til det dobbelte, når du bruger varmt brugsvand, det vil sige omkring 14,5 øre for en liter varmt vand.

Prisen på det varme vand afhænger af opvarmningsform, da du skal betale for energiforbruget til opvarmning af vandet. Derfor har det stor betydning for prisen, hvilken opvarmningsform du har (fx fjernvarme, naturgas, eller olie), og hvor dyr den er.

Installation og isoleringsgrad har også betydning for prisen.

Kilder: DANVA og sparenergi.dk