7 gode råd til smarte termostater

Nye termostater gør det muligt at styre radiatorer på en intelligent måde. For eksempel kan radiatoren ændre temperatur, når du sover, og når vinduer åbnes. Få 7 gode råd om, hvordan du styrer de smarte termostater her.

Selv om du har almindelige radiatorer, er der mange måder, du intelligent kan styre varmen på i dit hjem.

I USA har man længe kunnet købe termostaten Nest, der er koblet på internettet og lærer af beboernes vaner, så den fx selv skruer ned for varmen, når det er sengetid, eller når du skal på arbejde. Nest kan også skrue op, så det er varmt, når du står op eller kommer hjem fra job. Du kan også selv styre termostaterne med din smartphone via en app.

I Danmark har vi også fået nogle gode løsninger, og de fleste kan du selv installere på din egen radiator.

Automatisk varmestyring ved hjælp af smartphone.

Google har købt Nest Labs, der producerer Nest termostaten for 17,5 milliarder kr. Danfoss er dog ikke så bekymrede for konkurrencen. ”Nests produkter er målrettet det amerikanske marked, hvor de kan styre luftbaserede varme- og kølesystemer. Men de kan ikke umiddelbart bruges i Europa, hvor vi har vandbaserede varmesystemer med radiatorer og gulvvarme”, skriver Andrzej Kramer, leder af Residential Heating i Danfoss, i en skriftlig kommentar til Politiken.

1. Få termostaten til at skrue ned for varmen, når vinduet åbnes

Den elektroniske termostat living eco fra Danfoss har en åbent vindue-funktion, der automatisk lukker for varmen, når du lufter ud.

2. Tag på ferie og hold huset køligt og kom hjem til et lunt hus

Feriefunktionen fra living eco skruer automatisk ned for temperaturen, når du tager på ferie - og sørger for, at der er varmt, når du kommer tilbage.

3. Sov køligt og stå op til en lun morgen

Du kan også indstille termostaten til en bestemt temperatur om natten, og når ingen er hjemme, eller til en højere temperatur, når I er hjemme – fx fra 19 grader, når I ikke er hjemme til 21 grader fra kl. 6-8 om morgenen og igen fra kl. 15-23.

4. Styr alle termostater med Danfoss Link

Living eco termostaterne styres hver for sig, mens living connect termostater fra Danfoss også kan styres, så du både kan styre varmen i et enkelt rum eller i alle rum via din smartphone med Danfoss Link-app – dvs. at du også kan kontrollere temperaturen i din bolig, mens du er på ferie eller på arbejde. Bl.a. også firmaet Honeywell har termostater til radiatorer, der kan tidsindstilles.

5. Spar på varmen med nye termostater

Jo nyere, jo bedre. Nye termostater er hurtigere til at regulere varmen, så temperaturen ikke svinger for meget, og det er jo det, der koster. Man kan typisk spare 50-100 kr. om året pr. termostat, og da en termostat ca. koster 300-500, er det tjent ind på 5 år.

LÆS OGSÅ: Valg af radiator

Living connect. termostat. elektronisk. radiator.

Living connect termostater fra Danfoss også styres intelligent. Det kan begrænse dit varmeforbrug. Foto: Torben Klint

6. Skift den gamle termostat ud

Det kan generelt betale sig at skifte termostaten ud med en ny, hvis termostaten er fra før 1985. Eller hvis du er meget væk i weekenden og har lange arbejdsdage – her er det muligt at spare meget ved at indstille termostaterne til at sænke temperaturen. Og hvis du begynder at have for mange problemer med termostaten - hvis ventilnålen fx sætter sig fast hele tiden - kan du overveje at skifte den.

7. Montér selv nye termostater

De moderne termostater kan monteres på stort alle radiatorer, og det er normalt nemt at gøre det selv. Hvis det ikke er muligt at montere den direkte, kan du købe nogle tilsætningsstykker. På de helt gamle radiatorer med ventilhoveder, skal hele ventilhovedet skiftes.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab