8 gode råd: Sådan gør du, når stormen raser

Under stormen skal du tage en række forholdsregler. For din boligs og din egen sikkerheds skyld er der en del ting, du bør og ikke bør gøre. Få 8 gode råd her.

De her to har ikke læst Bolius' guide til, hvordan du tager dine forholdsregler under stormen. Gå ikke ud, bliv indenfor.

Når stormen raser, bør du blive indendøre – og ikke gøre som personenerne på billedet her. Foto: Bolius – Boligejernes Videncenter.

1. Lyt til nyhedsudsendelserne under stormen og følg den vejledning, der bliver udsendt. Du kan også tage dine forholdsregler ved at følge stormen med disse tre apps til din iPhone eller Android-telefon:

  • DMI Byvejret: Få prognoser og web-tv baseret på din placering. Læs også information om nedbør, vind og UV-strålig eller se radaranimationer.
  • TV 2 Vejret: Se vejrudsigten både lokalt og globalt samt de seneste TV-udsendte vejrudsigter. Læs også nyheder om vejret.
  • Yr.no: App fra det meterologiske institut i Norge og tv-stationen NRK. Med den kan du med din GPS-placering få nyt om vejret hos dig.

2. Gå ikke udenfor, men bliv i din bolig under stormen.

3. Hav batterilygte og stearinlys parat, hvis strømmen forsvinder under stormen. Har du en gammel transistorradio, en clockradio eller en DAB-radio, som kan køre på batteri, bør du finde den frem, så du kan følge med i de anbefalinger, der bliver givet via nyhederne. Du kan også hente en app til din iPhone eller Android-telefon, som kan afspille radio, fx DR Radio eller TuneIn Radio.

4. Fjern alt indbo under huller i taget, hvis dit tag får skader under stormen. Indboet kan gå i stykker, hvis det begynder at regne eller sne. Stil evt. spande eller spred plastik ud under hullet i taget. Afdæk IKKE det skadede tag, mens det stormer. Det er alt for risikabelt.

SE TEMA OM STORM

5. Begræns skaden, hvis en rude smadres under stormen. Prøv dig frem med plastik og spande. Er det muligt, kan du dække vindueshullet til med en plade, der kan tåle vand, eller noget kraftigt plast. Gør det IKKE udefra.

6. Dæk af indendørs, hvor regn, sne og vind kan slippe ind, hvis et træ vælter ind i huset. Fjern først træet, eller få et firma til at gøre det, efter stormen.

7. Ring til et skadeservicefirma, hvis skaderne er alvorlige, eller der er risiko for, at fx taget blæser af. I tilfælde af akut behov for hjælp, bør du ringe til det lokale beredskab (112).

8. Ring til dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl om, hvad du bør gøre. Mange har telefonbetjent døgnservice.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab