9 ting, du ikke må smide i kompostbunken

Der er mange ting, du ikke må smide i kompostbunken. Her får du 9 bud på, hvad du ikke skal smide i komposten.

Ikke alt have- og madaffald egner sig til kompostbunken. Foto: Bigstock.

1. Ukrudt. Det gælder især ukrudt i blomst og rødder fra flerårigt ukrudt som fx skvalderkål. Smider du ukrudt i komposten, kan du øge risikoen for at sprede ukrudt der, hvor den færdige kompost bredes ud.

2. Syge planter. Det kan fx være planter med stråleplet, meldug eller lignende. Det kan også være planter, der er angrebet af skadedyr. Syge planter kan, ligesom ukrudt, videreføre sine sygdomme igennem den færdige kompost.

LÆS OGSÅ: Affald

3. Stikkende planter, herunder roser, tidsler, tjørn, berberis, da de kan være ubehagelige at håndtere.

4. Visse typer madaffald, det være sig kød og rester af tilberedt mad. I det hele taget hører ingen animalske produkter hjemme i kompostbunken. De lugter og kan tiltrække skadedyr som fx rotter og ræve. Andet organisk affald som fx grøntsager (også kogte), kaffegrums med filter, kartoffelskræller m.m. er i orden.

5. Ekskrementer fra katte og hunde. Disse kan indeholde parasitter, som smitter mennesker.

6. Skaller fra bananer og citrusfrugter. Såfremt disse ikke er økologiske, kan skrællerne rumme sprøjtemidler, som kan hæmme nedbrydningen af komposten.

7. Aske fra brændeovnen hører ikke hjemme i kompostbunken, medmindre du er helt sikker på, at du har brugt rent træ, da asken i modsat fald kan indeholde giftige tungmetaller.

8. Trykimprægneret træ og aviser og blade med tryksværte, da disse kan indeholde giftige stoffer.

9. Støvsugerposer, mælkekartoner og cigaretskodder er dagrenovation og hører hjemme i skraldespanden, hvor det kan komme til forbrænding.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab