Spørg Bolius

Alger på pudset facade, hvad er årsagen og hvordan undgår vi algerne?

Hej Bolius

Kan I finde mig en forklaring på hvorfor jeg får algebegroning på mine gavle under spidsloftsniveau (se billede). Gavlene er hulmursisolerede med polystyrenkugler, og på værelsesniveau (1. sal) er der desuden indvendigt isolereret med gips+skum-plade.

Den indvendige isolering er påsat for over 15 år siden mens algebegroningen først er kommet i de sidste 2 år og efter jeg har fået malet med silikatmaling af bedste kvalitet...

Brugen af værelserne er uændret gennem årene. Der er ingen træer i gavlhøjde. Resten af huset er uden begroning.

Hvis alger trives på fugtig flade - hvorfor er gavlspidsen i så fald mindre fugtig end værelsesniveauet? Eller ligger forklaringen i silikatmalingen, og hvorfor så ikke jævnt med alger over hele gavlen?

mvh

Frode

Hej Frode
Det er et godt spørgsmål,  og noget som mange har problemer med.
Men der er ofte sammenhæng mellem tingene, og du har jo næsten allerede svaret på det selv, ved din logiske udledning.

Først og fremmest skal det dog nævnes, at alger og lignende misfarvning fra udendørsskimmel mv. jo som oftest kommer helt naturligt på de nordvendte facader. Dette er helt normalt, og vil også forekomme på de bedste malerprodukter.
Ydermere så er gavle altid mere udsatte for regn, vind og vejr. Ergo kan også disse have en større tendens til at misfarve.

Vi ser dog ofte, algerne trives der hvor der er koldest. Når en yderside er koldere end andre steder, betyder dette jo blot, at væggen dér er bedre isoleret, og dermed holder varmen inde huset.
Så det ses ofte meget tydeligt at der hvor der hvor facaden er varmere er der ingen alger. Også fordi at varmen indefra er med til at tørre murværket ud, hurtigere end de andre steder.

På samme måde ses der en række striber på gavlen, som indikerer at der er mursøjler inde i væggen, som igen er kuldebroer, eller i dette tilfælde ”varmebroer”. Dette giver også striber af områder hvor der ikke er alger.

På din gavl betyder det så blot, at der er udmærket isoleret på gavlen, og særligt på den venstre del. Så må der så være mindre isolering under vinduet, eller måske sidder der en radiator inde bagved under vinduet, så leder varmen ud.

Mht. det øverste gavlspids, kan det så skyldes varmeudslip op langs med indervæggen, op til loftet. Men det kan så også skyldes at væggen deroppe er fri, altså ikke tillukket på bagsiden af isolering, og dermed kan væggen bedre tørre. I tillæg til dette, kan der jo også godt til tider, blive meget varmt oppe under taget.

Håber det giver mening. Vil du gerne være helt sikker, kunne du overveje en termografering. Men husk at det er en ”vintersport”, og med det gode forårsvejr på vej, må du nok vente til vinter med denne undersøgelse.

Algerne kan for resten ofte blot vaskes ned. Der findes en række produkter til at vaske væggene. Udendørs Rodalon er ganske udmærket.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden