Alle vil have et bryggers

Der bygges ikke et nyt typehus i Danmark uden et bryggers. Læs hvorfor, hvem der især vil have et bryggers, og hvad der skal være i det.

Når danskerne får bygget nyt hus, er der én ting, de er enige om: Der skal være et bryggers i huset.

Sådan lyder det fra to typehusproducenter, som Bolius har talt med.

- Et bryggers er et "must have" for vores købere, siger udviklingsdirektør i typehusfirmaet Huscompagniet, Søren Hansen.

Og Morten Boye Bertelsen, salgschef i Lind & Risør, har samme oplevelse. - Alle vil have et bryggers. Vi har ikke nogen købere, der vælger bryggerset fra for at bruge pladsen til andre funktioner.

Fra beskidt til pænt bryggers

At danskerne gerne vil have et bryggers er ikke en ny tendens. Men bryggerset ser meget anderledes ud end tidligere.

Før var bryggerset ofte et beskidt rum med et stort larmende oliefyr, der fyldte hele rummet. I dag er bryggerset et lyst, pænt og funktionelt rum med flotte skabe og plads til opbevaring. Og et rum, der ofte slås sammen med entreen, fortæller Morten Boye Bertelsen.

LÆS OGSÅ: Få plads til det hele i dit bryggers

I dette bryggers er der både fundet plads til en vask lige ved indgangen, mens vaskemaskine og tørretumbler er gemt under trappen, der fører op til husets 1. sal. Foto: Torben Klint

I dette bryggers er der både fundet plads til en vask lige ved indgangen, mens vaskemaskine og tørretumbler er gemt under trappen, der fører op til husets 1. sal. Foto: Torben Klint

Entré slås sammen med bryggers

Mange huskøbere vælger at droppe den gamle model med to indgange til boligen – en fin entre og en bryggersindgang.

I stedet nøjes de med en indgang, hvor de slår de to funktioner sammen. Og nogle vælger helt at sløjfe entreen og nøjes med et bryggers.

- Når folk sidder hos os og skal planlægge og fordele kvadratmetrene ud på de forskellige rum, vælger nogle af pladsmæssige hensyn entreen fra. Så må gæsterne nøjes med bryggersindgangen, fortæller Morten Boye Bertelsen.

Andre vil måske dele indgangen op med en halvmur eller en skydedør, så bryggersfunktioner bliver lidt gemt væk og ikke forstyrrer førstehåndsindtrykket af boligen.

Så stort er bryggerset

Udover at have varmepumpe og fyr stående i bryggerset. Er det et godt rum at placere praktiske opbevaringsløsninger i. Foto: Torben Klint.

Udover at have varmepumpe og fyr stående i bryggerset. Er det et godt rum at placere praktiske opbevaringsløsninger i. Foto: Torben Klint.

Ifølge typehusproducenten er et bryggers typisk på omkring 10 kvadratmeter. Generelt er rummet ikke blevet meget større gennem årene - der bliver bare gjort mere ud af bryggerset i dag, oplever Morten Boye Bertelsen.

Som standard skal der være plads til fyret og en varmepumpe. Herudover skal der være god plads til opbevaring med garderobeskabe og vaskemaskine og evt. tørretumbler samt tørrestativ.

- I takt med, at familierne er blevet større med flere og flere børn, så har folk også brug for plads til at komme af med tingene, siger Morten Boye Bertelsen.

Håndvask til beskidt fodtøj

Enkelte får lavet et decideret grovkøkken i bryggerset, men det er ikke en udbredt tendens.

- Men mange ønsker en håndvask i bryggerset til at vaske beskidte gummistøvler, siger Morten Boye Bertelsen.

LÆS OGSÅ: Derfor lugter dit bryggers

Bryggerset må godt ligge midt i huset

Ønskerne til placeringen har også ændret sig de senere år, ifølge Morten Boye Bertelsen.

- Vores købere går ikke så meget op i længere, at bryggerset skal ligge klods op af køkkenet. De vil hellere have det til at ligge centralt i huset. Formentlig fordi bryggers og entré nu hænger sammen.

Der er også forskel på, hvad de kommende boligejere har været vant til i deres forrige bolig, når det handler om ønsker til bryggers.

- Folk, der kommer fra en lejlighed, går ikke helt så meget op i bryggers, som folk, der allerede har boet i et hus. De førstnævnte har vænnet sig til ikke at have så meget plads og tænker ikke så meget over, hvor vigtigt et rum et bryggers kan være, fortæller Morten Boye Bertelsen.

Rækkehuse - nu med bryggers

Typehusfirmaet Huscompagniet har for nylig bygget 23 nye rækkehuse, og her er der også prioriteret at få plads til et bryggers, selvom boligerne kun er på 108 kvadratmeter.

- Her ville vi for bare 5 år siden have gjort plads til et ekstra værelse i stedet. Men vores fornemmelse var, at de folk, der køber de mindre rækkehuse, hellere ville have et bryggers end et ekstra værelse, siger udviklingsdirektør Søren Hansen.

Og fornemmelsen holdt stik. Rækkehusene blev solgt på tre måneder.

Mange børn er også ensbetydende med store mængder vasketøj. Det er derfor praktisk for børnefamilier at indrette huset med et rummeligt bryggers.

Mange børn er også ensbetydende med store mængder vasketøj. Det er derfor praktisk for børnefamilier at indrette huset med et rummeligt bryggers.

Børnefamilier særlig interesserede i bryggers

Bryggerset er også vigtigt, når hussøgende danskere er med ejendomsmæglere ude for at se efter deres nye drømmebolig, fortæller ejendomsmægler i Danbolig i Herning, Allan Christensen.

Især en gruppe kigger særligt efter et godt og rummeligt bryggers: Børnefamilierne. - De lidt ældre huskøbere finder det ikke helt så vigtigt, oplever Allan Christensen.

Bord i bryggers

Ifølge Allan Christensen efterspørger børnefamilierne primært et bryggers, så de har plads til f.eks. tørrestativ og vaskemaskine og tørretumbler samt opbevaringsplads.

- Og så er det jo en yderligere gevinst, hvis der også er et bord derude, så man kan stå og lægge vasketøj sammen med det samme og ikke behøver tage det med ind i stuen, siger Allan Christensen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab