23.000 danskere står til at ryge ud af dagpengesystemet over det næste halve år, fordi de har været ledige i mere end 2 år. Det viser nye beregninger fra Beskæftigelsesministeriet.

Langtidsledige kan få svært ved at finansiere deres ejerbolig. Frem til juni er de sikret ret til uddannelse med en særlig ydelse på 13.884 kr. om måneden for forsørgere og 10.413 kr. for andre. Derefter er deres eneste mulighed kontanthjælp, der ligger på cirka 11.000 kr. om måneden. Men det kan de ikke få, hvis de ejer en bolig.

Hver fjerde langtidsledige må sælge hus

Flere fagforeninger har undersøgt, hvor mange af de langtidsledige, som mister retten til dagpenge og ikke regner med at have ret til kontanthjælp og derfor ser det som eneste mulighed at sælge huset. I 3F er det hvert tredje medlem, i HK hver fjerde.

Nyledige mister halvdelen af deres indtægt

Hvor mange nyledige, der har svært ved at klare udgifterne til deres bolig, når de går fra fuld løn til dagpenge, findes der ingen opgørelser over. Men en del kan komme i problemer, fordi de pludselig får halveret indtjeningen.

- Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis man har en månedsløn på 30.000 kr., går man 40-50 procent ned i løn til ca. 17.000 kr. på dagpenge, siger Troels Nipper Nielsen, kommunikationskonsulent i AK-Samvirke – a-kassernes brancheorganisation.

Ledig: Læg et budget!

Du skal dog ikke gå i panik med det samme, hvis du er blevet ledig eller forventer at blive det. For der er flere ting, du kan gøre for at sikre dig selv og din bolig.

- Det handler om krisestyring. Og første skridt er at få lagt et budget, uanset om du er blevet arbejdsløs eller går og bekymrer dig om at blive det.

- De færreste har faktisk de økonomiske problemer, de tror, de har. Mange bliver overraskede over, hvor lidt ekstra der skal til for at få budgettet til at hænge sammen, siger Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, som laver aftaler med virksomheder om hjælp til medarbejdere, der netop er blevet fyret, går på pension eller mister indtægter på anden måde.

Det kan du gøre, mens du arbejder

 • Meld dig ind i en a-kasse. Det koster dig mellem 400 og 500 kr. om måneden, men så er du berettiget til dagpenge i 2 år, når du bliver ledig. Som lønmodtager skal du være betalende medlem af a-kassen i et år, før du kan få dagpenge. Find en a-kasse her
 • Opret en lønforsikring. Tegn en lønforsikring gennem din a-kasse, så du kan få 80-85 % af din løn udbetalt i op mod 2 år efter, at du er blevet fyret. En lønforsikring koster 500-700 kr. om måneden. Ofte er der krav for at du kan tegne lønforsikring – fx at du mindst skal arbejde 16 timer ugentligt, og at din virksomhed ikke skal have varslet fyringer.
 • Spar op. Den billigste løsning er at spare op, mens du har arbejde, så du hele tiden er rustet til en periode med lavere indtjening. Husk at forhandle en god rente med din bank på din opsparingskonto. Det kan dog være svært at få en rente på meget over 1 % lige nu, hvis du ikke er villig til at binde din opsparing i 2-5 år. Tjek renter på opsparingskonti på mybanker.dk
 • Læg et budget. Et budget giver dig overblik over dine faste udgifter. Fastsæt også et minimumsrådighedsbeløb, så du altid ved, hvor lidt du kan klare dig for.

Det kan du gøre, når du bliver ledig

 • Læg et budget. Få overblik over dine udgifter.
 • Fastlæg et minimumsrådighedsbeløb. Hvad kan du klare dig for til mad, tøj osv. om måneden?
 • Skær ned på faste udgifter. Drop den store tv-pakke og det lynhurtige internet, tag cyklen frem for bilen, skær ned på mad- og tøjbudgettet og tjek, om du har overflødige forsikringer.
 • Spar på energien. Gennemgå vand-, varme- og elforbrug – tænk grønt og økonomisk.
 • Frigør formue. Hvis du ikke kan spare nok i budgettet til at dække dine udgifter på dagpenge, må du sælge noget. Har du 2 biler, men kan klare dig med én, eller dyrt indbo du godt kan undvære? Har du mulighed for at tage lån i huset?
 • Genovervej ferieplanerne. Campingtur i Danmark er billigere end 3 uger i Thailand. Overvej boligbytte i ferien.
  LÆS OGSÅ: Byt dig til en feriebolig - sådan
 • Tjek muligheder for andre indtægter. Har du et sommerhus, kan det måske lejes ud?
 • Tjek bankkonti og forsikringer. Du kan ofte spare penge ved at skifte bank eller forsikringsselskab. Sammenlign forsikringer på forsikringsguiden.dk

Fastsæt et minimumsrådighedsbeløb

Når du har gennemgået dit budget, skal du fastsætte en periode for, hvor lang tid din krisestyring skal løbe. Planlæg fx et år frem i tiden, hvis du regner med at være i job igen til den tid.

Derefter skal du fastsætte et minimumsrådighedsbeløb. Altså det beløb du kan klare dig for til mad, tøj, gaver og diverse. Skær alt overflødigt fra.

- Hvis der stadig er minus i regnestykket, må du til at skære i dine faste udgifter. Fx kan du spare på varme, vand og el - det kan betyde meget på et år. Det kan også være, du har store tv-pakker, mobiltelefoner eller andet, der kan skæres fra. Måske kan du også få nogle billigere forsikringer, der passer bedre til din økonomi og situation, siger Kim Valentin.

Næste skridt: Frigør formue

Hvis du stadig er i bekneb for penge, når du har skåret ned på udgifterne, skal du se, om du kan frigøre en del af din evt. formue.

- Måske kan du tage et lån hjem i huset eller trække noget ekstra på kassekreditten. Hvis det ikke er muligt, må du til at frasælge aktiver. Fx en af bilerne, hvis du har to, eller i sidste ende din bolig, men det er yderst sjældent, forklarer Kim Valentin.

Sidste udvej er at lave aftaler med kreditorer. Men Kim Valentin understreger, at det er meget få, som havner dér. Langt de fleste kan spare flere tusinde kr. om måneden, hvis de bare går budgettet igennem med en tættekam og dermed få råd til lån og/eller husleje, selv om de er arbejdsløse.

Overvej en lønforsikring

Der er også flere ting, du kan gøre for at sikre dig selv på forhånd, hvis du frygter at blive fyret. Du kan spare op. Eller tegne en lønforsikring.

- Du skal vurdere, om du har større risiko end gennemsnittet for at blive arbejdsløs. For så kan det være en god idé at tegne en ekstra lønforsikring. Men hvis du ikke har større risiko end gennemsnittet, vil du tabe på sådan en forsikring. For det er jo i bund og grund en forretning for dem, der udbyder produktet, siger Kim Valentin.