Arkitektens råd: 5 fejl du skal undgå, når du bygger om

Typehusene fra 1960’erne og 1970’erne er nemme at ombygge, så de bliver mere tidssvarende. Alligevel er der nogle klassiske fejl, du bør undgå, når du renoverer parcelhuset.

Undgå overdimensionerede tilbygninger og stilforvirrende farvevalg, når du bygger om.

Typehuse er nemme at bygge om, men undgå 5 klassiske fejl, så du får et harmonisk hus efter ombygningen.
Foto: Bigstockphoto

Vær tro mod den oprindelige stil.

Sådan lyder det vigtigste råd fra arkitekterne Morten Dalsgaard og Pernille Hjorth, når du kaster dig ud i ombygning af et parcelhus fra 1960’erne og 1970’erne. 

Husene er nemme at opdatere til livet i en moderne familie. Der er dog en række klassiske fejl, du skal undgå, når du kaster dig ud i renovering af de klassiske typehuse:

1) Overdimensionerede tilbygninger

Tag udgangspunkt i de oprindelige tegninger af huset, når du bygger om eller til. Bevar husets proportioner og undgå overdimensionerede tilbygninger og mastodontiske tagetager. Hold fast i facadens enkle linjer ved at bruge samme vinduesbredde i tilbygningen.

2) Stilforvirring

Vær tro mod parcelhusets stringente stil. Vælg materialer, der harmonerer med de gule mursten, fx zink til inddækninger og facadedetaljer. Tagpap og skifer klæder taget bedre end sortglaserede tegl. Undgå romantiske bondehusvinduer og sprossevinduer i palæstil.

3) Hvide og lyse farver udendørs

Gå udenom hvide og lyse nuancer, når du skal vælge farver til vinduer, døre og træværk. De originale mørke farver som antracitgrå eller sort passer bedre til parcelhusene fra 1960’erne og 1970’erne.

4) For dyr gulvvarme

Det store flertal af de klassiske parcelhuse er kun isoleret ned mod jorden i begrænset omfang. Der vil derfor ofte være et stort varmetab, hvis der lægges gulvvarme. Gulvvarme vil give noget komfort, men det vil sjældent være økonomisk rentabel.

5) Loft til kip i huse med fladt tag

Loft til kip er blevet meget populært, men det er en løsning, som skal gennemtænkes grundigt, hvis du har et parcelhus med fladt tag. Dels kan en høj rejsning bryde med linjerne og udtrykket i huset, dels er det ofte en bekostelig affære. Overvej i stedet om lysskakter kan være løsningen, som bringer mere lys ind i boligen og giver en anden oplevelse af rummene. 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab