Arkitekter behøver ikke at koste en bondegård

Det er alt for dyrt at få en arkitekt til at tegne dit hus, hvis du skal bygge nyt - tror de fleste. Men de 3 huse, som er med i finalen IdéPrisen 2014, kan konkurrere med priser på typehuse. Læs, hvad det har kostet boligejerne at bygge nyt med en arkitekt.

Et arkitekttegnet hus? Det har vi da ikke råd til.

Sådan tænkte Maiken Poulsen og Thomas Høy Jepsen, da de ville bygge et nyt hus på en grund i et ældre villakvarter i Vanløse i Københavns Kommune. Her er byggegrunde både sjældne og dyre, og familien regnede derfor med at få et typehusfirma til at opføre deres hus. De overvejede slet ikke at kontaktet en arkitekt, fordi de troede, det ville blive for dyrt.

Men familien kendte arkitekten Rasmus Skaarup fra 2r Arkitekter personligt og bad ham om at vurdere de typehuse, som de havde kig på.

SE TEMA: Byg nyt hus

Arkitekttegnet hus til 13.000 kr. pr. kvadratmeter

Men Rasmus Skaarup valgte at tage udfordringen op. Han tilbød i stedet at tegne et hus for familien, som kunne matche typehusfirmaets pris. Det endte med en kvadratmeterpris på ca. 13.000 kr. eksklusive grunden, som i øvrigt stort set kostede det samme som huset.

Hos Danmarks største typehus-producent, HusCompagniet, går fra kvadratmeterprisen fra ca. 10.000-16.000 kr. pr. m2 – gennemsnittet vælger et hus til omkring 12.000 kr. pr. m2, oplyser salgschef Casper Walsøe.

Slutprisen endte 150.000 kr. højere end typehuset, som familien ville have valgt, og det skyldtes primært, at familien fik et dyrere bambusgulv i stedet for laminat samt dyrere hårde hvidevarer og designarmaturer.

køkken fra hus i Vanløse

I huset i Vanløse har arkitekt Rasmus Skaarup arbejdet med at finde de gode arkitektoniske løsninger, som ikke nødvendigvis fordyrede huset. Fx går vinduerne fra gulv til loft, og i det store fællesrum er der en indvendig loftshøjde på 3,35 meter. Foto: Christina Kayser Onsgaard.

Arkitekttegnet hus med i opløbet om IdéPrisen 2014

I dag er huset sammen med to andre huse nomineret til IdéPrisen 2014, som uddeles for andet år i træk af Danske BoligArkitekter og i år udelukkende fokuser på nybyggede huse.

- Det lykkedes at komme i land ved hele tiden at tænke i de gode arkitektoniske løsninger, som ikke fordyrede projektet. Det er fx konstruktionen med meget højt til loftet i fællesrummet og vinduer fra gulv til loft samt vinduesbåndene mellem loft og vægge, siger Rasmus Skaarup.

Gennemtænkt planløsning fremtidssikrer hus

Sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter, Pernille Hjorth, mener, at arkitekter kan være med at udnytte pladsen bedst muligt.

- Huset i Vanløse viser, at du ikke behøver at bygge et kæmpehus for at få en velfungerende bolig. Her er planløsningen så gennemtænkt, at der ikke er brug for flere kvadratmeter, og så er huset tilmed fremtidssikret og kan deles op i 2 boliger, hvis det engang skulle blive nødvendigt, siger hun.

Par kontaktede boligarkitekter med det samme

I et af de andre nominerede huse til IdéPrisen 2014, villaen i Skødstrup ved Aarhus, er der masser af plads. Her råder Thomas og Gitte Andersen og deres to småpiger over 229 kvadratmeter fordelt på 2 etager, og også her lander byggeriet ifølge ejerne på en kvadratmeterpris lidt over 13.000 kr.

Parret overvejede slet ikke et typehusfirma. De har altid vidst, at de ville ha’ et unikt hus, hvor de selv var dybt involveret i hele processen med at tegne og udforme det. Derfor kontaktede de Aalborg-arkitekten Lars Bo Poulsen.

- Og for 10.000 kr. fik vi faktisk en meget fin bog med alle skitser til huset, og det er jo faktisk det vigtigste, siger Gitte Andersen.

Parret har selv været dybt involveret i hele byggeprocessen og har selv truffet aftale med en hovedentreprenør, og det kæmpe arbejde er der mange, som viger tilbage for.

LÆS OGSÅ: Se boligen der vandt Danmarks nye arkitekturpris

stue fra hus i skødstrup

Huset i Skødstrup er opført i et helt nyt villakvarter, hvor grunden havde en meget speciel geometrisk form. Den har arkitekten bl.a. taget udgangspunkt i, som man kan se her i stuen, hvor rummet samler sig i et nordvendt vindue. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Penge går til byggegrund – ikke til arkitekter

Jesper Nielsen er ejendomsmægler i Holte nord for København og med i fagjuryen bag IdéPrisen. Han oplever p.t. mange yngre købere, som køber ældre huse for at rive dem ned og bygge nye og mere energirigtige hus, hvor de kan spare penge på driften.

- Og når alle pengene er brugt til en byggegrund, er der færre penge tilbage at bygge for. Derfor vælger mange den sikre løsning, der er til at overskue, og det er typehuset. Men jeg synes, at det er synd, for med en arkitekt får du altså et mere personligt hus, hvor der er kælet for detaljerne. Og det er da tankevækkende, at ingen af de 3 nominerede huse er bygget til kvadratmeterpriser oppe i den helt dyre ende, siger han.

LÆS OGSÅ: 10 ting du kan bruge en arkitekt til

Typehus giver overblik fra starten

Jesper Nielsen mener dog ikke altid, at det er prisen, som afskrækker folk fra at bygge et unikt hus tegnet af en arkitekt.

- Med et typehus får du et overblik fra starten, og du ved, at de har erfaring med at bygge og sørger for det meste. Her mener jeg, at arkitekter skal blive bedre til at sælge deres ”vare” og tilbyde mere gennemskuelige priser. Så tror jeg, at flere vil turde vælge arkitektløsningen fremfor typehuset, siger Jesper Nielsen.

stue fra hus i Vedbæk

Den ene side af huset i Vedbæk er faktisk ét langt rum kun adskilt af halvvægge. Lyset strømmer ind i huset både gennem rækken af ovenlysvinduer og den langstrakte glasfacade ud mod haven. Foto: Martin Dyrløv

Familie fik opgraderet typehus

Familien bag det tredje af de nominerede huse i Idéprisen 2014, villaen i Vedbæk, forelskede sig først sig i et typehus udviklet af arkitekten Werner Mathies. Han tegnede og byggede i 2006 et svanemærket hus i forbindelse med boligudstillingen Fremtidens Parcelhuse i Herfølge. Det hus ønskede Stefan og Louise Skafdrup at kopiere, men de ønskede det i en større og mere luksuspræget udgave.

Hvor Werner Mathies’ hus er bygget af færdigelementer, der kommer direkte fra fabrik, valgte parret i Vedbæk at få huset opført på stedet. De ønskede også noget af facaderne beklædt med den kostbare Kolumba-sten fra Petersen Tegl. Endelig er huset med sine 219 kvadratmeter større en grundmodellen fra 2006.

Kvadratmeterprisen endte på 16.000 kr. Werner Mathies vurderer, at hans hus i den oprindelige udgave kan bygges for 14.500 pr. kvadratmeter.

Det kostede arkitekterne i Idéprisen 2014

  • Skødstrup: Ca. 150.000 kr. – rådgivning omfattede kontakt og idé, skitseforslag, myndighedsprojekt, projektering og byggeaftale.
  • Vanløse: Ca. 75.000 kr. Rådgivning omfattede kontakt og idé, skitseforslag, byggeledelse og tilsyn.
  • Vedbæk: 100.000 kr. Rådgivningen omfattede kontakt og idé, skitseforslag, myndighedsprojekt, projektering og byggeaftale, byggeledelse og tilsyn.

LÆS OGSÅ: Arkitekttegnede huse giver langt højere pris

Kilde: Danske Boligarkitekter

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab