Er du en dårlig bankkunde?

Hvis du overvejer at skifte bank, så prøv først at se på din økonomi med en bankmands øjne: Er du overhovedet attraktiv som bankkunde? Læs her, hvad bankerne dømmer dig på, når de vurderer dig som kunde.

Alle banker er underlagt krav fra Finanstilsynet, der gradvist er blevet strammet i kølvandet på finanskrisen. Det betyder, at du som kunde ikke kan betragte det som en selvfølge, at du kan skifte bank.

En midlertidig usikker økonomi på grund af en fyring, en skilsmisse eller et markant fald i værdi af egen bolig, der gør familien såkaldt teknisk insolvent, fordi du har mere gæld i huset, end det er værd, tæller alt sammen i negativ retning i forhold til et bankskifte.

Er det din situation, bør du gøre din økonomi mere stabil frem for at bruge unødig tid på at forsøge at skifte bank.

LÆS OGSÅ: Søren sparede 76.000 kr. på at skifte bank

Sådan vurderer banken dig som kunde

Bankerne undersøger typisk følgende ved nye bankkunder:

 • Står du opført som skyldner i RKI (Danmarks største register over dårlige betalere)?
  Det afslører, at du ikke har kunnet betale alle dine regninger, og det gør dig uattraktiv i forhold til at blive kunde i en ny bank, der næppe kan låne til dig pga. din ubetalte gæld til andre kreditorer.
 • Hvad er din gældsfaktor?
  Som tommelfingerregel må gælden ikke ligge højere end 3,5 gange den årlige bruttoindkomst. Dvs., at hvis en familie samlet tjener 600.000 kr. om året brutto, bør gælden ikke overstige 2,1 millioner kr. Hvor høj gældsfaktoren må være, fastsætter det enkelte pengeinstitut.
 • Er dit rådighedsbeløb rimeligt i forhold til din familiestørrelse?
  Fx Spar Nord tager afsæt i både et vejledende rådighedsbeløb på mindst 12.000 kr. pr. måned for en familie med 2 voksne og 2 børn og en vurdering af familiens livsførelse og forbrugsmønster. Hvis familien eksempelvis har vist, at den sagtens kan leve for 10.000 kr. om måneden, tager banken udgangspunkt i det.
  LÆS OGSÅ: Eksperternes bedste råd: Sådan får du styr på boligøkonomien
 • Har du formue?
  Formue omfatter blandt andet pensionsopsparing, investeringer samt ejendom, bil, båd m.v. For ejendommens vedkommende vil banken typisk lave en opdateret vurdering af ejendommen for at fastsætte en præcis værdi. Formueforholdene spiller en vigtig rolle i forhold til de andre vurderingspunkter, fordi en stor formue fx kan kompensere for en høj gældsfaktor. Bor du i en andelslejlighed, vil banken typisk også lave en vurdering af andelsboligforeningens økonomi.

Læs mere om boligøkonomi og bankskifte i

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Nordea og Spar Nord

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab