Da Nina Brask i 2016 stod på gaden med alle sine ting i en flyttebil, var det første gang, hun mødte Signe Sjørvad. Nina kom fra København, og Signe fra Mors, og de to unge kvinder skulle nu være bofæller og dele hverdagsliv, sølvpapir og parfumer.

– Så stod jeg der med hele mit læs og sagde hej til Signe for første gang. Det var virkelig en chance, men for mig var det det, jeg skulle gøre, fortæller Nina i 2017, da vi besøger bofællerne.

Ligesom mange andre unge mennesker flyttede 20-årige Nina hjemmefra for at studere. Og da hun fandt ud af, at hendes drømmeuddannelse lå i Kolding, var hun overbevist om, at hendes første bolig skulle være en, hun delte med andre.

– Jeg tror sagtens, jeg kunne sidde alene i en lejlighed i København, hvor mine venner og familie bor. Men jeg var helt ny i Kolding, og bare tanken om at bo alene, det var simpelthen det værste scenarie for mig, fortæller Nina fra det lille køkken, som er det eneste fællesareal i lejligheden. 

Fandt bofælle på nettet

23-årige Signe var også ny i Kolding, og hun fandt lejligheden og dernæst Nina via en portal på nettet.

De to skulle læse samme uddannelse på Syddansk Universitet i Kolding og håbede derfor at have fælles interesser, men de skulle alligevel lige lære hinanden at kende.

– Det var en stor mundfuld. Vi er heldigvis begge meget rolige og nede på jorden, men det var alligevel en helt fremmed, man skulle bo sammen med, og det er på en eller anden måde meget intimt, fordi det er ens hverdag, man deler, siger Nina.

Råd til bofælle: Vær ærlig og ikke for tilbagelænet

Nina og Signe tog en chance, da de som to fremmede flyttede sammen for et år siden. De er blevet klogere og har undervejs lavet rengøringsskema og fælleskalender, der er hængt op på køleskabet med en dekoreret kapselmagnet.

Når man flytter sammen med andre mennesker, især fremmede, handler det om, at man også er klar til at tage sin andel af arbejdet.
Signe Sjørvad

De har lært hinandens familier at kende, og mens Signe gerne vil have løst problemer hurtigt, er Nina god til at få ro på. Nina har lært, at på Mors er en ’gæv knøs’ en god dreng, og Signe låner Ninas makeup. De passer på hinanden og skriver en besked, hvis de tager på en uplanlagt bytur eller sover et andet sted.

De har ikke haft nogen store konflikter undervejs, men i stedet taget tingene i opløbet, efterhånden som de lærte at bo sammen. De havde ikke på forhånd lavet nogen kontrakter med hinanden eller skrevet under på, at der ikke må larmes efter kl. 22. I stedet har de taget tingene undervejs, og én ting har fået det hele til at fungere:

– Ærlighed, siger Nina.

– Snak sammen. Det kan godt være, at rengøringen smutter den ene uge, men i stedet for at tænke, at det opdager de andre nok ikke, så sig bare: ”Jeg har været superstresset – beklager, at jeg ikke har gjort den største indsats”. Man behøver ikke at sige hvorfor, men bare sige, at det går dårligt, hvis det påvirker fællesskabet, siger Signe. 

Køkkenet er det eneste fællesrum i lejligheden. Bofællerne laver sjældent mad på samme tid, men de bruger køkkenet til at snakke og få overblik via den kalender, der hænger på køleskabet.

Tip!

På portalen www.findroommate.dk kan du både søge efter en bofælle og et bofællesskab. 

Dynamik og fællesskab

Men man skal ikke vælge at bo sammen med andre i håb om at slippe for at gøre rent hver uge.

– Når man flytter sammen med andre mennesker, især fremmede, handler det om, at man også er klar til at tage sin andel af arbejdet. Man skal ikke gøre det for at kunne læne sig mere tilbage, men fordi man har lyst til at deltage i noget større, siger Signe. 

Nina og Signe har boet med en tredje bofælle, som flyttede efter jul, og en ny flyttede ind. Og der har været flere fordele ved at være tre.

– Jeg tror bare, at det giver en bedre dynamik. Det giver mere fællesskabsfølelse, siger Signe og kigger over på Nina.

– Hvis den ene er i København i weekenden eller på arbejde, så er det rart, at der alligevel er nogen i lejligheden, siger Nina, og Signe indskyder:

– Også selvom det bare er nogen, der pusler i køkkenet, så er det bare sådan … rart, siger hun.

Det er gået så godt med at bo sammen, at hverken Signe eller Nina kan forestille sig at bo alene i byen. Der er nemlig ingen af dem, der for alvor savner at have sit eget.

– Det er måske også, fordi den lukkede dør er meget respekteret. Hvis man læser til eksamen eller har behov for en dag, hvor man ikke er i kontakt med verden eller andre mennesker, kan man sagtens det, fortæller Signe. 

Signes værelse er det største, og hun betaler 100 kr. mere i husleje om måneden end sine bofæller.

Ønsker mere plads i deres bofællesskab

Da lejekontrakten udløber, har Nina og Signe fundet en ny lejlighed sammen med en tredje bofælle. Et af kravene til deres næste bolig var, at der skulle være mere fælles plads, hvor de kan se en film eller slænge sig i sofaen. 

I starten gjorde bofællerne meget ud af at spise sammen eller tage af sted sammen til koncert, teater eller lignende i Kolding. De er ret enige om, at når de spiser sammen, så må de godt forkæle sig selv med lidt lækker mad – men selvfølgelig til en rimelig pris, da de er på SU.

Til hverdag holder de dog indkøb og madlavning for sig selv, men til gengæld deles de om sølvpapir og krydderier. Signe har sørget for grønne planter i vindueskarmene, mens Nina gladeligt deler ud af sine dyre parfumer, der er samlet på et lille bronzefad på badeværelset ved siden af badetøjet, der hænger og drypper.

For det er det, man kan, når man bor sammen, og man har været så heldig ikke kun at blive bofælle med en fremmed, men også blive veninder.

– Det er en balance, for det skal ikke være påtvungne venskaber. Men det er gået godt. I dag tog vi pludselig på stranden. Det er det, man kan, når man har venner tæt på, siger Signe.