Året rundt er der planter på Line Lund Vestergaards altan. Og om sommeren bugner det endda med tomater, peberfrugter og chili. En bænk er stillet helt op mod væggen, så hun kan sidde i læ og nyde sin morgenkaffe med udsigt over Amager Fælled eller læse en god bog i solen. De seks kvadratmeter uderum betyder ekstremt meget for hende. 

– Jeg havde aldrig haft altan før, men da jeg ledte efter en ny bolig i 2004 og endte med at købe denne lejlighed, var det et krav for mig. Jeg havde lyst til at kunne gå direkte ud og få noget frisk luft. At gå ned i en gård kan være fint nok, men det kræver planlægning. Og når du har slæbt kaffe, bøger og tæpper med ned, begynder det måske at regne, og du skal slæbe det hele op igen, siger Line Lund Vestergaard.

Altanen er en forlængelse af stuen

Om sommeren er altanen som en ekstra del af stuen i den 92 kvadratmeter store lejlighed. Så står altandøren altid åben, og Line går ind og ud. Om vinteren er mængden af planter selvfølgelig mindre, og luften er koldere. Men altanen er alligevel praktisk til udluftning og dyneluftning – og så kan hun have grøntsager stående køligt, men frostfrit derude.

- Man kan sige, at det ikke er så socialt at gå ud på sin altan, som det er at gå ned i et gårdmiljø. Men her i ejendommen taler – eller råber, skal jeg måske sige - vi en del til hinanden, når vi sidder ude på vores altaner, så det er også hyggeligt, fortæller hun.

Tale virker bedre end regler

Line Lund Vestergaard synes, det generelt er meget vigtigt, man som naboer taler sammen. For det gør mange regler overflødige. 

– Når man vælger at bo tæt sammen, må man respektere, at nogle har andre vaner end en selv. Og derfor er jeg generelt ikke til, at vi skal lave for mange regler. Det er bedre, at vi taler om tingene. Fx har min underbo gjort mig opmærksom på, når jeg har vandet for meget på min altan, så vandet er flydt ud over underskålene. Det skal man jo lige huske at tænke over, siger hun.

En enkelt gang har det været foreslået på ejerforeningens generalforsamling, at kulgrill skulle forbydes på altanerne. Men der var ikke opbakning til det, så man må fortsat grille, som man vil. Og også ryge. Blot må man ikke bruge bålfad. Og så må man ikke male træpanelerne i andre farver eller afskærme altanen.

Fugle må ikke fodres

- I vores husorden står der, at vi ikke må fodre fugle på foreningens område, og det gælder også altanerne. Det synes jeg er en god idé, fordi der ellers ville flyve fuglefrø over det hele, og vi nemt kunne få altanerne dækket i fugleklatter. Men derudover har det ikke været på tale at regulere mere i forhold til brugen af vores altaner, forklarer Line Lund Vestergaard og slutter:

- Jeg har en overbo, der ryger meget, og cigaretskoddene blæser da nogle gange ned. Men hvis det virkelig generede mig, ville jeg bare sige det til ham i stedet for at kræve regler for rygning.