Bambustæppet i stedet for jerntæppet

The Bamboo Curtain (direkte oversat: bambusgardinet, men omtales normalt som bambustæppet) var under den kolde krig et udtryk for noget helt andet end det hyggelige perleforhæng, du kender. Det var nemlig et begreb, der blev brugt til at beskrive den politiske grænse, der gik mellem Kina og dets allierede og de ikke-kommunistiske lande i Sydøstasien.

Det skulle ses som en pendant til The Iron Curtain (jerntæppet) mellem Øst- og Vesteuropa. ”Bambustæppet” er senere også blevet brugt til at beskrive grænsen mellem Nord- og Sydkorea.

Kilder: Wikipedia.org og theatlantic.com

Kan du huske den der særlige fornemmelse af at glide igennem glatte, lette bambusperler, mens de giver en raslende lyd fra sig? Måske bringer det minder frem om bedsteforældre eller forældres hjem i 1970’erne eller fra rejser til Østen? Eller måske har du selv et bambusforhæng eller perlegardin derhjemme, fordi det er på vej ind på indretningsmodescenen igen?

Bambusforhæng opfundet i Asien

Bambusforhænget blev opfundet i Asien som en dekorativ rumopdeler og blev et kæmpehit i både USA, Australien og Europa fra 1950’erne og især op igennem 1960’erne og 1970’erne. Bl.a. importerede man bambusforhæng fra Vietnam, hvor hele landsbyer var dedikerede til at producere ting til hjemmet i bambus.

- Der var mange arkitekter, der var japansk- og fjernøsten-inspirerede i årene efter anden verdenskrig, og så dryssede deres tanker ned i resten af befolkningen. Det så vi bl.a. med bambushavemøblerne, der dukkede op fra 1950'erne og fremefter, og bambusforhænget var en del af den samme bølge, fortæller Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius.

Bambusforhæng gav stemning, frisk luft og holdt fluer ude

Mange var vilde med bambusforhænget, fordi det gav en særlig stemning - der var lidt hippie, løst hår og bare tæer over det - men det var også utrolig praktisk. Som rumdeler kunne det adskille to afdelinger i et hus uden at stjæle lys og plads. Og når det hang foran glasdøren ud til terrassen eller altanen, kunne man om sommeren åbne døren og få masser af luft ind, uden at alt for mange fluer og humlebier fulgte med.

Det var også en af grundene til, at arkitekt og byggeøkonom Pernille Arends valgte at bevare det originale bambusforhæng, der hang i det hus fra 1956, som hun købte og satte i stand for nogle år siden.

- Huset er tegnet af arkitekt Flemming Lassen, og jeg kan sagtens forestille mig, det var ham, der også fik perlegardinet med ind i indretningen. Arkitekterne på den tid var ofte involveret i, hvor møbler skulle stå og praktikken og detaljen i indretningen, fordi alt var så gennemtænkt, siger hun.

En hel landsby i Vietnam fabrikerer bambusforhæng

I 1970’erne etablerede en gruppe mennesker fra Nordvietnam en hel bambusproduktions-landsby i Cu Chi distriktet 25 kilometer fra Ho Chi Minh City. Her var der store bambusskove, og det gav grundlag for at starte en produktion af perlegardiner/bambusforhæng.

Bambusperler blev skåret i forskellige udformninger af den øverste del af bambusrør, og så trådte de dem på fiskesnøre og syede flere rækker sammen til et gardin.

Bambusgardinerne blev hurtigt en eksportvare til både Japan, Rusland, USA, Australien og Europa og er det stadig. Det er dog blevet sværere og sværere at få fat i tilstrækkelig (og billig nok) bambus i området til produktionen.

Kilder: bamboocurtainvn.com, thesaigontimes.vn og beadedcurtains.wikidot.com

Perlegardin blev hængt op igen

Pernille Arends købte huset af bygherrens børn, da han selv var død, og enken var kommet på plejehjem.

- Datteren blev så glad for, at jeg var begejstret for alt det gamle og retro-stilen og ikke bare ville rive alt ned. Derfor fik jeg flere møbler og ting med mig – bl.a. perlegardinet. Da jeg gik i gang med at bygge om, tog jeg det ned og gemte det i kælderen. Men da jeg skulle til at møblere, fandt jeg ud af, at det var superpraktisk, når jeg skulle have dobbeltdøren ud til haven åben, så der ikke kom store insekter ind. Så det kom op og blev en del af huset igen, fortæller hun.

Vi er klar til bambus igen

På den måde har Pernille Arends ligesom en del andre taget bambusforhænget til sig igen. I mange hjem har det ellers været pakket væk i de seneste 10-20 år, hvor det stilrene, hvide og enkle har domineret. Det har mest været at finde i små, asiatiske butikker eller restauranter i døren ud til et baglokale eller til køkkenet. Men Kristine Virén mener, vi er ved at være bambusklar igen.

- Der kom bambuskøkkener frem for nogle få år siden, fordi det er et bæredygtigt materiale. Og jeg kan se på Lauritz.com og dba.dk, at havebambusmøbler bliver revet væk igen, siger hun.

Perlegardiner på Pinterest og Instagram

På Pinterest og Instagram vrimler det også med eksempler på bambusgardinets funktion og nyfortolkninger af farver, materialer og design.

- Hvor perlegardinerne før hovedsageligt var praktiske, er de nu mere blevet accessories. Nu laves de ikke blot i bambus, men også i kunstige og farverige perler og krystalsten. Jeg har også set nogle, der er lavet af friske blomster og brugt som bryllupsportal. Andre fra Japan, som var små origamifugle på snor, et indisk med udstoppede dukker på række og et forhæng i en vinbutik, hvor det var vinpropper på snor, siger Pernille Arends.

Sådan bliver et bambusgardin lavet

Sådan lyder opskriften på et bambusgardin ifølge producenten CTY TNHH MTV TCMN THANH TRUC i Cu Chi i Vietnam:

  1. Kun den øverste del af bambusgrenene bruges, fordi de er tyndest.
  2. Stykker skæres af i 6 cm længder og lægges i blød i en olie fra soapnut-træet, som skal forhindre, at bambus-materialet bliver angrebet af termitter, insekter eller mug. Bambusrørstykkerne bliver tørret i solen udendørs.
  3. De små bambusrørstykker (bambusperler) trædes nu på tynd tråd. Bambusperlerne skal være tykkest foroven og tyndest forneden for at komme til at hænge pænest, og det kræver derfor et trænet øje at lave et helt forhæng/gardin af perlesnore, hvor alle perlesnore kommer til at se ens ud. Der kan være helt op til 125 af dem i ét forhæng.
  4. Når selve bambusgardinet er færdigt, kan de males i alle former for farver og mønstre. Hver eneste bambusperle håndmales (med en lille svamp), så de tilsammen danner det færdige motiv.

Kilde: bamboocurtainvn.com

Bambusforhæng med motiv sælger godt

Interiørbutikken Con Amore har online og i den fysiske butik på Østerbro i København solgt bambusforhæng og perlegardiner de sidste 10 år. De oplever en stigning i salget.

- Vi oplever helt klart en revival i forhold til stilen fra 1970'erne. Men i dag er det på ingen måde kun hippier, der køber bambusforhæng. Vi har fået et større og større udvalg og sælger forhæng til både mondæne hjem og landboliger, fortæller Lene Alfa Rist fra Con Amore.

Hun oplever, at de klassiske bambusforhæng stadig bliver brugt til rumdeling og afskærmning fra insekter i sommerhuse, kolonihavehuse og vinterhaver. Men fordi bambusforhængene nu også fås med mange forskellige håndmalede motiver eller med perler i forskellige materialer og former, er der også flere, der køber dem til dekoration på en væg eller til pynt på teenageværelset.