Af Kristine Virén
Foto: Svend Dyrvig

 

Betty og Henrik Mogensen har boet i et toetagers kædehus i Måløv siden 1982, hvor huset blev bygget. Da parrets sidste hjemmeboende barn flyttede hjemmefra for fire år siden, syntes de, at deres bolig trængte til en forandring og fornyelse.

Men da de havde boet fire i det 110 kvadratmeter store hus, og nu kun var to, var det som sådan ikke mere plads, de savnede. Alligevel endte byggeprojektet med en tilbygning på 36 kvadratmeter.

For små og mørke rum i kædehuset

Parret tog kontakt til arkitekt Rasmus Groth, som de kendte. Arkitekten mødtes med parret og hørte på deres ønsker og overvejelser og satte præcise ord på deres betragtninger.

Boligen manglede ikke flere rum, men bedre rum. Rækkehuset er bygget i en tid efter to energikriser og høje oliepriser. Rummene bærer derfor præg af at være små og meget mørke med små vinduer.

Herefter gik arkitekten i gang med arbejdet og tegnede en tilbygning, der ændrede på indretningen af stueplanet. Et værelse blev revet ned, så der blev etableret en større stue i to dele i to niveauer, og køkkenet blev flyttet ud i tilbygningen.

 

På 1. sal giver tilbygningen en dejlig tagterrasse med udgang fra en stor tv-stue. Fra både gavl og tag strømmer masser af godt og inspirerende lys ind og gavner dermed hele boligen.

Tilbygningen betød derfor, at parret fik færre, men større og mere anvendelige rum. Alligevel er planløsningen valgt, så en fremtidig køber kan reetablere værelserne, så der atter kan blive plads til en familie. Det kan gøre huset nemmere at sælge og være med til at give en højere pris.

Ok med tagterrasse

Ansøgningen om tilbygningen blev mødt med lidt skepsis men også stor interesse i kommunen. Det var ikke umiddelbart til at se, at det var muligt at bygge til og etablere en tagterrasse i den forholdsvis tætte bebyggelse.

Men heldigvis er Betty og Henriks bolig et enderækkehus. Og da arkitekten afleverede et meget gennemarbejdet myndighedsprojekt, hvor tilbygningen overholdt alle krav i bygningsreglementet og for området, gled ansøgningen igennem uden problemer.

 

 

- Byggefasen forløb overordnet set godt, men med de sædvanlige overraskelser, der altid er en prøvelse for en bygherre, siger Betty Mogensen.

- Håndværkerne lagde ud med at afsætte forkerte mål af til fundament. Det betød, at nye mål skulle sættes af, og det medførte forsinkelser for murerne osv., fortsætter hun.

Kontrakter og aftaler altafgørende

Tegningsmaterialet for tilbygningen var meget detaljeret og præcist. Alligevel blev der begået fejl.

- Vi har været forskånet for mange fejl, men de fleste af de fejl, der opstod skyldtes, at håndværkerne ikke læste tegningerne og beskrivelserne ordentligt. Men i byggefasen mærkede vi, hvor vigtigt det er at have kontrakter og omhyggelige aftaler. De er altafgørende, når der opstår misforståelser og fejl, mener Betty Mogensen.

Nu hvor vi er i gang, kan vi lige så godt...

Byggebudgettet, som parret havde sat fra starten, holdt ikke helt.

- Der er svært at sige, hvad byggeprojektet præcist har kostet. Men vi havde forestillet os, at det ville løbe op i ca. 700.000 kr. men det runder nok en million kr., inden vi er helt færdige.

- At det blev dyrere skyldtes, at der blev foretaget nogle ændringer undervejs, som fordyrede projektet lidt. F.eks. blev der valgt nogle dyrere løsninger på tagterrassen undervejs. Derudover tog vi mere og mere med i projektet, ting vi lige så godt kunne lave, nu vi var i gang, fortæller Betty Mogensen.

I dag er Henrik og Betty Mogensen særdeles tilfredse med deres tilbygning, som de synes har forandret boligen betydeligt.

 

- Vi er meget glade for det færdige resultat. Og så var det en positiv oplevelse at blive præsenteret for nogle helt nye ideer af arkitekten, der i den grad skubbede til, hvad vi havde forestillet os. Det flyttede på nogle grænser, og det var sundt at mærke, mener Betty Mogensen.

 

Fakta om tilbygningen

Tilbygning på 36 kvadratmeter bygget i 2005-2006 til rækkehus i Måløv fra 1982.

Forventet pris ca. 700.000 kr.

Endelig pris: ca. 1.000.000 kr.

Parret Betty og Henrik Mogensen bor alene i huset, efter at begge børn er flyttet hjemmefra.