En markise, som kan holde i 25 til 30 år, får du ikke i det nærmeste byggemarked til 1.000 kr. En markise i ordentlig kvalitet koster typisk 25.000 til 35.000 kr., mener Michael Mortensen, der er direktør i Sega, som forhandler markiser. Og salgschef Mads Puge fra Viking Markiser er enig. - En typisk markise til en terrasse er 4,5 m lang og 3 m bred, og den forhandler vi for ca. 25.000 kr. med motor og fjernbetjening. Dertil kommer monteringen, som normalt koster 2.000 til 3.000 kr., fortæller han.

Fint at der sælges markiser til 1.000 kr.

Michael Mortensen er ikke bekymret for konkurrencen fra de forhandlere, som sælger billige markiser.

- Vi er godt tilfredse med, at der er nogle steder, som sælger markiser for 1.000 kr. For de holder ikke ret længe, og så har folk jo oplevet, at det er skønt at sidde under markisen. Og næste gang de skal købe en markise, tænker de anderledes, og så køber de markisen hos os, siger han.

Ifølge Sega og Viking Markiser kan en markise af god kvalitet holde i mindst 25-30 år, mens dugen kan holde i 10-15 år.

Pulverlakering og tykkere dug

- En markise af god kvalitet har arme som har stor holdbarhed og styrke. Stellet skal være pulverlakeret eller i rustfrit stål, og det gælder også skruer og beslag, der ikke må kunne ruste, siger Michael Mortensen

Det er også vigtigt, at armene kan holde kanten på stoffet lige, og at stoffet er af god kvalitet.

- Stoffet i de dyre markiser er tungere end i de billige, og der er mere aluminium i markisens arme. Det har betydning for, om kanten er helt lige. Danskere gider ikke gå og kigge på en skæv kant, siger Mads Puge.

Skal kunne tåle danske vindstød

Det er også vigtigt, at markisen er stærk nok til at klare det danske vejr.

- Viking Markiser produceres i Danmark og er specielt designet til at kunne modstå det skandinaviske vejr, hvor vi har en del turbulens og kastevinde. Det har de ikke på samme måde nede syd på, siger Mads Puge.

Er lettere at gøre rent

Arkitekt og fagredaktør Kristine Virén fra Videncentret Bolius er enig i, at det ofte kan betale sig at ofre lidt ekstra på en markise af god kvalitet.

- Den er som regel lettere at gøre rent, fordi den er lavet af et materiale, som afviser snavs, og der er også større chance for, at markisen holder sig pæn længe, og f.eks. ikke bliver bleget af solen, siger Kristine Virén.

Motor koster 4.000-5.000 kr. ekstra

Før du køber markisen, skal du også beslutte, om den skal være motordrevet og have fjernbetjening, så du kan rulle den ud fra liggestolen. 

Ifølge Sega koster det 4.000 til 5.000 kr. ekstra at få motor til markisen.

LÆS OGSÅ:Valg af terrasse

Vindvagt, solcensor og fjernbetjening

Du kan også få forskellige smarte features til markisen, f.eks. en vindvagt, som automatisk ruller markisen ind, hvis det blæser, og en solcensor, så markisen selv ruller ud, når solen skinner på terrassen.

- Det kan ikke betale sig at montere motor, vindvagt og solcensor senere, da det vil blive alt for dyrt. Så man skal beslutte sig for, om man vil have disse ting, når man køber markisen, fortæller Michael Mortensen.

Spørgsmål du bør overveje, før du køber en markise?      

  • Hvilken markise passer til huset og terrassen?

  • Hvor stor skal markisen være?

  • Hvilke materialer skal markisen være lavet af?

  • Skal markisen have knækarm eller faldarm?

  • Skal markisen have en motor?

  • Skal markisen have en kassetteboks?

  • Hvilket ekstraudstyr er smart at have?

Læs mere også: Fakta: Udvendige markiser