Tørret bjørneklo, dunhammer og andre blomster invaderede de danske hjem i 1970'erne. Det var en hyldest til naturen og kreativiteten at plukke planter, tørre dem, stille dem i hånddrejede vaser, hænge dem dekorativt op i stuehjørnerne eller presse dem i hjemmelavede rammer.

Trenden har dog rødder endnu længere tilbage, fortæller Dorthe Vembye, der er blomsterdekoratør og har udgivet flere bøger om blomsterbinding og plantedesign.

- Jeg har en gammel binderibog fra 1924, hvor bjørnekloen også er med. Allerede dengang var tørrede blomster altså noget, man brugte i boligen. Traditionen stammer fra de store slotte i Frankrig, og derfor var tørrede blomster i begyndelsen et symbol på velstand. Men i 1960'erne og især i 1970'erne var det mainstream, siger hun.

Opdagelse: Bjørneklo var giftig

I løbet af 1980’erne fandt man ud af, at bjørnekloens saft kunne give forbrændinger på huden, og man begyndte at bekæmpe den. Derfor røg den også ud af stuerne. Andre tørrede blomster holdt dog ved helt op til 1990'erne i kranse og dekorationer.

- Men i 00'erne skulle alt være minimalistisk og stilrent, og så røg det helt ud. Mange syntes også, det var omfattende at dyrke, tørre og opbevare planter, så det er kun enkelte gør det selv-folk, som er blevet ved, siger Dorthe Vembye.

Tørrede blomster på vej tilbage

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen ser dog tegn på, at 1970'er-stilen er på vej tilbage. Bare i en ny form.

- Indendørs ser vi de store, grønne bladplanter igen, og der kommer birkeskov på tapetet og bjørnekloprint på puderne. Også udenfor lader vi os inspirere af 1970'ernes havestil med store flisebelagte arealer og planter som elefantgræs, kvan og raketblomster, som holder i mange år og også ser fine ud om vinteren. Vi har brug for noget, der er enkelt og nemt at passe, mener han.

Han tror, at andre tørrede blomster kan være på vej tilbage i gulvvaserne.

- Hobbyfeberen har ramt os på ny, og vi hækler, sylter og bruger hænderne. Så det kan også igen blive interessant at skære blomster i haven og tørre dem, siger Jesper Carl Corfitzen.

2 opskrifter på tørrede blomster

Tørret kvan

  • Skær kvan af, bundt dem, og hæng dem op under halvtag.
  • Kan bruges til buketter hele vinteren.

Tørret hortensia

  • Høst hortensia inden frosten.
  • Hæng dem op et varmt, tørt sted i boligen.
  • Efter en uge: Læg dem i en lukket kasse med avispapir, og stil dem varmt og tørt.
  • Damp dem bløde over elkedel, når du vil bruge nogle til en buket. De har beholdt farven og ser friske ud.

Kilder: Haveekspert Jesper Carl Corfitzen og blomsterdekoratør Dorthe Vembye