Vælg de rigtige låse til din bolig

Det er ikke nok at have en solid dør, hvis låsen er slidt eller forældet. Læs, hvordan du sikrer døre med gode låse.  

Dørene i din bolig er blandt tyvens foretrukne adgangsveje. Men hvis du vil undgå indbrud, er det ikke altid nok blot at låse døren. Mange boliger har nemlig gamle og slidte låse, som indbrudstyven forholdsvist let kan åbne. 

Derfor bør du som minimum hvert 10. år give dine låse et eftersyn for at sikre din bolig mod indbrud. Vi anbefaler samtidig at udskifte låsecylinderen hvert 5. år for at sikre fuld funktionsdygtighed og indbrudssikring. 

Det er ikke kun hoveddørens lås, der skal opdateres. Tjek låsene i alle dine yderdøre – fx i terrassedøren og kælderdøren. 

Se, hvordan du udskifter en låsecylinder i videoen nederst i artiklen.

Hvilke låse er lette at dirke op?

Stort set alle mærker inden for låse har svagheder. Nogle låse er lette at dirke op, og andre er nemme at bore ud. 

Nøgler med et rundt hoved gør det nemt for tyveknægte at bryde ind i hjem. Låse med sådan en nøgle kan let dirkes op, og nøglen kan uden problemer kopieres.

Nye låse er mere dirke- og boresikre og laves typisk med 6 eller 11 stifter. Nøglerne til disse er typisk trapez-formede med et ovalt og et rundt hul i. Den med 6 stifter er boresikker, men ikke dirkefri.

Hvilken type lås skal jeg vælge til min dør?

Der stilles ikke krav til private boligejere om, hvilke låse der skal være i husets døre, hverken hvad angår alder, type eller mærke. Men det er bedst at vælge en lås med borebeskyttelse i cylinderhus og tromle og med høj dirke- og kopieringssikkerhed. En lås med med 11 stifter er både borefri og dirkefri og er derfor den sikreste, og den koster ikke meget mere end de andre typer.

Kontakt en låsesmed, som kan vejlede dig på baggrund af de døre, du har i dit hus. I samme ombæring kan du få lavet et gratis indbrudstjek af hele din bolig.

Du får ekstra god nøglesikkerhed ved at bruge Forsikring & Pension-registrerede låse – klasse blå eller rød – hvor kopiering af nøgler kun kan udføres af en låsesmed mod fremlæggelse af dokumentation. Du skal medbringe nøglens id-nummer, og kopieringen registreres.

Se mere om valg af låse i videoen under artiklen.

To låse i yderdøren er bedre end én

To låse i yderdørene er bedre en én lås. Hvis du har to låse i din dør, gør du arbejdet dobbelt så besværligt tyven. 

Indbrudssikringen øges væsentligt, hvis de to låse er monteret med ca. 40 centimeters afstand. 

Et godt valg til terrassedøren er et indvendigt dørgreb med kodelås

Det er en god idé at montere en lås, der kan låses med nøgle fra begge sider. Har du to låse, kan den ene blot være med vrider på indersiden. Med en nøglelås også på indersiden af døren, får tyven svært ved at komme ud af huset igen med store genstande som fx et fladskærms-tv. 

Lad nøglen sidde på den indvendige side, når du er hjemme, så du kan komme ud i tilfælde af brand.

Se, hvordan du monterer en ekstra lås i døren i videoen under artiklen.

Hvordan sikres terrassedøre og kælderdøre med låse?

Når tyve bryder ind af døre, er det oftest gennem terrassedøren eller kælderdøren. Derfor er det ekstra vigtigt, at der er gode låse i dem.

Et godt valg til terrassedøren er et indvendigt dørgreb med kodelås. Her skal du typisk indtaste en kode, som du selv bestemmer, for at åbne døren indefra. Det vil gøre det meget svært for tyven at komme ind og ud den vej. Men især sikrer du, at tyven ikke kan komme ud med tyvekosterne.

Du kan også montere et greb med en lås, hvor der skal anvendes nøgle.

Se, hvordan du selv monterer en lås i terrassedøren i videoen under artiklen.

Mange boliger har nemlig gamle og slidte låse, som indbrudstyven forholdsvist let kan åbne

Hæve/skydedøre

Hæve/skydedøre, som bl.a. anvendes som terrassedøre, kan sikres med et indvendigt beslag, der kan låses.

Du kan som en ekstra sikkerhed lægge et tilpasset kosteskaft i glideskinnen, så døren ikke kan skydes til siden. 

Kælderdøre

Kælderdøre skal være sikrede på samme måde som hoveddøren. Ofte er hverken dør eller låse af tilstrækkelig kvalitet. Du bør derfor anskaffe dig en solid dør.

Derudover kan kælderdøre være udsatte, da de måske befinder sig i en kælderskakt eller på bagsiden af huset.

Nøgler med et rundt hoved gør det nemt for tyveknægte at bryde ind i hjem.

Låsen bør være lige så sikker som låsen i din hoveddør og kan evt. suppleres med en ekstra lås som på hoveddøren eller skudrigler.

Du kan også montere et beslag til en hængelås. En hængelås, hvor bøjletykkelsen har en materialetykkelse på 8 millimeter, så den er meget vanskelig at klippe over. Beslagene til hængelåsen bør monteres med kraftige beslag, evt. med møtrikker eller sikringsskruer.

Redskabsskur

På redskabsskuret kan du nøjes med at montere en god, kraftig hængelås, så tyve ikke kan gå lige ind og stjæle maskiner eller værktøj, som de måske kan bruge til at bryde ind i dit hus.

Lige som ved kælderdøren skal bøjletykkelsen være på mindst 8 millimeter, så den er meget vanskelig at klippe over. Beslagene til hængelåsen bør monteres med kraftige beslag, evt. med møtrikker eller sikringsskruer.

Se, hvordan du monterer et greb på dit redskabsskur i videoen under artiklen.

Hvor mange har nøgler til din bolig?

Det kan være svært at få overblik over, hvor mange der har nøgle til døren, hvis du bruger en gammel lås. Er boligen handlet én eller flere gange med de samme låse, kan der måske være flere, end du tror, der har nøgle til dit hus.

Få derfor låsene omkodet eller udskiftet, når du får ny bolig, får nye døre, eller hvis du mister dine nøgler. 

Udlevér kun kopieringssikrede nøgler til fx håndværkere, hvis det er nødvendigt i forbindelse med ombygning, renovering eller tilbygning. Sørg for altid at få nøglerne tilbage. 

Opbevar ekstranøgler sikkert og aldrig under en måtte eller lignende steder. Opbevar gerne en ekstranøgle hos en god nabo, som normalt er hjemme, hvis du skulle glemme nøglen. Naboen skal opbevare din nøgle forsvarligt og ikke skrive din adresse eller efternavn på nøglen. 

Hvilke låsetyper findes der?

Overordnet findes der tre kategorier af låse:

  • Cylinderlåse
  • Tilholderlåse
  • Elektroniske låse.

Cylinderlås

Cylinderlåse findes som kasselåse og indstukne låse.

En indstukket lås sidder inde i døren ved håndtaget og kan også monteres i døren som lås nummer to. Cylinderen skal sikres med en cylinderring eller et sikkerhedslangskilt, der gør det vanskeligt at vride eller brække cylinderen af og åbne døren.

Kasselåsen findes både med og uden smæklås. Kasselåsen skrues fast på dørens indvendige side og monteres ofte som lås nummer to. Låsen fås også med indvendige vridere. Når du drejer nøglen modsat i låsen, blokeres vrideren i smæklåsen, og på den måde øges låsens sikkerhed.

Tilholderlås

Tilholderlåse sidder, ligesom en indstukket lås, inde i selve døren. 

Tilholderlåse har den ulempe, at der ikke kan laves systemnøgler til dem. I dag anvendes tilholderlåse stort set kun til pengeskabe og næsten aldrig til yderdøre.

Elektronisk lås

I ejendomme med flere lejligheder er det en god idé at benytte elektroniske låsesystemer, hvor hver lejlighed får et låsekort. 

Låsekortene kan skræddersys med koder til de forskellige boliger, kældernedgange og opbevaringsrum, og koden ændres ved ud- og indflytning. På den måde undgår man, at der er nøgler i omløb hos folk uden tilknytning til ejendommen.