Sådan sikrer du dine vinduer

Mange tyve er fingernemme og kan let bryde ind ad dine vinduer, hvis de ikke er sikret ordentligt. Her kan du læse om, hvilke vinduer skal vælge, og hvordan du sikrer dem, du allerede har. 

Når en tyv bryder ind i en bolig, er det ofte vinduet, han kommer ind ad.

Der er typisk tre måder, tyven kan komme ind i boligen via et vindue.

Den mest almindelige metode er at pille glaslisterne af og derefter trække ruden ud. Det kan både være ved vinduer og ved ruder i eksempelvis en havedør eller terrassedøren.

Tyven kan også brække et oplukkeligt vindues karm op fra vinduets ramme. Tyven ’åbner’ simpelthen vinduer ved hjælp af fx et koben. 

Adgangen kan også ske ved at ruden smadres, hvilket ikke er så hyppigt af en simpel grund: Det larmer.

Alle vinduer i boligen skal sikres

Du kan nedsætte risikoen for indbrud i din bolig betragteligt ved at sikre dine vinduer. Hvis en indbrudstyv opdager, at det er svært at bryde ind gennem vinduer og døre, vil han ofte opgive. 

Derfor er det vigtigt at sikre de fleste af boligens vinduer. Vigtigst er det at sikre vinduerne de steder, hvor tyven kan stå gemt fra naboer og forbipasserende. Mange indbrud i ældre villaer begås eksempelvis via kældervinduer på husets bagside. Men det er fornuftigt at kigge på alle vinduer, når du er i gang. 

Du kan dog udelade vinduer, der er på 1. eller 2. sal, hvis der ikke er fx en altan, som tyven kan stå på.

16 procent af alle indbrud sker ved, at tyven piller den udvendige glas-liste af, fjerner ruden og kravler ind. Den manøvre bliver sværere, hvis du sætter listerne fast med sikkerhedsskruer. Foto: Bolius 

Hvordan sikrer jeg glaslisterne i vinduet?

Vinduer er udformet sådan, at glasset sidder fast i rammen ved hjælp af glaslister. 

Den bedste metode er at sætte glaslisterne fast med sikkerhedsskruer

Glaslisterne er spinkle lister i træ eller aluminium-lister, som er monteret udenfor og fastholder glasset. 

Glaslisterne er oftest blot sømmet fast. Tyven kan derfor let afmontere listerne og derefter trække glasset ud. Hele 16 procent af alle indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden.

Den bedste metode er at sætte glaslisterne fast med sikkerhedsskruer som fx envejsskruer, så er glaslisterne meget svære at få af.

Se, hvordan du sikrer glaslisterne i videoen under artiklen.

Du kan også sikre vinduet ved at fuge glasset fast til falsen, så er det ikke nemt at trække ud. Det kan dog give problemer ved vedligeholdelse, hvis du skal skifte ruderne, da det er svært at få glasset ud i hel stand, hvis det fx skal skiftes. 

Hvis du vil fuge ruden fast, kan du evt. nøjes med at gøre det i hjørnerne. Så kan tyven ikke trække ruden ud, men fra falsen kan du skære ruden fra indvendigt og dermed skifte ruden, hvis der bliver behov for det.

Overvej glas, der ikke kan smadres

Normalt er selve glasset eller ruden ikke sikret, så en tyv har muligheden for at smadre ruden.

Hvis du vil undgå det, kan du købe nye vinduer med sikringsglas eller udskifte ruderne til ruder med sikringsglas.  

Det er kun særlige laminerede glas, der kan betegnes som sikringsglas.

Sikringsbeslag kan sikre dine vinduer

Med sikringsbeslag kan du sikre vinduerne og vinduernes rammer.

Der findes flere typer af vinduesbeslag. Deres funktion er at fastholde rammen og karmen sammen, så det er svært for tyven at anvende et koben for at bryde vinduet op. Vinduet forbliver fastholdt på grund af sikringsbeslaget.

Se, hvordan du selv monterer sikringsbeslag i videoen under artiklen.

Der bør ikke være store åbninger eller revner mellem vinduesrammerne og karmen. Hvis der eksempelvis er for meget luft mellem vindue og karm, er det meget lettere for tyven at få fx et koben ind og dermed bryde vinduet op.

Du kan hindre dette ved at sætte en metalskinne op på vinduesrammen, modsat hængselssiden. Skinnen skal være omkring 5 cm bred, 2-3 mm tyk og have en længde, så den passer til vinduesrammen. 

Skinnen monteres, så den dækker for den afstand, der er imellem rammen og karmen.

Du kan købe skinnen hos låsesmeden i færdige længder på 2 meter, hvor der er borede huller i forvejen. Du kan selv skære skinnen til i længden med en nedstryger eller en vinkelsliber.

Se, hvordan du monterer en sikringsskinne i videoen under artiklen.

Gitre på vinduer gør selvsagt jobbet sværere for tyven, men grundet brandfare må gitre ikke bruges på vinduer i opholdsrum som soveværelse og stue. Foto: Bolius

Gitre kan bruges i udhuse og kælderrum

Du kan også montere et gitter på indersiden af vinduet. Det kan forhindre tyven i både at komme ind og ud.

Gitterets jernstænger bør have en diameter på minimum en centimeter og en maskevidde på maksimum 150x150 millimeter.

Vinduernes rammer kan indbrudssikres med sikringsbeslag

Du må kun montere gitre på vinduer, hvor der ikke er beboelse eller ophold. Gitre kan derfor kun anvendes i udhuse, pulterrum eller kælderrum, som ikke er opholdsrum, men ikke i fx soveværelse og stue. 

Vinduer i en bolig fungerer som redningsåbninger. Det skal være muligt at åbne vinduet uden brug af værktøj, og det skal være muligt, at en brandmand i tilfælde af brand kan komme ind igennem vinduet og redde folk ud. Derfor skal der være mindst én redningsåbning i et hvert opholdsrum. Gitre kan derfor kun anvendes i udhuse, pulterrum eller kælderrum, som ikke er opholdsrum.