Brugt inde – genbrug det ude

Skal du have nyt køkken, vinduer eller døre i dit hus? Så genbrug de gamle materialer uden for i haven til fx et nemt udekøkken, et højbed eller en solskærm. Få gode råd til genbrug her.

Gamle køkkenelementer kan gøre nytte andre steder - fx til opbevaring af ting i skuret.

Gamle køkkenelementer kan gøre nytte andre steder - fx til opbevaring af ting i skuret.

Genbrug køkkenelementer i skuret

Selvom de har udtjent deres værnepligt inden for i køkkenregionerne, kan de sagtens gøre god gavn ude. Har du et skur, kan du med fordel få styr på malerbøtter, plantefrø og tøsalt ved at hænge skabene op på skurets vægge og placere dine forskellige haveremedier i en overskuelig orden på forskellige hylder.

Har du et højskab til overs, kan du placere det i hjørnet af skuret og pakke river, spader og koste af vejen.

Skuffeelementet kan benyttes til mindre redskaber som rosensakse, tagrenderenser mm.

Er bordpladen fra køkkenet stadig okay, kan den – måske efter en let slibning – blive et praktisk arbejdsbord, når du skal stå og sysle med mindre reparationer.

Er dit gamle køkken af spånplader, bør du dog ikke bruge det i skuret, med mindre dit skur er helt tæt, da spånplader ikke tåler fugt.

LÆS OGSÅ: Sådan giver du nemt og billigt dit køkken et ansigtsløft

Genbrug bordpladen til udekøkken

En gammel bordplade fra køkken eller bryggers, der er for grim til at beholde inde, kan sagtens gøre god nytte ude. Brug den som ekstra bordplade til sommerfesten, hvor man alligevel pynter med dug, eller bor den op på plankeværket ved terrassen eller husmuren. Understøttet med et par hyldeknægte kan bordpladen let blive til et godt og nyttigt udekøkkenbord eller bare ekstrabord uden for, hvorpå der kan spises, leges og repareres.

Slib den gamle bordplade groft og lakér den flere gange, evt. med skibslak, så den modstår vind og vejr. Og vupti – nu har du pludselig dit eget interimistiske udekøkken. Har bordpladen en stålvask monteret, så behold denne og brug den til at vaske grøntsager, malerbøtter eller barnefødder i.

LÆS OGSÅ: Hvordan fjerner du svære pletter fra din hvide laminatbordplade?

Genbrug vinduer som drivhus

Skal du have nye vinduer i dit hus, kan du genbruge de gamle som minidrivhus, når du skal spire frø til sommerens køkkenhave.

Plant dine frø i små spirebakker og stil dem samlet udenfor, dér hvor du vil have dit minidrivhus. Stil fx nogle træklodser rundt om spirerne, som dit gamle vindue kan hvile på, og læg vinduet over spirerne. Vinduesglasset giver en varm og fugtig drivhuseffekt, der får dine blomster- og grøntsagsspirer til at komme godt i gang, inden de skal på friland.

 

Se hvordan du bygger dit eget drivhus af et gammelt vindue

 

Lav døren til mobilt bord

Gamle døre udgør en fantastisk bordplade. To træbukke fra skuret placeres under døren, og du har nu et mobilt og rummeligt bord, som du kan flytte rundt på. Brug din gamle dør som: 

  • Spisebord på terrassen, når der kommer mange gæster.
  • Buffet ved bålpladsen bagerst i haven, når snobrødene og skumfiduser skal over ilden.
  • Plantebord på terrassen, når alle potter skal have ny jord og nye sommerblomster.
  • Arbejdsbord i indkørslen, når cyklen skal lappes eller smøres.
  • Malerbord både ude og inde, når mindre ting skal males.

LÆS OGSÅ: 6 genbrugstips til din hverdag

Sådan bygger du et bord af en gammel dør

Et højbed af brugt træ giver bedet patina og matcher godt de vildtvoksende urter.

Fra loft til højbed

Trælofter og gulvbrædder er ofte godt træ, det er synd at smide ud. Er træet ikke trykimprægneret, kan det bruges til fx et legehus, en sandkasse, et højbed eller en kompostbeholder.

Det er vigtigt, at træet ikke er trykimprægneret, hvis dine børn skulle få splinter i fingrene under byggeprojekt eller leg. Træet er nemlig fyldt med trykimprægneringsvæske, der er skidt for de små poder at komme i nærheden af.

Det gamle træ vil give et rustikt look, som du kan dekorere yderligere med gamle malingrester.

LÆS OGSÅ: Pas på med at bruge paller i hus og have

Genbrug gardinerne i haven

Skifter I husets gardiner ud, kan I bruge et par af de største ude i haven. Om sommeren udgør et stort gardin nemlig et godt solsejl. Bank jernøjer i hjørnerne af gardinet og bind en snor i hvert hjørne og spænd sejlet ud mellem træer, kroge i husets facade eller lignende.

Kulørte gardiner kan genbruges i børnenes legehus og kan let monteres med klips og en stålwire i to kroge over legehusvinduet.

LÆS OGSÅ: Tjen kassen på dit skrammelKan du spare på varmen ved at trække gardinerne for?

Cykler, der bruges af hele familien hver dag, har brug for pleje og pudsning. Og dét er gamle håndklæder eminente til.

Puds cyklen med gamle håndklæder

Cykelentusiaster og rengøringseksperter siger det igen og igen, gamle lagner og håndklæder er ideelle at pudse cykler i. Vasker du selv bil, kan du også bruge dem her.

Er du fingernem, kan gamle håndklæder sys sammen til dejlige legepuder eller stolehynder i legehuset og endda til søde bamser.

LÆS OGSÅ: Indretning af skur

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab