Du har sikkert set dem i gamle byhuse eller små bondehuse på landet. Ruder, der buer udad i småsprossede vinduer. Men hvorfor fandt man på at lave buede ruder?

Buede ruder populære i Sønderjylland

Carl Axel Lorentzen, ingeniør i firmaet Glasfakta, der rådgiver om glas inden for byggeri, fortæller, at de buede ruder i første omgang blev lavet af glas, men senere blev indbygget i termoruder. De er brugt langt tilbage i tiden. Især var de udbredte i byer og på landet i Sønderjylland. Specielt i byhuse i Tønder.

- De er grundlæggende lavet til byhuse for at hindre indsyn fra gaden. Men det betyder også, at det er sværere at se ud om aftenen, forklarer han.

Buede ruder er ren nostalgi

Thomas Hjort, arkitekt fra m4 arkitekter, forklarer, at det samtidig var en hang til nostalgi, der gjorde, at de buede ruder især var udbredt overalt for 30 år siden.

- De buede ruder er en reminissens fra helt gammelt glas, der havde en ujævn overflade. Det forsøgte man at genskabe med en industriel buning af glasset. Det var ren nostalgi og en higen efter gamle svundne tider, siger han.

Svært at rengøre buede ruder

De buede ruder er dog med årene blevet sjældnere og sjældnere. De ses slet ikke i nybyggeri, men bliver stadig brugt nogle steder, når der renoveres ældre landejendomme eller bondehuse.

Thomas Hjort mener, der er flere årsager til, at trenden med buede ruder er gået i sig selv igen.

Besværligt at producere buede ruder

Det er ret besværligt at producere buede ruder, fordi man skal have specielle forme og specielle ovne. Derfor er de også dyrere end almindelige ruder.

Selve buen i glasset formes ved, at glasset placeres på en jernramme og opvarmes til massen bliver blød. Tyngdekraften bevirker, at det bløde glas buer nedad.

Kilder: Glaseksperten.dk og Glasfakta.dk

- Da de var på sit højeste, blev de nærmest smasket ind i samtlige huse. Men udover, at man får et forvrænget indsyn, som måske kunne være meget praktisk ud til en befærdet vej, synes jeg også, de buede ruder giver et forvrænget udsyn.

- Buen forvrænger også det lys, der kommer ind. Derudover er det et hestearbejde at vaske vinduerne, når hver bue i de småsprossede vinduer skal håndpoleres, siger han.

Arkitekt: Buede ruder er upraktiske

Thomas Hjort tror derfor ikke på, at de buede ruder får et comeback. Ligesom han heller ikke ser dem som noget arkitektonisk vidunder.

- De er upraktiske på mange måder, og jeg ville derfor ikke selv anbefale dem til nogen. Heller ikke engang til nogen, der skal renovere en gammel landejendom. Der er mange andre måder at få nostalgi ind i byggeriet på, mener han.

Buede ruder produceres stadig

De buede ruder produceres stadig. Bl.a. af firmaet Samlex i Egtved.

- Mine kunder er mest de store glasgrossister og vinduesfabrikker. Men jeg kan se, at de buede ruder mest bruges, når folk vil renovere landejendomme eller små huse med småsprossede vinduer, hvor de ønsker en landlig stil og noget nostalgi.

- Jeg har også leveret direkte til en gård, der blev gennemrenoveret, og hvor man ønskede at komme tilbage til en gammel stil. I nybyggeri og i parcelhuse bruges de ikke, siger Mogens Lilleris, direktør i Samlex.

Han har produceret buede ruder siden 1995 og oplevede en klar nedgang i salget i 00’erne.

- Finanskrisen satte en stopper for salget. For der er jo en merpris ved buede termoruder i forhold til almindelige termoruder. Men jeg oplever nu, at salget er vendt igen. Folk vil gerne have noget, som naboen ikke har, siger Mogens Lilleris.