Lad det være sagt med det samme: Det er hurtigere at drøne hen i det første og største bolighus og købe et havesæt fremfor at bygge et selv. 

Tip!

Hvis du gerne vil undgå svampedræbende kemikalier og tungmetaller i træet, kan du som alternativ til trykimprægneret træ bruge fx varmebehandlet træ eller andre former for modificeret træ.

Så hvis du læser videre her, er det, fordi du ønsker at lave dine egne havemøbler – eller betale en tømrer eller snedker for at gøre det – i din helt egen stil, der passer hundrede procent til din terrasse, altan eller have. 

Et yderligere plus ved hjemmebyggede og stationære havemøbler er, at du slipper for at slæbe bord og stole frem og tilbage mellem skur, have og kælder afhængigt af årstiden. Til gengæld kan det være, at du skal være mere flittig med oliering eller algeskrub. 

Inspiration til gør det selv-havemøbler

I artiklen har vi samlet fem forskellige havemøbelprojekter, der spænder bredt i sværhedsgrad og volumen. Det samme gør bygmestrenes handyman-erfaring. Stoltheden over det færdige resultat har de dog alle til fælles.

Hesteskoformet havebænk og spisebord

Formål

Et møbel, hvor man både kan sidde samme og spise, sætte sig med en god bog eller bare nyde solen. Det er et møbel med almindelig spisebords- og siddehøjde, men som alligevel føles tilbagelænet i stil og funktion. Det skulle samtidig give plads til en stor familie og venner, uden at der skulle findes ekstra stole frem. Bygget af Troels Widding, journalist og seniorkonsulent. 

Bag om

  • Brug terrassebrædder, 27 x 118 mm, i høvlet, ubehandlet lærketræ, trykimprægnerede stolper, 50 x 125 mm, til skelet. 
  • Koster ca. 6.500 kr. for træ og skruer fra johannesfog.dk. 
  • Vaskes en gang om året med husrens. 

Fremgangsmåde

Først er der bygget et skelet i trykimprægneret træ. Et element for hver 60 cm’s bredde. Elementerne bliver holdt sammen af støttebrædder undervejs. Den store udfordring er her, at underlaget for at aflede regnvand hælder på flere leder, så det kræver en del arbejde at få skelettet i vater. Når det er lykkedes, monteres lærketræsbrædderne hele vejen rundt om skelettet. Her er en del af samlingerne skåret i smig.

Lærketræet er monteret på skelettet med to skruer for hvert element. Bordet er simpelt bygget op ved at lave en ramme, der er styrket ekstra ud over skruer med vinkelbeslag. Hvert ben består af to brædder skruet ind i rammen i en vinkel. Selve bordpladen består af brædder monteret nedefra på tværgående lister for at undgå synlige skruer på overfladen. 

Sådan bygges bænken og bordet

Hyggekrog med opbevaring

Formål

Hjørnet er superlækkert eftermiddag og aften, hvor solen står lige på. Det er hurtigt og nemt at gå ud fra spisekøkkenet og smide sig i sofaen. Her havner vi, når ungerne kommer hjem fra skole, eller vi har gæster. Før havde jeg en sofa af paller, denne sofa er mere stilig og med bedre siddekomfort, især på grund af det skrånende ryglæn. Bygget af Dorthe Kvist, havedesigner og forfatter med firmaet Meltdesignstudio.

Bag om

  • Brug høvlede terrassebrædder, 100 x 25 mm, og høvlede reglar fra Silvan. 
  • Koster ca. 1.000 kr. for trævarer og 1.400 kr. for stofhynder.
  • Bænken bør olieres en gang om året, men indtil videre er den bare blevet børstet af en gang imellem. Hvis det har regnet meget, rejses hynderne op, så de hurtigt tørrer.  

Fremgangsmåde

Understellet er lavet af to rammer, der er placeret i en vinkel. Hver ramme er fire lægter med hhv. seks og otte ben. Derefter er der lagt brædder ovenpå. I vinklen mødes brædderne ved at være skåret i smig. Brædderne beklæder hele stellet fra under sædet og op til toppen af ryglænet. Der er lavet lidt luft under sædet, så det kan bruges til dekorativ brændeopbevaring.

Langbænk i bedets kant

Formål 

Havens høje bed var indrammet af nogle ikke specielt charmerende knækfliser. Vi fik den idé at skjule fliserne med en lang træbænk, som samtidig fungerer som siddeplads. Bænken er fem meter lang, så der er plads til, at vores ni børnebørn kan sidde på rad og række med klapborde foran. Bygget af Axel Hansen, pensioneret møbelsnedker.

Bag om

  • Brug falsede klinkbeklædningsbrædder i lærketræ,125 x 32 mm, terrassebrædder i lærketræ, 125 x 32 mm, til at sidde på og trykimprægnerede stolper, 30 x 30 mm. 
  • Pris: Ca. 1.000 kr.
  • Olieres hvert andet år med lærketræsolie.

Fremgangsmåde 

Med en meters mellemrum er der gravet stolper ned i jorden og støbt fast med cement. Uden på stolperne er klinkbeklædningsbrædderne fastgjort med skruer. I en vandret vinkel på hver stolpe er der skruet 20 cm lange stolper fast, der samtidig hviler på bedets gamle knækfliser. Oven på de vandrette stolper er de to vandrette siddeplanker lagt og skruet fast.  

Bænk med espalier

Formål

I den fjerneste ende af haven ligger et gammelt skur, og foran det er der masser af sol, så her ville vi gerne have en terrasse. Terrassen skulle have et indbygget møbel, der kunne fungere som sidde- og liggemøbel. Desuden var ønsket at skjule den lidt kedelige skurside med et espalier, hvor klatrende, grønne planter med tiden ville give en levende, grøn væg. Bygget af Dan Cornelius Knudsen, arkitekt.

Bag om

  • Terrassebrædder i lærketræ, 125 x 32 mm, fra et onlinebyggemarked. Herudover 45 x 45 mm høvlet lærketræ brugt til espalieret. 
  • Ca. 7.000 kr. inklusive terrasse og espalier.
  • Terrassedæk og loungebænk står ubehandlet og bliver vasket ned med Husrens en gang om året.  

Fremgangsmåde

Selve terrassen er bygget på et fundament i sokkelsten og et træbjælkelag. Resten af terrassen inklusive bænk og espalier er lavet i lærketræ, der er vejrbestandigt på grund af højt olieindhold. Rammen til bænken er fastgjort ned i bjælkelaget, hvilket gør konstruktionen så stærk og stabil, at bænken kun har en halv sokkel og derfor har et let og svævende udtryk.

Siddesofa på altanen

Formål 

At udnytte de få kvadratmeter på altanen bedst muligt ved at lave en væg-til-væg-bænk, hvor flere kan sidde ved siden af hinanden. Bænken er også så dyb, at to kan sidde eller ligge på langs ved siden af hinanden. Herudover er det ret smart, at der under sædet er plads til opbevaring. Bygget af Lene Henningsen, tandlæge.

Bag om

  • Bygges med Ipé- terrassebrædder, 20 x 140 mm, hyldeknægt i stål og to lægter.
  • Ca. 1.500 kr. og 100 kr. for vinklen.
  • Ipé er meget olieholdigt og slidstærkt, hvilket betyder, at det ikke behøver træbeskyttelse. Med tiden patinerer træet og går fra en rødlig nuance til en mere sølvgrå af slagsen.

Fremgangsmåde

Fem brædder i terrassens bredde er lagt ved siden af hinanden med et par millimeter mellem hver. Herefter er alle brædder skruet ned i et tværgående bræt på midten og derved samlet til én plade. Den holdes fast af en vinkel i midten skruet ind i altanmuren og i en lægte fastgjort til murværket i begge af sædets ender.