Byg et insekthotel og hjælp havens insekter

Et rigt insektliv i haven har mange fordele. Insekterne er nyttedyr og udgør en vigtig del af fødekæden, og de hjælper dig desuden ved at spise mange af de dyr som fx bladlus, der kan genere dine planter og afgrøder. 

Insekterne har også den funktion, at de bestøver blomster og frugttræer, så du får blomster og frugter i haven.

Ved at bygge dit eget insekthotel, kan du tiltrække mange forskellige insekter, eller skabe gode vilkår for bestemte insekter.

Placering af insekthotel

Placerer du insekthotellet bagerst i haven, slipper du for at skulle have hele insektlivet med ved middagsbordet på terrassen.

Men placeringen - og udformningen - har også betydning for, hvilke insekter hotellet eller boet tiltrækker. Så vil du have nogle bestemte insekter i din have, skal du undersøge, om de insekter du ønker fx foretrækker sol eller skygge, fugtigt eller tørt materiale og hvilken type hulrum, der er deres naturlige opholdssted.

Tænk også over eventuelle gener for dine naboer. 

Hvad er et insekthotel?

Ved et insekthotel forstås et kunstigt habitat, der forsyner havens insekter med et opholdssted, hvor de både kan overvintre og skjule sig for rovdyr.

Vær opmærksom på, at udover placeringen, har selve udformningen stor betydning for, hvilke typer insekter man vil tiltrække.

Bier:

Et insekthotel til bier skal gerne hæves ca. 1 meter over jorden på et tørt og varmt sted med sol. Vilde bier foretrækker at bygge rede i hule rør, stængler og huller i træ, så brug gerne rør, stængler og grene, når du bygger.

Kryb og kravl:

Småkravl som bænkebidere, mariehner og edderkopper vil gerne bo fugtigt i skyggefulde omgivelser, så placér gerne insekthotellet direkte på jorden. Brug så mange foskellige materialer som muligt, hvis du gerne vil tiltrække mange forskellige insekter. Du kan eksempelvis bruge mos, kogler, hø, visne blade og kviste.

Andre typer insekthoteller

Værktøj

  • Papir og blyant
  • Sav
  • Knibtang
  • Hammer
  • Boremaskine og træbor

Materialer

  • 120 mm brede træstykker af 12 mm vandfast krydsfiner til ydersider og skillevægge
  • Diverse materialer som fx kogler, små grene, æggebakker mm.
  • En plade af 4 mm tyk krydsfiner til bagsiden
  • Trælim beregnet til udendørs brug
  • Små søm og skruer
  • Grundingsolie
  • Heldækkende træbeskyttelse

Sådan bygger du dit eget insekthotel

1
Brug forskellige materialer
Her er bl.a. anvendt forskellige slags stof, tovværk, terracotta-urtepotter, krydsfinerplade, små grene, en natursvamp, papruller, tvist, tørre stængler, træuld, tørret græs, hønsenet, bølgepap, rundstokke, kogler og æggebakker. Hvis materialet ligger løst, kan du lime det fast her og der, så det ikke falder ud, så snart det blæser.
2
Tegn en skitse
Tegn en skitse af, hvordan dit insekthotel skal se ud i fx målestok 1:5. Det betyder, at 1 meter i virkeligheden bliver til 20 cm på papiret. Forsøg dig frem med rumfordelingen, til du er tilfreds.
3
Samles hak-i-hak
De fleste skillevægge skal samles hak-i-hak, så de holder hinanden fast. Sav først de to længste, vandrette skillevægge, der går gennem hele hotellet og holder det hele sammen. Sav derefter de lodrette, der også går gennem hele hotellet - og herefter de mindre dele. Markér på træet, hvor de forskellige stykker skal støde sammen, og sav hakkene i halvdelen af brættets højde. Start med at save i siderne, og brug et stemmejern til at hakke resten af strimlen af i bunden af hakket. Sørg for, at kanter og vinkler er helt lige.
4
Lim og søm
Saml indmaden af kassen hak-i-hak, og forstærk samlingerne med lidt lim. Markér, hvor skillerummenes endeflader er på ydersiderne, og saml kassens ydersider omkring skillerummene. Lim og skru hjørnerne på yderrammen sammen, og sæt derefter inderstrukturen fast til yderrammen med lim og 2 søm i hver. Sav bagstykket til i rette mål, og lim og søm det fast til ramme og inderstruktur.
5
Farv inde og ude
Hvis kassen skal have forskellige farver indvendig og udvendig - eller bagstykke og ramme skal have forskellige farver, kan det anbefales at starte med at male hhv. indvendig eller før bagstykket sættes fast. Bor desuden 4 huller i bagstykket i de 4 hjørner til ophæng på mur, plankeværk eller træ. Saml materialer til at fylde hullerne - der skal bruges mere end du tror for at fylde rummene.
6
Lige lange grene
Grene fra skov og have skal være nogenlunde lige. Sav dem til i den ønskede længde. Når grenene skal fyldes i rummene, skal de presses meget tæt sammen og sidde i spænd for ikke at falde ud. Husk, at friske grene bliver mindre, når de tørrer. Hold evt. grenene fast med lim fra fx en limpistol.
7
Værktøj
Brug evt. en elektrisk sav til større grene, tynde grene kan klippes over med en grensaks. Mål længden, og sav/klip grenene, så de er ca. 1 cm mindre end insekthotellets dybde.
8
Kogler langs kanten
Lim en række kogler fast langs kanten, fx med en limpistol, og fyld rummet op bag koglerne med løsliggende kogler. Fortsæt på samme måde hele vejen op, til rummet er helt fyldt op.
9
Hønsenet
Nogle af rummene kan du dække med hønsenet, der holder på løst materiale, fx småkviste eller græs. Sav en plade i krydsfinér, der passer præcis til rummets størrelse, og brug pladen som skabelon på hønsenettet, der skal være 1,5 cm bredere på hver led end modellen. Gem denne plade - du kan bruge den senere.
10
Hak i nettet
Klip et hak i hvert hjørne af hønsenettet, og bøj derefter omhyggeligt de 4 sider op omkring pladen i en ret vinkel.
11
Så materialet ikke falder ud
Læg det løse materiale ind i rummet, og montér hønsenettet i spænd langs forkanten. Lim nettet fast et par steder, så det ikke falder ud.
12
Bor huller i pladen
Tag den plade, som kyllingenettet blev bøjet omkring, og bor huller her og der, gerne med forskellig diameter. Kom lidt lim på kanterne og anbring pladen som låge foran et af rummene. Man kan enten anbringe forskelligt materiale inde bagved hønsenettet eller lade rummet være tomt.

Videoguide: Byg et insekthotel

Sådan bygger du et insekthotel i haven

Vil du gerne glæde insekter, fx ørentviste eller bier, kan du med fordel lave dit eget insekthotel, da du nemmere kan målrette det til specifikke typer af insekter.

Insekthotellet nedenfor har kostet cirka 400 kroner i materialer at bygge.

Undgå færdiglavede insekthoteller

Du kan ofte købe et færdiglavet insekthotel billigere på nettet, men det har ikke nødvendigvis samme effekt som et hjemmelavet. Pointen med et insekthotel er også, at du gør en forskel for miljøet. At købe færdigproduceret produkter, der skal transporteres, er knap så bæredygtigt som at bygge dit eget insektbo af rest- eller genbrugsmaterialer eller elementer fra din egen have.

Inspiration til hjemmelavet insekthotel

Generelt set kan du lave et insekthotel ud af det meste fra din have. Afklippede grene, kogler, visne blomsterstilke. Kun fantasien sætter grænser. Og hvis du prøver et par forskellige løsninger af henover en sommer, kan du hurtigt se, hvilke udformninger, materialer og placeringer der fungerer bedst for netop din have.

Ved at bruge haveaffaldet slipper du desuden for at skulle køre på genbrugspladsen med det - og det sparer både tid og co2.

Vil du vide mere om insektliv i din have, så lyt til vores podcast herunder. 

Podcast: Mig og min have

Episode 7: Mere natur i haven

En naturlig have fyldt med farverige blomster, nyttige dyr og masser af skønne dufte - det er drømmen for mange haveejere. Vi forsøger at bringe dig ét skridt tættere på drømmen i dette afsnit, der handler om at få mere natur i haven, på terrassen eller altanen.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Insekter

Jesper har en skummel plan om at sende Andreas på insektekspedition og smage på insekter. Bugging Denmark har en fårekyllingefarm og arbejder med thailandske metoder. Fårekyllingerne kravler rundt i æggebakker i varme, tørre og rene forhold. Farmen sælger fårekyllingerne som menneskeføde, og de skulle efter sigende smage af nødder.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit