En trappe behøver ikke blot at være en trappe. Der er uendelige muligheder for at tænke en trappe ind som en integreret del af din bolig og give den flere funktioner.

Kreative trappeløsninger

  • Lav en reol, der er bygget op af kasser, som du kan gå på.
  • Byg tv, anlæg eller højtalere ind i trappen.
  • Lav specialdesignede skabe og brug dem som garderobeskabe under trappen.
  • Byg skuffer i trinnene.
  • Lav en hule under trappen som legeplads til børnene.
  • Brug en træstamme som klatretræ op til første salen.
  • Har du en trappe i forvejen, kan du pifte den op ved at male den i en sjov pangfarve.
  • Du kan også sætte tapet på væggen bag trappen.

Kilder: Sidsel Zachariassen, interiør stylist, sidselz.dk og direktør i JBJ-Byg, Bo Hasforth.

Det mener interiør stylist Sidsel Zachariassen, der lever af at rådgive danskerne om løsninger i deres bolig.

- En model er at tænke helt omvendt, så du i stedet for at købe en trappe og stille et par skabe fra Ikea under den, bygger eller får bygget en reol, du kan gå på, siger Sidsel Zachariassen.

Byg selv din trappe eller få en specialdesignet trappe

Her kan den fingernemme få fat i nogle stærke mdf-plader og bygge en række kasser i forskellige størrelser, der til sammen kan udgøre en trappe.

Alternativt kan du få fat i en tømrer og bestille ham eller hende til at lave en specialdesignet trappe, der passer lige til dit hjem og dine behov for opbevaringsplads.

Ifølge direktør Bo Hasforth i firmaet jbj-byg, der tilbyder både tømrer- og snedker entrepriser, koster en specialdesignet trappe med plads til opbevaring fra ca. 30.000-35.000 kr. op opad.

- Det er selvfølgelig dyrere en end præfabrikeret trappe til 20.000, men så har du altså også en unik trappe, siger Bo Hasforth.

Byg højtaler og tv ind i trappen

Hvis du får specialdesignet din trappe, kan du fx bygge dine højtalere, dit anlæg eller endda dit tv ind i trappen, foreslår Sidsel Zachariassen.

- Og så er det værd at tænke på, at selv om du skal bruge ekstra penge på den specialdesignede trappe, så får du også et møbel samtidig, så du ikke skal ud og købe en reol også.

Du kan også få designet garderobeskabe, der passer under din eksisterende trappe.

- Her er det vigtigt, at skabene designes, så de kan lukkes godt af, hvis de skal bruges til opbevaring af tøj. En trappe har det med at generere meget støv og snavs, siger Sidsel Zachariassen.

LÆS OGSÅ:Gelænder

Lav en hule under trappen

Der er også mulighed for at få bygget skuffer ind i trappetrinnene eller fx etablere en hule under en trappen som legemulighed for børnene. Hulen kan som med reolerne bygges op af mdf-plader.

Her kan du med fordel lave en forholdsvis lille indgang - fx cirkelformet og ikke helt i gulvhøjde - for igen at minimere, at snavses fra trappen ryger ind i hulen.

Ikke mange vilde trapper

Ifølge Bo Hasforth er det endnu ikke mange danskere, der efterspørger de vilde og kreative løsninger, når det kommer til trapper.

- Når folk får lavet en første sal, koster det som regel mange penge. Og folk ser stadig trappen som noget, de primært bare skal have for at kunne komme op på første salen. Et sted skal vi jo begrænse os – og det bliver ofte på trappen, siger Bo Hasforth.

Brug 5 minutter ekstra på planlægning af trappe

Sidsel Zachariassen anbefaler, at boligejere med planer om en ny trappe lige bruger 5 minutter ekstra på at tænke over, hvad de egentlig ønsker sig, at deres trappe skal kunne.

- Hvis vi lukker øjnene og sparer for meget på trappen, så bliver det måske noget af det, vi er mest irriterede over i vores hus. Hvorimod en speciallavet trappe, der er skræddersyet til rummet og har flere funktioner, virkelig kan være en god investering, siger Sidsel Zachariassen.

Byg din egen trappe

Er du gør det selv-typen og har mod på at snedkerere din egen skabs- eller reoltrappe, kan du bruge stærke mdf-plader og bygge en række kasser i forskellige størrelser, der til sammen kan udgøre en trappe.

Men der er en række ting, der skal være i orden, understreger Bo Hasforth, direktør i jbj-byg.

Fastgør trappen til væggen

Trappen skal fastgøres ordentlig til væggen i den bærende konstruktion, så den ikke kan give sig ud til siderne.

MDF-pladerne skal være mindst 25 mm tykke – og tykkere, jo bredere trinnene er.
Få den rigtige trinhøjde på trappen

Trinhøjden skal følge de gældende anbefalinger, så trappen ikke bliver irriterende eller decideret farlig at gå på.

- Og så skal pladerne påføres en maling, så overfladen kan tåle at blive afvasket, siger Bo Hasforth. 

Gelænder passer ikke til reoltrappe

Både Bo Hasforth og interiør stylist Sidsel Zachariassen understreger, at løsningen ikke lægger op til et gelænder.

- Det er jo ikke det mest børnevenlige, siger Sidsel Zachariassen.