Byggematerialers kvalitet

Billige byggematerialer kan være udmærkede, men ofte kan det betale sig at vælge de lidt dyrere. De holder ofte længere og kræver mindre vedligeholdelse.

Byggematerialers kvalitet kan vurderes efter funktion, holdbarhed og æstetik

Byggematerialers kvalitet kan vurderes efter funktion, holdbarhed og æstetik. Foto: Susie Frederiksen.

Hvad har betydning for byggematerialers kvalitet?

Kvaliteten af et byggemateriale kan overordnet defineres ud fra følgende 3 egenskaber:

 • Funktion - hvor godt virker det?
 • Holdbarhed - hvor længe holder det?
 • Udseende/æstetik - hvor godt ser det ud?

I praksis er der dog mange flere egenskaber, som har betydning for kvaliteten. Disse egenskaber er ofte knyttet til materialets funktion. For eksempel er der en masse egenskaber, som har betydning for at vurdere kvaliteten af et isoleringsmateriale som mineraluld, hvor udseendet er underordnet:

 • Isoleringsevnen - hvor godt isolerer den?
 • Styrke - hvor meget kan den holde til?
 • Vedligeholdelse - hvor længe holder den, og skal den vedligeholdes?
 • Udskiftelighed - er den let at udskifte?
 • Bygbarhed - er den let at arbejde med?
 • Brandsikkerhed - hvor modstandsdygtig er den over for brand?
 • Formbestandig - holder den formen, fx når den udsættes for temperaturskift?
 • Fugtbestandig - bliver den ødelagt af fugt?
 • Sundhedseffekt - er den sundhedsskadelig?
 • Miljøvenlighed - er den miljøvenlig?
 • Lydisolering - hvor godt lydisolerer den?
 • Kontrol/mærkning - er den testet og godkendt af en troværdig institution?
Det bedste materiale afhænger både af den konkrete opgave og personlige smag

Det bedste materiale afhænger både af den konkrete opgave og personlige smag. Foto: Torben Klint.

Mange af disse egenskaber kan måles, så det rent teknisk og objektivt er muligt at afgøre, hvilket materiale der er bedst på bestemte områder. Men alligevel er det svært at sige, hvilket materiale, der sammenlagt er bedst. Du vil ofte skulle afveje gode og mindre gode egenskaber for de forskellige materialer og så finde det produkt, der passer bedst i den konkrete byggeopgave, du er i gang med.

Ud over de tekniske egenskaber som funktion og holdbarhed, har byggematerialer også de mere "bløde" egenskaber som udseende, design og stil. Disse egenskaber kan ikke måles, da de opleves forskelligt fra person til person. Men de har selvfølgelig stor betydning for, hvordan vi oplever et materiales kvalitet.

Derfor er det ikke muligt at vurdere et byggemateriales kvalitet helt entydigt. Hvad der er det bedste materiale, afhænger både af den konkrete opgave og din personlige smag. Generelt kan man dog sige, at jo flere gode egenskaber et materiale har, jo højere er kvaliteten.

LÆS OGSÅ: Generelt om byggematerialer

Kan et byggemateriale være både bedst og billigst?

Ja, i nogle tilfælde kan et materiale både være bedst og billigst. Dyre materialer behøver ikke nødvendigvis at være bedre, når det gælder funktion og holdbarhed. En del billige materialer klarer sig ganske udmærket i en sammenligning med væsentligt dyrere materialer.

Du kan fx finde udmærkede fliser til dit badeværelse, som ikke er særligt dyre, hvor du samtidig let kan komme til at betale dobbelt så meget for fliser uden en bedre funktion eller holdbarhed, hvis du fx vælger granit, marmor eller skifer. Her er det i høj grad materialernes stil og udseende, der er afgørende for prisen.

Med andre typer materialer er der en direkte sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det hænger sammen med, at materialer med gode egenskaber tit også er dyrere at producere. Det gælder fx vinduer og yderdøre, hvor detaljeringsgraden og enkeltdele gør dem relativt svære at fremstille. Her er der stor forskel i kvaliteten, og erfaringen viser, at dyre døre og vinduer generelt holder længere.

LÆS OGSÅ: Mærkningsordninger for byggematerialer

Hvilke byggematerialer er billigst på længere sigt?

Det kan være billigere på længere sigt at købe materialer af god kvalitet

Det kan være billigere på længere sigt at købe materialer af god kvalitet. Arkivfoto.

Selvom et byggemateriale umiddelbart er billigere at købe, er det ikke nødvendigvis den billigste løsning på lidt længere sigt. Hvis det billige materiale har en kortere holdbarhed og skal udskiftes efter få år, er det en bedre forretning at vælge et lidt dyrere materiale, der holder længere.

I byggeriet taler man om totaløkonomi, og det drejer sig om at regne på, hvad der er det bedste materiale til prisen. Inden for byggeriet har man nemlig af bitter erfaring lært, at det som regel kan betale sig at tænke langsigtet frem for bare at se på indkøbsprisen.

Som boligejer kan det være svært at gennemskue, hvornår man skal vælge den billigste løsning, og hvornår det kan betale sig at give en lidt højere pris. Et generelt råd er, at hvis du skal bruge byggematerialer, der har mange detaljer og/eller forskellige specielle funktioner, så er det en god idé at betale ekstra for en bedre kvalitet. Det samme gælder, hvis et byggemateriale skal holde mange år, eller hvis det skal sidde et udsat sted. Er materialet derimod let at udskifte og ikke så udsat, kan du roligt vælge de billigere materialer. I de tilfælde, hvor prisen hænger sammen med materialernes udseende, kan du også roligt vælge de billige materialer, hvis du er tilfreds med deres stil og udtryk.

LÆS OGSÅ: Køb af byggematerialer

Eksempler på kvaliteten af byggematerialer

Det giver ikke så meget mening at tale generelt om kvaliteten af byggematerialer, da god kvalitet er meget forskellig, alt efter om der er tale om trægulve, vinduer, mursten eller isoleringsmateriale. Derfor får du her nogle mere konkrete råd om, hvordan du skal vurdere kvaliteten af 4 almindelige byggematerialer, som bruges meget i dansk husbyggeri:

 • Plankegulve
 • Vinduer
 • Tagbelægninger
 • Maling

Hvad er et godt plankegulv?

Plankegulve med mange småfejl har kortere holdbarhed end gulve af høj kvalitet

Plankegulve med mange småfejl har kortere holdbarhed end gulve af høj kvalitet. Foto: Jesper Ray.

Kvaliteten af plankegulve er meget svingende. Sammenligner man to forskellige plankegulve af fyrretræ, vil der være stor forskel på, hvor mange knaster, små revner og andre urenheder der er i træet. Det har ikke kun betydning for gulvets udseende - plankegulve med mange småfejl har også kortere holdbarhed.

Der kan også være ret stor forskel på, hvor meget de enkelte gulvplanker vejer. De bedste og dyreste laves af tunge fyrretræsplanker fra træer, der typisk har groet langsommere, og som derfor er stærkere end planker fra fyrretræer, der har vokset hurtigere og derfor er lettere.

Der er desuden forskel på fyrretræsplankers bredde og tykkelse, hvilket også hænger sammen med pris og kvalitet. En fyrretræsplanke, der er 20 cm bred, er dyrere end en 12 cm bred planke. Forskellen i tykkelsen har også betydning for prisen, men især for kvaliteten. Mange moderne gulve leveres i en tykkelse på omkring 2 cm, men det er muligt at få planker, der er helt op til 4 cm tykke og dermed mere solide.

Der kan også være større eller mindre forskel i de enkelte brædder i forhold til tykkelse og bredde. Nogle producenter accepterer større tolerancer end andre, hvor det som regel er dyrere at købe træ fra producenter, der stiller de største krav til minimums tolerancer.

LÆS OGSÅ: Trægulves fordele og ulemper

Hvad er et godt vindue?

Der er stor forskel på forskellige typer vinduer, både hvad angår kvalitet og pris. Her er en liste over nogle af de egenskaber, du skal tænke på, når du vælger nye vinduer. Et vindue i en god kvalitet har:

 • Glas, som isolerer godt og holder længere.
 • En høj andel af kernetræ, som er mere modstandsdygtigt over for råd og svamp.
 • En god overfladebehandling, fx med imprægnering og flere lag maling.
 • Et godt design og en god funktion, som gør det let at bruge vinduet i det daglige.
 • En nøjagtig udførelse, der sikrer, at der ikke kommer vand ind langs vinduets kanter.
 • De mekaniske dele som greb og hængsler, er lavet at et holdbart materiale med tilstrækkelig styrke til at blive brugt.

Design og udformning har stor betydning for kvaliteten af et vindue. Vinduet ser smukt ud, hvis det er velproportioneret og virker let. Det kan fx være udført med slanke træprofiler, som måske oven i købet lukker mere dagslys i huset. Der findes en mærkningsordning for vinduer som giver en vis garanti for kvaliteten. DVC, hedder den.

LÆS OGSÅ: Værd at vide om vinduer

Hvad er en god tagbelægning?

Når du skal vælge den nye tagbelægning, skal du især tænke på, at tagbelægningen skal:

 • Holde tæt i mange år, da den er dyrt at skifte ud.
 • Være let at vedligeholde, da det både er dyrt og besværligt at reparere taget.
 • Passe til dit hus.
Det er ofte en god ide at investere i god tagbelægning

Det er ofte en god ide at investere i god tagbelægning, både af hensyn til udseende og vedligeholdelse. Arkivfoto.

Vær opmærksom på, at tagets belægning har meget stor betydning for husets udseende, især huse med høj rejsning. Hvis huset fortsat skal være smukt og harmonisk, er det vigtigt at vælge et materiale, der klæder det, også selvom det er en dyrere løsning.

Ud over typen af tagbelægning, altså om det fx er skifer, betonsten eller tagpap, er farven også vigtig. Tagbelægningen skal passe til facadens farver og materialer, altså om det er mursten, puds, træ osv. Vinduernes form og farve kan også have betydning for, hvordan huset vil tage sig ud med den nye tagbelægning.

Tagbelægninger i tegl og skifer kræver et undertag. Du skal derfor sikre dig at undertaget også er i en ordentlig kvalitet. Undertaget kan kun skiftes ved at tag tagbelægningen ned, udskifte undertaget og lægge tagbelægningen op igen.

Når du skal vælge undertag kan du gå ind på DUKOs hjemmeside. Her kan du finde det rette undertag til din tagbelægning.

Hvad er en god maling?

Kvaliteten af maling hænger sammen med, hvor godt malingen dækker overfladen, og hvor let den er at påføre. En god maling dækker ofte med kun 1-2 lag, mens malinger af ringere kvalitet først dækker efter 3-4 lag.

Når du skal vælge en god maling, skal du gå efter malinger, der:

 • Dækker godt
 • Er robust og har en god holdbarhed
 • Kan vaskes af
 • Ikke er sundhedsskadelig
 • Er miljøvenlig

Det er som regel dyrere at producere en maling, der både er god og holdbar og samtidig er uskadelig for mennesker og miljø. Derfor er kvalitetsmalinger dyrere end andre malinger.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige maling indendørs

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab