Hvad vil det sige at bytte feriebolig?

At bytte bolig handler om, at du bliver enig med en anden familie om, at bytte bolig i en nærmere defineret periode, fx 14 dage i sommerferien.

Man kan også aftale perioder forskudt fra hinanden, men så kræver det i sagens natur, at den udlånende part har et andet sted at bo - fx i et sommerhus.

Uanset, hvilken måde I vælger at bytte på, får både du og din "byttefamilie" en gratis feriebolig. Den eneste udgift er et abonnement på et bytteservice, hvilket typisk koster omkring 1.000 kr. årligt.

Som ekstra bonus ankommer du til et fuldt møbleret hjem med alle de bekvemmeligheder, fx køkkenredskaber og legetøj til børnene, som normalt mangler i hotelværelser eller ferielejligheder.

Til gengæld står du normalt selv for slutrengøringen og aftaler måske med værtsfamilien, at vande planter eller slå græsset. Samtidig er din egen bolig beboet, mens du holder ferie, hvilket nedsætterr risikoen for indbrud.

Bytter du bolig med familier langt væk, fx i USA eller Sydeuropa, er det ikke ualmindeligt at blive enige om at låne hinanden familiens bil i perioden, hvilket sparer dig for endnu flere penge.

Bytning af bil er dog ikke helt risikofrit og I bør derfor aftale, hvem der betaler selvrisiko ved en eventuel skade. Der bør også foreligge aftale om betaling af eventuelle parkeringsafgifter og færdselsbøder.

Hvem kan bytte feriebolig?

Bor du i ejerbolig, kan du selv bestemme, hvem du låner din bolig ud til.

Bor du i andelsbolig, vil det sjældent være et problem at lade en gæstefamilie overtage din bolig i en kortere tidsperiode på fx en uge eller flere, hvis den i øvrigt overholder eventuelle husregler og forpligtelser.

Fuldstændig på samme måde, som hvis du lod et familiemedlem låne din lejlighed. Enkelte andelsboligforeninger kan dog have regler, der forbyder boligbytte. Er du i tvivl, så spørg bestyrelsen i din andelsboligforening.

Bor du til leje, er sagen uklar, da der ikke eksisterer egentlig retspraksis på området.

Ifølge Lejernes Landsorganisation vil bytte af feriebolig formentlig kunne sidestilles med, at have en gæst boende, hvilket du ifølge Lejeloven gerne må.

Hos udlejernes brancheorganisation, Ejendomsforeningen Danmark, vurderer man sagen noget anderledes. Her vurderes det, at retten muligvis vil give udlejer medhold i, at boligbytte med en fuldstændig fremmed er misligholdelse af lejeforholdet, hvorfor udlejer har ret til at ophæve lejeforholdet.

Baggrunden er, at man ifølge Ejendomsforeningen Danmark formentlig vil kunne sidestille boligbytte med fremleje uden gyldig grund, da du får kompensation i form af retten til at bebo byttefamiliens hus i ferieperioden.

Ingen af parterne har imidlertid udtalt sig skråsikkert i spørgsmålet. Så vil du ikke tage nogen chancer, er det sikrest at spørge udlejer om lov, før du som lejer begynder at bytte feriebolig.

Hvordan bytter du i praksis?

Der findes en række hjemmesider, der på organiseret basis kan hjælpe dig med at bytte ferieboliger i ind- og udland. Andre steder kan du opslå en annonce med ønsker om boligbytte på samme måde, som hvis du fx skal afhænde brugt babytøj.

Du kan også forsøge dig på Facebook, Søg efter fx "bytte feriebolig", hvorefter der dukker en række bytte-grupper op.  

Det største og mest organiserede udvalg finder du gennem hjemmesider som Intervac, Homelink eller Homeexchange. Her koster et medlemskab fra 750 til 950 kr. årligt (2021). Selvom netværkene er globalt anlagt, dækker de primært USA og Europa.

Hjemmesiderne  er organiseret, så det er let at danne sig et overblik over tilgængelige boliger i mere eller mindre specifikke områder. Ligeledes kan du let overskue udstyrsniveau, beliggenhed, eventuelle transportmidler.

Hvem vil holde ferie i dit hus?

Erfaringen viser, at næsten en hvilken som helst bolig kan have interesse som feriebolig.

Afhængigt af byttepartnernes interesser og evt. familiemæssige relationer kan en toværelses lejlighed på Bispebjerg sagtens være både mere og mindre interessant end villaen i Ringsted eller byhuset i Viborg.

Der er altså ingen grund til at lade sig afskrække, hvis du bor "langt fra alt", og du ikke opfatter dit nabolag som verdens navle. I mange lande, fx store dele af USA, har man et betydeligt mere afslappet forhold til distancer end de fleste danskere, og her regnes en køretid på et par timer ikke for noget særligt.

Hvad skriver du i din boligbytteprofil?

Som udgangspunkt får du hurtigere en bytteaftale i stand, jo mindre specifik du er med hensyn til dine ønsker, og jo mere udtømmende og ærligt du fortæller om, hvad du kan tilbyde til gengæld.

Din byttefamilie bør have det bedst mulige grundlag for at bedømme, hvad du kan tilbyde til gengæld. Her er det værd at huske, at de formentlig aldrig nogensinde har hørt om dit nabolag før. Stiller du fx dine 145 kvadratmeter i Vallensbæk samt en lille personbil til rådighed, vil det være klogt at nævne, at man kan komme til hjertet af København på 20 minutter.

Tilsvarende er det en god idé at nævne husets 2 børneværelser, den dejlige have og de mange elektriske bekvemmeligheder. Læg også nogle billeder af hus og have på hjemmesiden.

Men det er ikke nok at beskrive dit hus som den ideelle feriebolig. Alle byttenetværk bygger på gensidig tillid, og derfor skal du også huske at nævne ulemper og forbehold allerede i beskrivelsen af dit hus.

Er du nabo til en skole, vil det være rimeligt at nævne det, så gæsterne er forberedt på en smule larm i hverdagene. Ligeledes vil det være på sin plads at skrive, om der må ryges i huset, samt om kæledyr er velkomne eller ej.

Herefter er det blot op til dig eller en anden familie, at tage kontakt og finde ud af, om I kan lave en aftale.

Skal du indgå en særlig aftale om boligbytte?

Når du har fundet en byttepartner, er det vigtigt at indgå helt faste aftaler om brugen af jeres respektive boliger.

I bør bl.a. aftale antallet af feriegæster, og hvem der har ansvaret for slutrengøring. I kan også vælge at bil, båd eller cykler er med i aftalen eller ej.

Ligeledes bør I blive enige om, hvorvidt der må komme overnattende gæster på besøg, samt om husdyr og rygning er tilladt indendørs. Husk også at aftale på forhånd, hvis der skal vandes blomster, fodres husdyr eller slås græs.

Skriv aftalen ned. Så er der ikke noget at være i tvivl om, når ferien holdes.

Dækker din forsikring i tilfælde af boligbytte?

Din indboforsikring dækker ikke, hvis din gæstefamilie stjæler fra din bolig. Du har jo selv givet dem adgang, og derfor opfatter forsikringen en sådan hændelse som simpelt bedrageri. Begås der derimod indbrud, sprænger et vandrør eller brænder huset, mens din gæstefamilie bor der, dækker din forsikring fuldstændig, som hvis du selv var hjemme.

Kommer din gæstefamilie til at skade fx indbo eller bil, er det dens egen forsikring, der dækker. Ligeledes skal du sikre dig, at enten din familie- eller rejseforsikring dækker, hvis du kommer til at ødelægge noget i hjemmet hos din værtsfamilie.

I korrespondancen med byttefamilien er det under alle omstændigheder klogt at minde hinanden om, at tegne rejseforsikringer og at sørge for, at disse dækker selvforskyldte skader på indbo eller eventuel bil.

Hvordan kan du være sikker på ikke at blive snydt eller bestjålet?

Du kan ikke gardere dig mod at blive bestjålet af gæstefamilien. Men sandsynligheden taler ikke for, at det sker. Ikke mindst fordi I begge har betalt for at være med i samme byttetjeneste og derfor har et vist kendskab og ansvar over for hinanden.

Hos det ældste danske byttenetværk, Dansk Boligbytte - Homelink Danmark har man ikke kendskab til tyverier begået af byttefamilier, ligesom en hurtig netsøgning heller ikke tyder på, at det er almindeligt problem andre steder. Det er heller ikke et hyppigt problem, at man brænder hinanden af og aflyser boligbyttet i sidste øjeblik.

Det kan imidlertid være en idé at arrangere et lille tidsmæssigt overlap, så du selv tager imod gæsterne, umiddelbart før I selv tager af sted. Alternativt kan I prøve at arrangere, at I mødes med gæsterne i deres hjem, før de drager til Danmark. På den måde får I mødt hinanden og kan udveksle de sidste detaljer og gode råd.

Hvis ikke det er muligt, kan du sørge for, at en ven eller et familiemedlem tager imod familien i dit hjem og giver dem nøgler m.v.

Er der ellers noget, du skal være opmærksom på?

Det er en god idé at efterlade en lille mappe i huset til gæsterne, så de får den bedst mulige start på ferien. Mappen kan f.eks. indeholde:

  • Praktiske informationer om huset. Herunder eventuelle alarmkoder, nøgler til bil og cykler (hvis de må bruges), adgangskoder til computer, og hvad der ellers kan være relevant at vide.
  • Betjeningsvejledning til video, satellitmodtager eller andre apparater, gæsterne får brug for.
  • Hurtig guide til lokalområdet, herunder informationer om indkøbsmuligheder, kort til naturoplevelser, seværdigheder og et par gode restauranter osv. Efterlad evt. et par turistbrochurer.
  • De vigtigste telefonnumre, herunder til politi, læge, alarmcentral og forsikringsselskab.