Her bor

  • Brinja Kaaber, designer og iværksætter, som tidligere drev butik Brinja Kbh på Islands Brygge.
  • Michael Rosenblad, butiksudlært, selvlært håndværker.
  • Børnene Kornelius, Vilja og Mathias. Kornelius var nyfødt, da familien i 2013 flyttede ind i det miserable hus ved Storebælt

Parret driver Cirkus Is og Kaffe ved Stillinge Strand nær Storebælt på grunden, hvor de bor i et gammelt husmandssted og senere vandværks-funktionærbolig fra 1927.

Læs mere om Cirkus is og Kaffe

Hverken Brinja Kaaber eller Michael Rosenblad havde forestillet sig, at de skulle forlade hovedstaden og flytte på landet. Ej heller havde de set sig selv slå sig ned i et gammelt, forladt hus ved Storebælt. Men det skete for et par år siden som følge af en række tilfældigheder og omvæltninger i deres liv:

- Vi boede i København og følte, at vi løb rundt i et hamsterhjul for at betale regninger og opretholde en bestemt livsførelse. Jeg var for eksempel selvstændig håndværker og arbejdede konstant, husker Michael Rosenblad, som følte det nødvendigt at lægge sit liv om og overtage styringen i sit liv og blive mere nærværende.

At alt dette blev en realitet, var ikke noget han og kæresten havde set komme. Men pludselig havde de kastet sig ud i et liv med en ny rytme og måde at leve og arbejde på. De flyttede til Stillinge Strand i et hus ejet af det lokale vandværk og tidligere brugt som funktionærbolig. Videncentret Bolius besøgte med parret i 2016.

Oplagt at drive café i Stillinge Strand

Hus, værksted og have var i en miserabel forfatning, og både under- og overetage trængte til renovering. Foruden strand og andre naturskønne omgivelser havde ejendommen dog den store fordel at her var erhvervstilladelse, som før var brugt af en smede- og vvs-virksomhed.

Så der var oplagt mulighed for at drive forretning i den lille by, som mangedobles om sommeren:

- Vi havde ingen planer om at åbne café eller isbar, da vi købte huset. Så det var igen tilfældigheder og nødvendigheder, der blev udtænkt, opfundet og finpudset undervejs. Så kunne vi bruge vores energi og kreative evner og have jobbet derhjemme uden udmattende transport og uden yderligere udgift til erhvervshusleje, fortæller det flittige par, der ikke som flere andre mulige købere blev afskrækket af husprojektets omfang:

- Jeg er opvokset på en bunke murbrokker. Min far var murer og fandt altid endnu et gammelt hus og begyndte forfra med renovering, så vi kunne flytte ind. Så jeg mener at have styr på det og kontrol over de fleste byggeprocesser. Og det har handlet om at smøge ærmerne op og gå i krig selv, for det vil aldrig kunne betale sig at hyre håndværkere udefra til et projekt som dette, erkender Michael Rosenblad og tilføjer:

- Det gælder først og fremmest om at gøre sig klart, hvad der er vigtigt lige nu. Er køkkenbordet vigtigere end hussoklen for eksempel? Derefter må man tage tingene i etaper og færdiggøre et rum eller et område, før man kaster sig ud i det næste. Men en portion impulsivitet skal der naturligvis også til for at nye idéer kan udspringe og blive virkelighed.

Det tager sin tid at renovere et hus

At bo på landet ved vandet i et gammelt hus handler ikke ret meget om at sidde med et glas kold rosévin på terrassen hver aften. Det er i høj grad hårdt arbejde, risikovillighed og en realistisk indstilling. For godt nok bestemmer man som selvstændig over sit arbejde og sin døgnrytme, men husligt arbejde, udvikling af forretningskoncept, gøre klar udendørs til vinteren og meget mere er der til stadighed.    

Parret har ikke holdt én eneste dag fri, siden de flyttede ind for to år siden. De har brugt al vågen tid på at få både bolig og erhverv op at køre – og det såvel sommer som vinter.

Huset har i mellemtiden fået nye vinduer, isolering, nye plankegulve, linoleumsgulv i køkkenet, hvidmalet facade mm. Badeværelset med blå fliser fra 1970´erne har derimod fået lov at stå, men med ny sanitet og hårde hvidevarer. Resten må komme senere efter andre, vigtigere opgaver.

Inden for er et mindre værelse slået sammen med køkkenet til et større køkken-alrum. Der er indrettet med en blanding af genbrug, loppefund, arv og kreative påfund i flere farver og stilarter. Og det lige fra ”tipoldemorsstil” til 1950´er – uden at der er taget nogen overordnet principbeslutning om det endelige resultat:

- Vi har aldrig købt dyre møbler eller dyrt tøj for den sags skyld. Mange møbler er kommet ind som tilfældigheder, vi er faldet for til en billig penge. For eksempel har min mors mand bygget den praktiske vinkelbænk i køkkenet, og spisebordet er en ældre model, børnene har tegnet på, for tingene skal bruges og ikke kun være til pynt og se pæne ud. Når børnene bliver større, kan vi altid slibe eller overmale bordet for at give det nyt liv.

Selv om det har vist sig muligt at leve billigere og - sammenlignet med København tre gange så længe for de penge, parret tjener på deres caféer - har de på ingen måde slappet af, siden de flyttede på landet. Tværtimod har de arbejdet i døgndrift – såvel foran som bag kulisserne.

Værelser på uudnyttet loft

I efteråret, da sæsonen var forbi, gik Michael Rosenblad i gang med at omdanne overetagens uudnyttede loft til værelser. Det bliver henholdsvis soveværelse og et fælles værelse for parrets to børn.

Senere er der planer om at forbinde hovedhuset med den nyere 45 m2 store sidebygning, hvor Brinja Kaabers har sit kreative værksted, med en velisoleret mellembygning af glas. På grunden findes også et mindre gæstehus, som blandt andre familiens store søn bor i, når han er på besøg.

Dertil kommer andre bygninger, Michael Rosenblad har begået til familien: En overdækket træterrasse, der fungerer som shelter til sommerovernatninger, detaljer på et yndigt legehus, endnu et par træterrasser og en altan med udgang fra overetagen:

- Det er selvfølgelig vigtigt at fokusere på husets færdiggørelse. Men ind fra sidelinjen er flere gange kommet ideer til lystbetonede legeprojekter som at bygge noget i haven til familien og ikke mindst børnene. De ideer måtte bare udleves, fortæller Michael Rosenblad, som er god til at finde og udnytte genbrugsmaterialer som gamle radiatorskjulere af hvidmalet metal, han var med til at nedtage ved en renovering af bladhuset Gutenberghus i det indre København for år tilbage.

Sådan holder I til en lang renoveringsproces – få parrets gode råd her:

  • Lås jer ikke fast på en tidshorisont – nyd processen og sæt pris på de delmål I når
  • Lad huset være jeres vigtigste fritidsinteresse/hobby
  • Brug rester af byggematerialer til reparationer mm, så intet går til spilde
  • Prioriter det, der er vigtigst for jer, først
  • Afslut hele rum/projekter og fuldfør opgaver før nye påbegyndes
  • Afstem jeres forventninger – hvad er vigtigt for begge parter?
  • Ryd op i værktøj, materialer mm og holdt rent og ryddeligt mens arbejdet står på
  • Hav respekt for hinandens grænseområder i boligen
  • Vær tro mod husets oprindelige udseende og tidsperiode frem for at ændre på byggestilen
  • Tag et frikvarter hvor I glemmer alt om byggeri. Brug det til at gå i biografen, til sport, på bytur eller en tur i skoven

Kilder: Brinja Kaaber & Michael Rosenblad