Hvis du bliver ramt af COVID-19 og har dårlige muligheder for at isolere dig i dit eget hjem, kan du ifølge regeringens nye test- og smitteopsporingsstrategi få tilbudt isolation på fx et hotel eller et feriecenter. 

Men en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Videncentret Bolius blandt danskere, der bor i ejer- eller andelsbolig, viser, at de færreste vil få brug for det. 68 procent har et ekstra rum til isolation af et coronasygt familiemedlem – næsten halvdelen af dem kan endda tilbyde både eget rum og eget toilet til den isolerede.

Tallet kommer lidt bag på Henrik Sonne, senioranalytiker i Bolius.

– Jeg troede, flere ville have en udfordring her, især med de ekstra toiletter. Men det viser, at danskerne har ret store og velforsynede boliger. Der er dog færrest unge mellem 25 og 34 år, der kan isolere corona-smittede. De bor typisk i mindre boliger, eller også har de børn i husstanden, så det er sværere at finde isolationsmuligheder, forklarer han.

Danskerne bor på næstflest kvadratmeter i Europa

Danskerne har i mange år haft førertrøjen på i Europa, når det kommer til boligstørrelse. I Europa bor vi i gennemsnit på godt 40 kvadratmeter pr. person, men i Danmark har vi et boligareal på næsten 53 kvadratmeter pr. person. Derfor er Helle Søholt, arkitekt og CEO i Gehl Architects ikke så overrasket over danskernes isolationsmuligheder.

– Det er overraskende, at så mange også har to toiletter, men når det kommer til boligkvadratmeter pr. person, overgås vi kun af nordmændene i Europa. Så vi har til fulde de kvadratmeter, vi har behov for. Det kan faktisk være med til at understrege, at vi stadig har brug for flere mindre og billigere boliger – især i storbyerne, siger hun.

I corona-sammenhæng er det dog yderst positivt, at vi har så mange kvadratmeter. Mere plads giver mindre smitte.

– Vi kan se, at pandemien har ramt socialt skævt. Det har den i Danmark, men i høj grad også andre steder i verden. Og en af forklaringerne er jo faktisk, hvor tæt vi bor, lyder det fra Helle Søholt.

Bedre forberedt på kommende virus

Fremtidsforsker og direktør i Fremforsk, Jesper Bo Jensen. mener også, det er en fordel, at danskerne har så god plads. Også i forhold til eventuelt lignende pandemier i fremtiden.

– Vi har en høj boligstandard og et højt boligareal i Danmark, selvom der er langt til amerikanske forhold, hvor der stort set er et toilet til hvert soveværelse. Og vi har også set en stigning i, at flere og flere danskere har en nummer to bolig. En lejlighed i en anden by eller et sommerhus.

– At corona har øget vores opmærksomhed på, hvor vigtigt det er med god plads, god hygiejne og mulighed for at arbejde hjemme, tror jeg, vil gøre os mere modstandsdygtige i forhold til de eventuelle virusser, vi kan opleve i fremtiden, siger han.