Da den fugtige kælder blev forvandlet

Under en kælderrenovering blev en slidt og fugtig kælder omdannet til godt opholdsrum, gæstetoilet, viktualierum, vaskerum og bryggers. Se billeder før og efter.

Den gamle Virum-murermestervilla fra 1937 var blevet istandsat på 1. sal og i stueetagen, da familien på to voksne og et barn også besluttede at svinge renoveringssablen over det gamle, slidte kælderrum.

Kælderen var på det tidspunkt fugtig og kunne kun bruges som vaskerum og til opbevaring af værktøj, malerrester og lignende.

Familien havde et stort ønske om at have 1. salen mere som en privat zone. Men da stueetagen ikke indeholdt et badeværelse, måtte gæsterne op i privaten for at bruge toilettet.

Lige indtil projekt kælderrenovering var en realitet.

Omfangsdræn giver bedre indeklima i kælder

For at få den 90 kvadratmeter store kælder helt tør begyndte håndværkerne med at grave en meter ud omkring huset for at lægge et omfangsdræn. Det gjorde kælderen tør, og luften og lugten meget bedre 'down under'. Og så gik arbejdet i gang indvendigt.

Inden renoveringen var alle rør i kælderen synlige.

Inden renoveringen var alle rør i kælderen synlige.

Nu er rør og afløb skjult for at give et mere roligt udtryk.

Nu er rør og afløb skjult for at give et mere roligt udtryk.

De ujævne vægge blev pudset op. Der kom klinker på gulvet, filt på væggene, og der blev malet. Kælderens gamle indretning med diverse hylder og skabe med malerbøtter og værktøj, et anløbent badekar og et udtjent fyr blev skiftet ud med nye Ikeaskabe, en opmuret bruseniche og et spritnyt fyr.

Under kælderrenoveringen blev rør og afløb skjult for æstetikkens skyld

Kælderens vaskerum, der før fremstod slidt og med rustne afløbsrør, blev til et dejligt rum med stor stålvask, en hævet vaskemaskine og skjulte rør og afløb.

Bruchenichen fik indmuret glasbyggesten i de tre øverste rækker, så dagslyset nu strømmer ind i badet, der derudover får lys fra el-spots i loftet.

Endelig blev det gamle toilet renoveret, så familien i dag kan sende trængende gæster i kælderen uden dårlig samvittighed. Både brus og toilet fik installeret lysaktiveret ventilation.

Håndværkere og gør det selv

Halvdelen af projektet blev lavet af professionelle håndværkere, mens familien stod for den anden halvdel af arbejdet. Bl.a. kunne de selv isolere vand- og varmerør, ligesom de også pudsede væggene op.

Helt ukompliceret var byggeriet dog ikke. Undervejs måtte håndværkerne og familien fjerne og siden genetablere en ellers nyanlagt terrasse af granitsten for at kunne komme til at grave ud og lægge dræn. Men det ekstra arbejde var værd at tage med, for i sidste ende er gevinsten stor.

Gæstefri zone på førstesalen

Med kælderrenoveringen passer kælderen i dag stilmæssigt- og standsmæssigt til resten af huset. Og familien kan nu værne om privatlivets fred på førstesalen, mens gæsterne får lov at husere i stuen og kælderen.

Brusenichen i den renoverede kælder.

Brusenichen i den renoverede kælder.

Den smalle bruseniche har glasbyggesten øverst, så lyset kan strømme til.

Den smalle bruseniche har glasbyggesten øverst, så lyset kan strømme til.

Fakta om kælderrenoveringen i Virum

Familien fik renoveret en 90 m2 stor kælder med et lille gæstetoilet på 5 m2.

  • I kælderen er der nu plads til et stort opholdsrum, vaskerum, et fyrrum og et vikturialerum. Herudover badeværelse/bryggers/råkøkken og vikturialerum. For at komme af med fugt, blev der lagt omfangsdræn.
  • Drænarbejdet kostede 260.000 kr. inkl. reetablering af fliser af en ellers nyanlagt terrasse og bortkøring af jord. • Der er etableret ventilation i bryggers og toilet, som aktiveres, når lyset tændes, for at minimere fugt.
  • Murene er pudset op og behandlet med fugtuigennemtrængelig maling. Vand- og varmerør er lagt ind i væggen eller flyttet ned, så de ligger bag vaskemaskiner og elementer. Der er sat nye stikkontakter op, og al el er fræset ind i væggen. Der er lagt lyse gule klinker på gulvet i mål 31,7 x 31,7 cm. Det gamle badekar er fjernet, og der er i stedet muret en ny bruseniche op med hvide fliser på 15x7 cm. Loftet på toilettet er sænket, og der er sat spot i. Familien har fået etableret en ny kældertrappe, da den gamle var revnet.
  • Den nye trappe er muret op som betontrin og har et gelænder af galvaniseret stål.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab