Danmarksrekord i herskabsvillaer

Susanne Rosthøj og Kasper Jacobsen er flyttet ind i en af de mange herskabsvillaer, som arkitekt Ernst Petersen stod bag. Læs om og se billedserie af villaen med mange flotte møbler.

Billedgalleri: Danmarksrekord i herskabsvillaer

Da arkitekt Ernst Petersen døde i 1953, havde han danmarksrekorden i opførte herskabsvillaer. Ernst Petersen stod bag omkring 30 herskabsvillaer, og en af dem udførte han sandsynligvis som en studieopgave. Da Susanne Rosthøj og Kasper Jacobsen i 2007 så villaen på Frederiksberg, var de solgt på stedet.

- Det var først og fremmest lyset, husets sjæl og charme, som vi faldt for, fortæller parret.

Herskabsvilla med 3 børneværelser

Vigtigt var også, at huset rummede 3 børneværelser på første sal, ”så huset ikke skulle bestemme, hvor mange børn vi skulle have” reflekterer Susanne Rosthøj.

- De fleste huse af denne størrelse på Frederiksberg, har faktisk ikke de 3 børneværelser, i hvert fald ikke dem vi så på det tidspunkt.

Netop 3 børneværelser skulle vise sig at blive nødvendige, da parret kort før jul fik deres tredje datter.

Familien har indrettet huset med designklassikere fra blandt andre Arne Jacobsen.

Familien har indrettet huset med designklassikere fra blandt andre Arne Jacobsen.

Husets køkken er restaureret, men familien prioriterede, at herskabsstilen blev bevaret.

Husets køkken er restaureret, men familien prioriterede, at herskabsstilen blev bevaret.

Kongelig operasanger sang om natten

I alt er huset på 181 kvadratmeter, plus kælder og en, indtil videre, uudnyttet tagetage.

I 1960’erne købte den kongelige operasanger Holger Boland huset, og i en årrække boede han her sammen med sin polske hustru. Mange af naboerne husker stadig, hvordan han midt om natten kunne bryde ud i sang.

- Den store hall i stueetagen brugte han som øvelokale, fortæller ejerne, og man kan levende forestille sig, hvordan det må have runget helt gevaldigt når han gik i gang.

Husets ejer Susanne Rosthøj købte huset i 2007 sammen med sin mand Kasper Jacobsen.

Husets ejer Susanne Rosthøj købte huset i 2007 sammen med sin mand Kasper Jacobsen.

Ikke ret meget at lave om – og dog…

Da Susanne Rosthøj og Kasper Jacobsen overtog huset, regnede de ikke med at lave ret meget om.

- Først var planen, at vi kunne nøjes med at male indvendigt, men tingene greb om sig. Vi indså hurtigt, at vi måtte trække en del ny el, og den der allerede var, ville vi gerne have lagt ind i væggene. Og da vi alligevel var i gang med at fræse, kunne vi ligeså godt få ordnet væggene helt i bund, fortæller parret.

- Køkkenet valgte vi også at skifte ud, for de triste elementer fra 1970’erne var både nedslidte og matchede slet ikke husets stil.

Mange fejl under restaurering

Kasper Jacobsen blev meget bekymret for tagets stand, og da der skulle nyt tag på, blev facaderne ordnet og vinduerne malet, da stilladset jo var stillet op.

Halvanden måned var den udvendige istandsættelse planlagt til, men først efter fem måneder kunne stilladset pilles ned, fordi alt, hvad der kunne gå galt, gik galt. Eksempelvis blev tagstenene lagt forkert, og det hele måtte pilles ned og lægges forfra.

Arkitekt forhindrede fejl under renovering

Familien fik hjælp fra en arkitekt med erfaring indenfor bygningsrestaurering igennem hele processen. Og det har været med til, at resultatet blev så fuldendt.

- Uden ham havde vi uden tvivl fået lavet fejl undervejs. Fejl, som ville være svære at rette op på senere, og som i den grad havde skæmmet husets arkitektoniske finesser, forklarer Susanne Rosthøj.

Fakta om arkitekt Ernst Heinrich Petersen

Ernst Heinrich Petersen (1883–1953) blev født i Tyskland, hvor hans far arbejdede som murer. Familien flyttede tilbage til Danmark (Odense) i 1898. Ernst Petersen kom i murerlære, gik på Odense Tekniske skole og fortsatte på bygmesterskolen. Han havde fået interesse for at læse videre til akademisk arkitekt og bestod i 1905 optagelsesprøven til Akademiet på Charlottenborg.

Han måtte selv klare alle udgifter til studierne og arbejdede som tegner hos flere arkitekter, bl.a. i en del år hos arkitekt Anton Rosen. Ernst Petersen giftede sig 1911 med Emma Thomsen fra Kerteminde og fik to døtre, inden han i 1917 bestod afgangsprøven som akademisk arkitekt og startede egen tegnestue på Frederiksberg.

1918 blev der udskrevet en konkurrence om et Domhus i Kolding. Ernst Petersens deltog, og hans forslag blev valgt til udførelse. Kolding Kommune stillede som betingelse, at arkitekten flyttede til Kolding.

Ernst Petersen fik straks masser af opgaver og havde til sin død 12. april 1953 tegnet over 300 bygninger både offentlige og private hovedsagelig i Kolding og omegn. Den produktive arkitekt kunne bryste sig af at have danmarksrekorden i opførte herskabsvillaer.

Kilde: Kolding Leksikon, www.kolding.dk

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab