Danskere: Forbyd rygning i lejligheder

7 ud af 10 danskere, der bor i etageejendom, ønsker en eller anden form for rygeforbud i deres ejendom. Og næsten hver femte vil forbyde rygning i alle lejligheder, viser ny undersøgelse fra Bolius.

illustration af etageejendom med rygere

Mere end hver tredje af rygerne mener, at et rygeforbud både skal gælde nuværende og kommende beboere, viser Bolius’ YouGov-undersøgelse, så det vil også ramme dem selv, hvis det indføres. Illustration: Lars Andersen.

Fakta om undersøgelsen om rygning i etageejendomme

Resultaterne i YouGov-undersøgelsen for Bolius bygger på 1.006 besvarelser fra danskere i alderen 18-74 år, der bor i etageejendom. Data er indsamlet, så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med udgangspunkt i aldersgruppen.

Undersøgelsen viser bl.a., at:

  • 59 % aldrig vil have, at nogen ryger i netop deres lejlighed.
  • 35 % føler sig generet af naboers rygning i mindre, nogen, høj eller meget høj grad.
  • 61 % går ind for forbud mod rygning på indendørs fællesarealer, 17 % mod rygning i den enkelte lejlighed og på evt. altan, 13 % mod rygning på udendørs fællesarealer, mens 25 % mener, der ingen forbud bør være.
  • 53 % mener, at evt. forbud både skal gælde nuværende og kommende beboere.
  • 26 % mener, at beboere, der overtræder et evt. rygeforbud, skal pålægges øget boligafgift. 21 % mener, at beboerne skal smides ud af ejendommen.
  • 51 % foretrækker en ikke-ryger som nabo, 45 % er lige glade.

Læs hele ryger-undersøgelsen her

7 ud af 10 danskere, der bor i lejlighed, er klar til at indføre rygeforbud i deres ejendom. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter.

Flest ønsker at indføre forbud mod rygning på indendørs arealer. Men næsten hver femte går ind for et forbud mod rygning i den enkelte lejlighed og på de tilhørende altaner. Hver ottende ønsker forbud mod rygning på udendørs fællesarealer, mens hver fjerde ikke ønsker nogen forbud.

Hver femte er klar til at smide beboere, der overtræder et rygeforbud, ud af ejendommen, mens hver fjerde mener, at rygere skal pålægges en ekstra boligafgift.

LÆS OGSÅ: Rengøring af et tidligere rygerhjem

Unge vil forbyde rygning i lejligheder

De unge er mest villige til at gå langt i forbudspolitikken mod rygere. 21 procent vil forbyde rygning i lejligheder, og 61 procent mener, at forbuddet skal gælde både nuværende og kommende beboere.

De unges hårde kurs overrasker ikke Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelses afdeling Forebyggelse & Oplysning.

- Mange unge i dag er jo vokset op i en kultur, hvor der ikke må ryges indendørs. De er ikke udsat for røglugt så massivt, som man var tidligere, og det ændrer deres syn på, hvor man må ryge, siger hun.

Svært at forbyde rygning i lejligheder

Det er dog ikke helt enkelt at indføre forbud mod rygning i lejligheder for nuværende beboere. Alle medlemmer i ejer- eller andelsforeningen skal således være enige om et forbud - er bare én beboer imod, kan et forbud ikke vedtages. Derimod kan man godt vedtage et rygeforbud for kommende beboere.

I lejelejligheder skal der fra begyndelsen stå i lejekontrakten, at rygning i lejligheden er forbudt. Her er det ikke muligt at forbyde rygning for nye beboere, da udlejeren ikke må stille enkelte lejere ringere end andre.

Til gengæld kan man godt indføre forbud mod rygning i lejligheder inden en etageejendom opføres. Det har 5 boligforeningen gjort inden for de sidste 3 år.

Mange generes af naboens tobaksrøg

kvinde i vindue der hoster

Illustration: Lars Andersen.

Hver tredje føler sig i mindre, nogen, høj eller meget høj grad generet af naborøg. Og røggener fra naboer er blevet et af tidens varme emner i boligforeninger landet over.

- Vi har oplevet en stigning i antallet af lejere i alle vores afdelinger rundt om i landet, der henvender sig til os om dette problem. Det er ikke en folkestorm, men der er klart flere, siger cheføkonom i Lejernes Landsorganisation (LLO), Jesper Larsen.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for naboens tobaksrøg

Røg fra naboen lugter på datters værelse

Tina Pind Jørum er nabo til en ryger, og det lugter ofte af røg på hendes 3-årigs datters værelse.

- Det er lidt spøjst, at vi har regler for, at man ikke må spille for høj musik, eller hvornår man må bruge vaskekælderen, men ikke for røggener. Men det er da svært, for så bliver det næste måske, at nogle brokker sig over lugten fra naboens mad, og vi kan jo ikke have regler for alt, men passiv rygning er jo trods alt skadeligt, siger Tina Pind Jørum.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om indeklima

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab