Danskerne tjener kassen på deres brugte ting

Danskerne sælger brugte ting for over 80 milliarder kroner om året. Få gode råd til, hvor du kan tjene penge på dine gamle møbler og andre ting fra boligen.

Har du kasseret det gamle men velfungerende tv for et nyt, eller har du gamle møbler stående i skuret, du ikke bruger, kan det godt betale sig at sælge dem, for der er mange købere derude. Det samlede salg af brugte ting er nu over 80 milliarder kr. om året. Det siger chef for DBA, Nikolaj Gjeding Larsen til dr.dk.

På guloggratis.dk blev der i 2009 annonceret 549 loppemarkeder.

På guloggratis.dk blev der i 2009 annonceret 549 loppemarkeder. 

Gamle ting er penge værd

Hver eneste dag bliver der solgt 10.000-20.000 ting på guloggratis.dk, og der bliver sat 28.000 ting til salg på DBA, tidligere Den Blå Avis. Ifølge en adfærdsekspert har vi simpelthen fået øjnene op for, at der er værdi i gamle ting.

- "Køb og smid væk"-mentaliteten er for alvor blevet afløst af "køb og sælg videre". Vi vil gerne opføre os som miljøbevidste forbrugere. Folk har fået øjnene op for, at gamle ting har en værdi, og det er nærmest blevet trendy og identitetsskabende at være god til at genbruge, fortæller ekspert i forbrugeradfærd Ole Storm Jørgensen til dr.dk.

LÆS OGSÅ: Her kan du købe genbrugsmaterialer

Antallet af loppemarkeder er eksploderet

Danskernes glæde ved køb og salg af brugte ting ses også i antallet af loppemarkeder. Loppemarkeder er en gammel opfindelse, men de seneste år er antallet af loppemarkeder eksploderet.

LÆS OGSÅ: Må du holde loppemarked i haven?

På guloggratis.dk blev der i 2009 annonceret 549 loppemarkeder. I 2013 var der over 2000. Og med i det tal er ikke regnet alle de private loppemarkeder, der ikke annonceres, samt det stigende antal spontane byttemarkeder, danskerne arrangerer, skriver dr.dk.

Danskerne vil have ting med en historie

Og genbrugsglæden handler ikke kun om at spare penge: - Der er simpelthen en særlig værdi i ting med historier i øjeblikket. Genbrug er blevet smart. Folk går efter oplevelsen og så det at finde noget helt unikt, som ingen andre har, fortæller Frederik Larsen, der har forsket i forbrugerkultur og genbrug på CBS til dr.dk.

LÆS OGSÅ: Brugt inde – genbrug det ude

5 råd: Sådan sælger du på loppemarkedet

 1. Tag selv kontakt til kunderne
  Tag kontakt til kunderne, så snart de viser interesse. Spørg fx med det samme: ”Hvad vil du give? ”

 2. Fortæl en god historie
  Fortæl kunden, hvorfor du sælger tingen. Det er ikke nok, at du fx bare vil sælge din PC. Fortæl fx, at det er fordi, du er gået over til Mac. En god kræmmer må godt smøre lidt tykt på for den gode histories skyld. Men vær altid ærlig om tingenes tilstand.

 3. Sæt ikke priser på
  Om du sætter priser på dine ting eller ej er i høj grad et temperamentsspørgsmål, men standforstanderinde for Søllerød loppemarked, Birte Tove anbefaler, at du ikke sætter priser på dine ting - det er ikke i loppemarkedets ånd, hvor man må regne med, at der bliver pruttet om prisen.

 4. Læg lidt oveni prisen
  Når kunden spørger om prisen, så tænk på, hvad du selv ville give - og læg så lidt ekstra oven i. Så er der plads til at prutte om prisen. Hvis du vil have 20 kr. for en ting, så sig fx 40 kr. til kunden.

 5. Book stand i god tid
  Mange loppemarkeder åbner for bookning af stand i februar, og på de populære loppemarkeder forsvinder standende stort set med det samme. Så book, så hurtigt du kan.

Kilde: Bolius

Billedserie 'Genbrug'

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab