Betegnelser som bæredygtig og klimavenlig er begyndt at være noget, danskerne lægger mærke til og handler efter. Det viser en ny undersøgelse, som KANTAR Gallup har udført for Videncentret Bolius og Realdania om udviklingen i danskernes syn på bæredygtighed det seneste år.

Og klimahensynet er for alvor flyttet ind i de danske boliger, hvor der bliver tænkt mere over bæredygtighed end for et år siden. Således svarer 58 procent, at de har foretaget bæredygtige ændringer i deres bolig det seneste år, ligesom mere end hver tredje dansker (36%) er blevet mere motiveret til at foretage bæredygtige ændringer i boligen inden for det seneste år. Ligeledes svarer 79 procent, at de handler eller har intention om at handle mere bæredygtigt.

Tallene overrasker ikke Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius, der sammen med Realdania står bag indsatsen Bo Bæredygtigt. Danskerne bliver alle vegne mødt med bæredygtighed, og der breder sig generelt en velvilje i befolkningen for at gøre noget grønt.

– Vi kan hos Videncentret Bolius mærke, at der i befolkningen er større fokus på at træffe det rigtige valg set ud fra et bæredygtigt synspunkt. Det handler både om, når vi står i supermarkedet, men især også om, hvordan vi lever vores liv hjemme i boligen og haven, hvor genbrug, miljøvenlige produkter og vilde haver er kommet i fokus, siger hun.

Prisen afholder danskere fra bæredygtighed

Det er muligt at lave mange bæredygtige tiltag, uden det koster noget. Oftest er det mest bæredygtige nemlig at lade være med at gøre noget eller sætte ens forbrug ned fx ved at skrue ned for temperaturen på radiatoren.

Men på nogle områder er det ikke til at komme uden om, at der skal bruges penge på vejen mod bæredygtighed. Det kan være inden for opvarmning af boligen eller indkøb af bæredygtigt producerede ting til boligen, når de gamle er ødelagte. Og netop dét er en af forhindringerne for at sænke danskernes CO2-aftryk, lyder det.

Danskerne mener, at det ofte er for dyrt at vælge bæredygtighed til. Det er derfor også den største barriere, mens den manglende tro på at det reelt gør en forskel også hersker blandt nogle danskere.

Derfor har Videncentret Bolius også fokus på at gøre danskerne klogere på de små områder, hvor man kan træffe et bæredygtigt valg, som ikke koster ekstra eller ligefrem er helt gratis.

– Bæredygtighed går på tværs af alt vi gør, og vi bliver bombarderet med information fra alle sider. Det kan derfor være meget komplekst at sætte sig ind alt det, der skal til for at kunne leve den bæredygtige tilværelse. Derfor er vores fokus på at samle viden om at bo bæredygtigt på alle niveauer, så danskerne bliver bevidste om alt fra de små tiltag i dagligdagen til at træffe det klimakloge valg, når de vælger et nyt køkken eller varmekilde, siger Kristine Virén.

Vil du blive klogere på, hvordan du kan bo bæredygtigt, kan du finde inspiration og viden her.​​​​​​​