Det er vigtigere, at rengøringsmidlerne har et miljø- eller allergimærke, end at de dufter af lavendel eller citron.

I hvert fald svarer 43 %, at det vigtigste, når de køber rengøringsmidler, er, at det er miljøvenligt/allergivenligt. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius i januar 2017.

Næstflest (23 %) mener, at prisen er vigtigst, mens 9 % mener, at en god duft er vigtigst.

Hvad er vigtigst for dig, når du køber rengøringsmidler?

  • At det er miljøvenligt/allergivenligt: 43 %
  • Prisen: 23 %
  • En god duft: 9 %
  • At det er en bestemt mærkevare: 5 %
  • Benytter helst hjemmelavede rengøringsprodukter: 1 %
  • Andet: 6 %
  • Køber ikke/ved ikke: 12 %

Kilde: Undersøgelse lavet af YouGov for Videncentret Bolius

Flere køber svanemærkede rengøringsmidler

De seneste år er både udvalget og salget af miljømærkede rengøringsmidler steget markant. I 2008 var der lidt over 500 svanemærkede rengøringsmidler til professionelle og private, og det er steget til næsten 2.000 produkter i 2017. Og det er populære varer i supermarkederne.

- Kunderne både efterspørger og køber i højere og højere grad produkter, der er miljø- og allergivenlige. Og vi sørger tilsvarende hele tiden for at styrke vores sortiment inden for dette, siger fra Kasper Reggelsen fra kommunikationsafdelingen i Dansk Supermarked, der omfatter Netto, Bilka og Føtex.

Samme melding kommer fra Coop, som driver Fakta, Brugsen, Kvickly og Irma.

Køb miljøvenlige rengøringsmidler

Rengøringsekspert Fru Grøn, understreger, at det er vigtigt at gå uden om duft og desinficerende kemikalier, når du køber rengøringsmidler.

- Generelt anbefaler jeg altid at købe miljøvenlige produkter. Men også, at man ser på, om man kan begrænse brugen af rengøringsmidler. En del af rengøringen kan fx godt klares med vand og en klud af mikrofiber, siger Fru Grøn.

Hvad er miljøvenlige rengøringsmidler?

Når et universalrengøringsmiddel får miljømærket, består det af indholdsstoffer, der er mindst muligt belastende for miljøet. Det skal samtidig leve op til kvalitetskrav, der sikrer, at det kan bruges som et effektivt rengøringsmiddel. Miljømærkede produkter må dog gerne indeholde konserveringsmidlet MI, som kan være stærkt allergifremkaldende.

- Derfor anbefaler vi, at du går efter produkter, der både har et miljømærke og Den Blå Krans, siger Stine Müller, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Den Blå Krans sikrer allergivenlig rengøring

Den Blå Krans sikrer, at der ikke er allergifremkaldende stoffer i produktet, og det er derfor med til at beskytte dig mod rødme, kløe eller udslæt.

- Vi ved, at der er mange, der ikke bruger handsker, når de gør rent, og derfor kan rengøringsmidlerne komme i kontakt med huden i kortere eller længere tid, forklarer Rikke Bille, chef for Den Blå Krans hos Astma-Allergi Danmark, og hun tilføjer, at mærket også sikrer flere oplysninger til forbrugeren.

- På rengøringsmidler generelt er der ikke noget krav om, at der skal være en fuld varedeklaration. Men hvis produktet skal have Den Blå Krans, indebærer det et krav om fuld varedeklaration. Så kan du se alle de stoffer, der er i produktet, hvis der er noget, du gerne vil undgå, siger Rikke Bille.

Virker de miljømærkede rengøringsmidler?

At rengøringsmidlerne bærer et miljø- eller allergimærke, gør dem ikke nødvendigvis dyrere. Fx er det ofte billigere at lave et produkt uden parfume, der kan være allergifremkaldende. Og i dag finder du miljømærket på en bred vifte af produkter lige fra Ajax' farvestrålende serie af universalrengøring og wc-rens fra Rema 1000 til sæbespåner fra Irmas serie, Tusindfryd.

Det er dog afgørende, at rengøringsmidlerne virker, lyder det fra Jesper Stanley, kategorichef hos Coop.

- Når man køber rengøringsmidler, er det tydeligt, at man vil have, at det virker. Når vi fx ser på opvasketabs, er der ikke den samme tendens til, at det skal være miljømærket. Her vil man ikke gå på kompromis med effektiviteten. Men der skal stadig mest knofedt til for at få badeværelsesgulvet eller håndvasken ren, så her kan man godt leve med Svanemærket, siger Jesper Stanley.

Er miljømærkede rengøringsmidler gode?

Forbrugerrådet Tænk har dog ikke lavet nogen test, der viser, at miljømærkede rengøringsmidler er mindre effektive end ikke-miljømærkede.

- Min forventning er, at miljømærkede rengøringsmidler vil være mindst lige så effektive som ikke-miljømærkede alternativer. Det gælder i hvert fald for tøjvaskemidler, som vi har testet gennem mange år. Her klarer de miljømærkede produkter sig generelt fuldt på linje med - og nogle gange også bedre - end de ikke-miljømærkede, siger Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Test: 6 sunde universalrengøringsmidler

Forbrugerrådet Tænk Kemi har netop gennemgået 25 universalrengøringsmidler for problematiske stoffer. Heraf er 6 produkter, der er sunde for både dig og miljøet, mens der i 19 af produkterne er parfume, og i en del af dem er der desuden allergifremkaldende konserveringsstoffer.

Se testen af universalrengøringsmidler her

- Der er mange, der forbinder rengøring med en duft. Men hvis man har været vant til, at der dufter af citron, når man har gjort rent, så er det vigtigt at huske, at det ikke er citronen, der gør hjemmet rent. Citronen har absolut ingen funktion - udover at, man kan lugte, at der er blevet gjort rent, og det kan selvfølgelig også være vigtigt for nogen, siger Rikke Bille fra Astma-Allergi Danmark.

Bag om Svanen, Blomsten og Den Blå Krans Miljø – Svanen og Blomsten

Der findes kun to officielle miljømærker i Danmark, nemlig Svanen og Blomsten. Svanen er det nordiske miljømærke, mens Blomsten er det europæiske.

De to mærker stiller begge skrappe krav til brugen af kemikalier samt miljøkrav under produktioner. De sikrer, at produkterne er af en ordentlig kvalitet og tager hensyn til din sundhed.

Mærkerne findes på over 12.000 produkter, lige fra rengøringsmidler og plejeprodukter til bleer, byggematerialer, tv, møbler og tøj.

Miljømærket er ikke en garanti mod allergi, og det har fx ikke et forbud mod konserveringsmidlet MI og beslægtede konserveringsmidler, som kan være stærkt allergifremkaldende og kan give udslæt, rødme og kløe.

LÆS OGSÅ: Miljømærkning

Allergi - Den Blå Krans

Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks mærke, der sikrer, at et produkt ikke indeholder allergifremkaldende stoffer.

Mærket sikrer bl.a., at produktet er fri for parfumestoffer, både naturlige og syntetiske. Det sikrer også, at produkterne ikke indeholder konserveringsmidlet MI, der kan være stærkt allergifremkaldende, eller formaldehyd, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Den Blå Krans er ikke en garanti mod stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende - her skal du se efter Svanen.

Læs mere om Den Blå Krans hos Astma-Allergi Danmark

Kilder: Miljømærkning Danmark, Miljøstyrelsen, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet Tænk