De 10 største fælder når du køber hus

Der kan gemme sig udgifter på hundredtusinder af kroner, når du køber hus. Læs her 10 ting, du skal være særligt opmærksom på ved huskøb, så du undgår grimme overraskelser.

10 største fælder ved boligkøb
Hvad skal du være opmærksom på når du køber hus? Læs med og find ud af det. Foto: Franz Pfluegl

Der er masser af ting at holde styr på, når du kaster dig ud i dit livs vel nok største investering: Et hus. Og du kan senere risikere at skulle punge ud med adskillige tusinde kroner, hvis du ikke er opmærksom på en række ting, før du skriver under på købsaftalen.

Du kan selv tjekke en hel del. Men i andre tilfælde kan det være en god idé at alliere dig med en uvildig rådgiver, der kan fortælle dig præcist, hvad du skal være opmærksom på.

Bolius har samlet 10 af de vigtigste ting, du bør tjekke, før du skriver under på slutsedlen:

 1. Oversvømmelse. Skråner jorden ind mod huset, løbet regnvandet ved kraftige regnskyl lige ind i huset, og det kan give store skader. Tjek derfor, at terrænet falder væk fra huset – det skal falde 2 cm for hver meter. Vær også opmærksom på, om hele området, boligen ligger i, er i fare for oversvømmelse. Oversvømmelse kan enten skyldes, at kloakeringen ikke er tilstrækkelig stor til at modtage store mængder regn fra skybrud eller oversvømmelse fra åer, søer eller hav, der ligger i nærheden.
  LÆS OGSÅ: Fald på terræn tæt på huset
 2. Dyr fjernvarme. Generelt er fjernvarme billigt, men der kan være kæmpe forskel på priserne – selv inden for samme kommune. I 2014 kostede det fx op til 20.000. kr. ekstra om året at varme et typisk hus op, hvis man var fjernvarmekunde det dyreste sted sammenlignet med det billigste. Tjek derfor hos kommunen, om der er tilslutningspligt til et bestemt fjernvarmeværk. Se også Danmarkskortet om fjernvarmepriser.
 3. Begrænsende lokalplaner. Tjek lokalplaner, tinglyste deklarationer eller servitutter for matriklen. De kan fx forhindre, at du kan bygge til, inddrage loftet til beboelse, eller at du kan få solceller på taget. Spørg også kommunen, om de har planer for separat kloakering i området - du risikerer at skulle betale op mod 150.000 kr., hvis det er tilfældet.
  LÆS OGSÅ: Lokalplaner
  LÆS OGSÅ: Stor kloakregning på vej til boligejere
 4. Ulovlig beboelse. Du kan risikere at flytte ind i et hus, hvor fx 1. sal er indrettet til beboelse, men ikke er godkendt til det, og som kommunen ikke vil godkende. Tjek derfor, om boligens er godkendt til beboelse hos kommunen. Du kan også finde BBR-meddelelsen på ois.dk, men du kan ikke være sikker på, at oplysningerne i den er rigtige.
  LÆS OGSÅ: Bygnings- og boligregistret - BBR
 5. Tag. Det kan nemt koste et par hundredetusinde kroner at udskifte taget, så vær opmærksom på, hvor mange år det kan holde. I tilstandsrapporten angives tagets restlevetid og synlige skader, men det kan være en god idé at få taget tjekket igennem, så du slipper for ubehagelige overraskelser. Kravl evt. selv op på taget og i loftsrummet og tjek bl.a. for løse tagmaterialer og  vandskjolder.
  LÆS OGSÅ: Typiske skader på tage
 6. Forurenet grund. Der er flere end 40.000 forurenede grunde i Danmark, og det kan koste flere hundredetusinde kroner at rense en forurenet grund – den udvidede ejerskifteforsikring dækker dog i visse tilfælde. Ejendomsmæglere skal oplyse, om grunden er forurenet, men det sker ikke altid. Tjek derfor, om grunden er forurenet.
  LÆS OGSÅ: Tjek om ejendommen er forurenet
 7. Træk og kulde. Træk fra husets vinduer og hjørner kan gøre dele af huset så koldt, at du reelt ikke kan bruge det om vinteren, og det kan være både dyrt og besværligt at få ordnet. Tjek derfor, om huset er tæt med en termografering – eller gå rundt i huset med et stearinlys på en blæsende dag og se, om flammen bevæger sig.
  LÆS OGSÅ: Fjern husets kuldebroer
 8. Fugt i kælderen. Meget fugt i kælderen kan give skader på husets materialer og konstruktioner og også forårsage skimmelsvamp som kan give allergi og sygdomme. Puds og maling, der skaller af, og plamager eller pletter på væggene kan bl.a. være tegn på fugt i kælderen.
  LÆS OGSÅ: Fugt i kælderen
 9. Gamle brønde og kloakledninger. Ældre brønde og kloakledninger af beton kan normalt holde ca. 50 år. Med tiden bliver der større risiko for revner eller kollaps. Sker det, skal brønd og/eller kloakledningen graves op og udskiftes. Normalt bliver brønde og kloakledninger ikke tjekket ved huskøb, så tjek den selv. Få evt. lavet en kameraundersøgelse, og lad sælger betale, hvis der er skader.
  LÆS OGSÅ: Tjek husets brønde og undgå vandskader
 10. Fugtproblemer i badeværelset. Et badeværelse med dårlige fuger, revner eller løse fliser kan give massive fugtskader. Bl.a. kan misfarvning på vægge og lofter i de tilstødende rvære tegn på, at der siver vand hen, hvor det ikke skal være.
  LÆS OGSÅ: Tjek dit badeværelse for fugtproblemer

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kommentarer (8)

 1. Peter Christiansen
  Købte et ældre sommerhus sidste år, hvor der var lavet ny kloak for nogle år siden.
  Plastbrønde og plastrør som nyt. Der var bare lige det at hånd-, køkkenvask og afløb for bruser ikke var ført ud til den nye kloak, men løb ud i en gammel sivebrønd der var skjult under en flisegang.
  Så husk at kontroller at der kommer vand fra de respektive afløb i huset
  Surt show, når man stoler på mægler og sælger.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Hans Kurt Hansen
   Selv ved køb af et nyt hus kan man falde i økonomiske fælder: Da vi købte hus, stod der i slutseddel og i skøde, at alle tilslutningsafgifter var betalt. Det viste sig at være løgn. Vi måtte efterfølgende selv betale for vandtilslutningsafgift, kloaktilslutningsafgift, el-tilslutningsafgift og få år efter også for et fortovsbidrag til Kommunen. Alt i alt ekstraudgifter på ca. 50.000,- Kr. i 1978. Det var rigtig mange penge for et ungt fattigt ægtepar med små børn dengang.


 2. Henrik
  Ja grundskyld! Under vores køb af en mindre landejendom, blev beløbet sat op fra årligt 2.500 kr. til 25.000 kr.

  Set i forhold det 30-årige lån bliver det til en uforudset ekstra udgift ved købet på knap 700.000 kr. ved nuværende grundskyldspromille, som endda vil stige i de kommende år.

  En helt igennem ubegribelig 'grim overraskelse', som set i fht. de øvrige 'fælder' er en omkostning, der ikke bidrager til ejendommens værdi - tvært om.
  (0)Svar og se andres svar


 3. Henrik
  Ja, grundskyld! Under vores køb af en mindre landejendom, blev beløbet sat op fra årligt 2.500 kr. til 25.000 kr..

  Set i forhold til det 30-årige lån er det en uforudset ekstra udgift på knap 700.000 kr. ved den nuværende grundskyldspromille, som formentlig også vil stige.

  En helt igennem ubegribelig 'grim overraskelse', som ift. de øvrige 'fælder' ikke bidrager til ejendommens værdi, tvært imod.
  (0)Svar og se andres svar


 4. Andreas
  Så er der grundskylden der kan stige betragteligt i de næste år. Der kan være meget stor forskel på sammenlignlige grunde i to nabokommuner
  (0)Svar og se andres svar


 5. Susan
  Der er så bare rigtig mange kommuner der IKKE har planer for seperat kloakering på plads og derfor gør det svært for både købere og sælgere :-(
  (0)Svar og se andres svar


 6. midt
  Og hvilken skade manglende opvarmning kan gøre ved huset, da folk gerne sparer på varmen. Tit og ofte er flere rum lukket af, så priserne er måske endda villedende...
  (0)Svar og se andres svar


 7. Boe Carslund-Sørensen
  I mangler at gøre opmærksom på, at der kan være en "skjult" gæld i en ejendom, der får fjernvarme fra et andelsselskab - en gæld nye ejere kan være forpligtet til at afdrage og forrente - eller hvis det er muligt skal betale for at blive fri for fjernvarme (udtrædelsesgodtgørelse)
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab