De 10 største fælder når du køber hus

Der kan gemme sig udgifter på hundredtusinder af kroner, når du køber hus. Læs her 10 ting, du skal være særligt opmærksom på ved huskøb, så du undgår grimme overraskelser.

10 største fælder ved boligkøb
Hvad skal du være opmærksom på når du køber hus? Læs med og find ud af det. Foto: Franz Pfluegl

Der er masser af ting at holde styr på, når du kaster dig ud i dit livs vel nok største investering: Et hus. Og du kan senere risikere at skulle punge ud med adskillige tusinde kroner, hvis du ikke er opmærksom på en række ting, før du skriver under på købsaftalen.

Du kan selv tjekke en hel del. Men i andre tilfælde kan det være en god idé at alliere dig med en uvildig rådgiver, der kan fortælle dig præcist, hvad du skal være opmærksom på.

Bolius har samlet 10 af de vigtigste ting, du bør tjekke, før du skriver under på slutsedlen:

 1. Oversvømmelse. Skråner jorden ind mod huset, løbet regnvandet ved kraftige regnskyl lige ind i huset, og det kan give store skader. Tjek derfor, at terrænet falder væk fra huset – det skal falde 2 cm for hver meter. Vær også opmærksom på, om hele området, boligen ligger i, er i fare for oversvømmelse. Oversvømmelse kan enten skyldes, at kloakeringen ikke er tilstrækkelig stor til at modtage store mængder regn fra skybrud eller oversvømmelse fra åer, søer eller hav, der ligger i nærheden.
  LÆS OGSÅ: Fald på terræn tæt på huset
 2. Dyr fjernvarme. Generelt er fjernvarme billigt, men der kan være kæmpe forskel på priserne – selv inden for samme kommune. I 2014 kostede det fx op til 20.000. kr. ekstra om året at varme et typisk hus op, hvis man var fjernvarmekunde det dyreste sted sammenlignet med det billigste. Tjek derfor hos kommunen, om der er tilslutningspligt til et bestemt fjernvarmeværk. Se også Danmarkskortet om fjernvarmepriser.
 3. Begrænsende lokalplaner. Tjek lokalplaner, tinglyste deklarationer eller servitutter for matriklen. De kan fx forhindre, at du kan bygge til, inddrage loftet til beboelse, eller at du kan få solceller på taget. Spørg også kommunen, om de har planer for separat kloakering i området - du risikerer at skulle betale op mod 150.000 kr., hvis det er tilfældet.
  LÆS OGSÅ: Lokalplaner
  LÆS OGSÅ: Stor kloakregning på vej til boligejere
 4. Ulovlig beboelse. Du kan risikere at flytte ind i et hus, hvor fx 1. sal er indrettet til beboelse, men ikke er godkendt til det, og som kommunen ikke vil godkende. Tjek derfor, om boligens er godkendt til beboelse hos kommunen. Du kan også finde BBR-meddelelsen på ois.dk, men du kan ikke være sikker på, at oplysningerne i den er rigtige.
  LÆS OGSÅ: Bygnings- og boligregistret - BBR
 5. Tag. Det kan nemt koste et par hundredetusinde kroner at udskifte taget, så vær opmærksom på, hvor mange år det kan holde. I tilstandsrapporten angives tagets restlevetid og synlige skader, men det kan være en god idé at få taget tjekket igennem, så du slipper for ubehagelige overraskelser. Kravl evt. selv op på taget og i loftsrummet og tjek bl.a. for løse tagmaterialer og  vandskjolder.
  LÆS OGSÅ: Typiske skader på tage
 6. Forurenet grund. Der er flere end 40.000 forurenede grunde i Danmark, og det kan koste flere hundredetusinde kroner at rense en forurenet grund – den udvidede ejerskifteforsikring dækker dog i visse tilfælde. Ejendomsmæglere skal oplyse, om grunden er forurenet, men det sker ikke altid. Tjek derfor, om grunden er forurenet.
  LÆS OGSÅ: Tjek om ejendommen er forurenet
 7. Træk og kulde. Træk fra husets vinduer og hjørner kan gøre dele af huset så koldt, at du reelt ikke kan bruge det om vinteren, og det kan være både dyrt og besværligt at få ordnet. Tjek derfor, om huset er tæt med en termografering – eller gå rundt i huset med et stearinlys på en blæsende dag og se, om flammen bevæger sig.
  LÆS OGSÅ: Fjern husets kuldebroer
 8. Fugt i kælderen. Meget fugt i kælderen kan give skader på husets materialer og konstruktioner og også forårsage skimmelsvamp som kan give allergi og sygdomme. Puds og maling, der skaller af, og plamager eller pletter på væggene kan bl.a. være tegn på fugt i kælderen.
  LÆS OGSÅ: Fugt i kælderen
 9. Gamle brønde og kloakledninger. Ældre brønde og kloakledninger af beton kan normalt holde ca. 50 år. Med tiden bliver der større risiko for revner eller kollaps. Sker det, skal brønd og/eller kloakledningen graves op og udskiftes. Normalt bliver brønde og kloakledninger ikke tjekket ved huskøb, så tjek den selv. Få evt. lavet en kameraundersøgelse, og lad sælger betale, hvis der er skader.
  LÆS OGSÅ: Tjek husets brønde og undgå vandskader
 10. Fugtproblemer i badeværelset. Et badeværelse med dårlige fuger, revner eller løse fliser kan give massive fugtskader. Bl.a. kan misfarvning på vægge og lofter i de tilstødende rvære tegn på, at der siver vand hen, hvor det ikke skal være.
  LÆS OGSÅ: Tjek dit badeværelse for fugtproblemer

Bolius - et helejet Realdania selskab